Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuws

Wat kan een fles warm water toch lekker zijn

Omdat de moeder van Horstinge Buffalo afgevoerd moest worden moest hij verder grootgebracht worden met de fles. Maar na een paar maanden ging de melk over in warm water. Dit is na 5 maanden nog steeds een genietmomentje.

Vier vaarskalveren verkocht

Wij hebben vier vaarskalveren verkocht aan de familie Aalbregt uit s’Gravenzande. Horstinge Bendigo, Balidy, Babakin en Bandee zijn op 7 november verhuist naar hun nieuwe onderkomen. Alle vier kalveren zijn dochters van de nationaal kampioen Nordbaek Norton
Wij wensen de familie Aalbregt heel veel succes met deze dieren.

afleveren-kalveren-3-11-19-medium
Geschoren en wel op transport.

Keuring Dalfsen 2019

Wat een dag. What a day!
De 22e Nationale Hereford keuring in Dalfsen was voor ons een bijzonder succesvolle dag, eentje om niet zo snel te vergeten. We waren in totaal met 13 dieren op de keuring aanwezig en onze dieren vielen bij de Zweedse keurmeester Miranda Lyselll in de smaak.

In de rubriek vrouwelijke dieren van 1 tot 2 jaar werd Horstinge Alma (v: Moeskaer Replay) kampioen. In de rubriek gekalfde koeien werd Horstinge Kimberley( v: Star Tohon) kampioen.

Bij de zoogstellen ging het kampioenschap naar onze Horstinge Jindera (v: CCR 57g Stamina ET 199s) terwijl Horstinge Laura (v: Roost Holger) het reserve kampioenschap op eiste.

Het kalf van Jindera, Horstinge Beverley( v: Nordbaek Norton) werd uitgeroepen tot Miss Future!
Bij de stieren van twee jaar en ouder werd onze stier Nordbaek Norton (v: Ngb 69t The Wonderer 36r 3w) kampioen.

Horstinge Kimberley werd gekroond tot algeheel nationaal kampioen vrouwelijke dieren, terwijl Horstinge Alma het algeheel reserve kampioenschap voor haar rekening nam.

Norbaek Norton werd uitgeroepen tot Algeheel kampioen bij de mannelijke dieren.

Tot slot koos de keurmeester Horstinge Kimberley uit tot Supreme Champion van de show!

Een dag met een gouden randje voor onze stal Horstinge Herefords.

Met dank aan Mark, Ingrid, Jan en Antoinette voor alle hulp bij de voorbereidingen en de show zelf en aan Jytte Have (fokster van de stier Norton) voor het perfect voorbrengen van de stier.

Horstinge Kimberley ingeschreven met 91 punten

Op woensdag 19 juni heeft stamboek inspecteur Adri van Gent een aantal dieren op ons bedrijf gekeurd en ingeschreven. Horstinge Kimberley kreeg 92 punten voor ontwikkeling, 90 punten voor rastype, 92 punten voor bespiering en 88 voor de benen.

horstinge-kimberley-m
Horstinge Kimberley

90 punten voor Nordbaek Norton 1141

Onze Deense stier is ook door de stamboekinspecteur ingeschreven.
Norbaek Norton 1141 ( NGB 69t The Wonderer 36r 3w) kreeg 94 punten voor ontwikkeling, 90 punten voor rastype, 90 punten voor bespiering en 90 punten voor de benen.
90 voor algemeen voorkomen!

nordbaek-norton-1141-m
Nordbaek Norton 1141 ( foto Eric Elbers)

8 kalveren geboren

In de periode van 25 maart tot en met 30 april zijn er 8 kalveren bij ons op het bedrijf geboren. 4 vaarskalveren en 4 stierkalveren. De vader van alle kalveren is Nordbaek Norton 1141.

Tweede kalf voor Milrose

Op woensdag 20 maart heeft Horstinge Milrose haar tweede kalf gekregen. Een vaarskalf van 36 kilogram dat ’s morgens vroeg al met moeder door de stal dartelde. Het kalf heet Horstinge Bendigo.
Vader is Nordbaek Norton.

Horstinge Bunbury geboren

Op dinsdag 19 maart 2019 heeft Horstinge Laura haar derde kalf gekregen. Het is een vaarskalf geworden en het is het eerste kalf van onze nieuwe stier Nordbaek Norton (The Wonderer). Het kalf woog 44 kilo en kwam probleemloos ter wereld. Het kalf krijgt de naam Horstinge Bunbury.

Drie stiertjes naar Friesland

Horstinge Muggon, Horstinge Montgomery en Horstinge Maldon zijn verkocht aan de familie Faber in Marrum. De drie stiertjes zullen worden afgemest.
Wij wensen de familie Faber succes met deze stiertjes.

Prachtig stierkalf voor Horstinge Hester

Op  13 januari heeft Horstinge Hester een prachtig stierkalf gekregen. Vorig jaar kreeg Hester een tweeling stierkalveren, die beide voor de fokkerij naar Belgie zijn verkocht. Nu opnieuw een stierkalf met een gewicht van 51 kg. Hester stond nog niet in de afkalfstal, maar zij is uit zich zelf de afkalfstal in gelopen en heeft daar haar kalf gekregen. Veel makkelijker kun je het niet krijgen. Het kalf heet Horstinge Nicholson en de vader is Moeskaer Replay (reserve kampioen in 2015 en 2016)

    7108    7108
    Drie dagen oud lekker in de sneeuw    1 week oud genietend in de winterzon

Stierkalf voor Praestebro Babette

Een dag na Elkedra was Praestebro Babette (90 pnt.) aan de beurt om te kalven. Ze kreeg een mooi lang en donker stierkalf dat 41 kg woog. Babette is erg beschermend naar haar kalf, maar vanaf het moment dat ze in de kudde liep is zowel moeder als kalf goed benaderbaar. Vader van het kalf is Moeskaer Replay en heet voortaan Horstinge Notts.

    7107    7107
    In de winter met ma buiten    Notts twee weken oud

Vaarskalf voor Horstinge Elkedra

Op 4 januari heeft Horstinge Elkedra een vaarskalf gekregen. Voor Elkedra het achtste kalf dat probleemloos ter wereld kwam. Het vaarskalf dat de naam Horstinge Nanga heeft gekregen was direct aanhankelijk en komt telkens naar je toe als je in de buurt bent. Nanga woog 43 kilogram en de vader is Moeskaer Replay.

    7106    7106    7106
    Nanga met ma voor het eerst buiten    Erg aanhankelijk    Nanga 3 weken oud

Verrassing op Tweede Kerstdag

Op tweede kerstdag werden wij verrast met de geboorte van een vaarskalf van Horstinge Edenhope. Edenhope, meervoudig Nederlands Kampioen,  kalfde volgens ons drie weken te vroeg af. Het kalf was direct erg attent, maar kon niet staan. Door Edenhope te melken en dit door middel van de fles aan het kalf te geven, sterkte zij snel aan. Door haar op een stropak te leggen kon ze zelf drinken. Het duurde tot de volgende middag voordat ze zelf kon staan. Toen ze eenmaal stond dronk ze zelfstandig en ging alles probleemloos. Het kalf heeft de naam Horstinge Nareen gekregen. Ze woog 32 kg en de vader is Moeskaer Replay.

    7105    7105    7105
    Nareen 3 weken oud    Hoe lekker kan warme melk zijn in de winter    Lekker in het winterzonnetje

Horstinge Macorna en Horstinge Marrabel verkocht

Horstinge Macorna en Horstinge Marrabel zijn gekocht door de familie De Meijer in Oudenbosch. De familie De Meijer zocht een paar rustige grazers in hun weiland gelegen rond de woning. Macorna en Marrabel voldeden hieraan. Macorna is de helft van een tweeling van SMH Ladyone X Moeskaer Replay en Marrabel is een dochter van Horstinge Hatherleigh X Moeskaer Replay. De beide dieren hebben zich probleemloos aangepast aan hun nieuwe omgeving.

Horstinge Maitland naar Wierden

Horstinge Maitland is verhuist naar Wierden naar de familie Hegeman. Maitland is een zoon van Horstinge Kiandra (reserve kampioen 2015)  X Moeskaer Replay. Maitland mag in het seizoen 2017 voor nieuw nageslacht gaan zorgen in de kudde van Hegeman.
Wij hopen dat hij aan zijn verwachtingen gaat voldoen. Hij volgt Horstinge Jurien op.

Horstinge Miles en Horstinge Magnum naar België

Horstinge Miles en Horstinge Magnum zijn verkocht aan de familie Loncke, wondende te Izegem in België. Miles en Magnum gaan in het voorjaar van 2017 naar de boerderij van Loncke in Frankrijk om voor nageslacht te zorgen. Miles en Magnum zijn een tweeling van Horstinge Hester X Moeskaer Replay. In 2014 heeft de fam. Loncke ook al twee dekstieren van ons gekocht en in 2015 drie vaarskalveren.
Wij wensen de familie Loncke heel veel succes met deze twee jonge veelbelovende stieren.   

Groot succes tijdens Nationale Hereford keuring 2016

Tijdens de Nationale Hereford keuring op zaterdag 10 september in Dalfsen zijn wij bijzonder succesvol geweest. De Zwitserse keurmeester de heer Walter Faessler was onder de indruk van de kwaliteit van onze dieren.
Bij de vrouwelijke dieren werd Horstinge Laura ( Horstinge Hester X Roost 1 Holger)kampioen bij de pinken. Horstinge Jindera ( Horstinge Hester X CCR 57 g Stamina ET 199s) werd kampioen bij de jonge koeien en Horstinge Griffith (Praestebro Babette X Moeskaer Santos) werd kampioen bij de oudere koeien. Kalf Horstinge Melrose, (Horstinge Jindera X Moeskaer Replay) werd verkozen tot Miss Future en samen met haar moeder Jindera ook nog tot beste zoogstel.
Horstinge Jindera werd  gekozen tot algemeen kampioen bij de vrouwelijke dieren en Horstinge Laura werd uitgeroepen tot algemeen reservekampioen.

Bij de mannelijke dieren werd Horstinge Mackay (Horstinge Elkedra X Moeskaer Keno) kampioen jonge stieren onder 1 jaar en legde Moeskaer Replay beslag op de tweede plaats in de categorie oudere stieren. Moeskaer Replay werd verkozen tot algemeen reserve kampioen bij de stieren.

Horstinge Laura, Horstinge Loongana en Horstinge Larrakeyah vormden samen de beste afstammingsgroep van 1 stier: Roost 1 Holger.

     
    Algemeen kampioen vrouwelijk Horstinge Jindera (L) en algemeen reserve kampioen Horstinge Laura (R)

    Moeskaer Replay 
    Algemeen reserve kampioen mannelijk Moeskaer Replay

    keuring 2016
    Overzicht keuring 2016

2e tweeling van het jaar

Op 9 april heeft SMH Ladyone 22E een tweeling gekregen. Als eerste werd er een stierkalf geboren en enkele ogenblikken later een vaarskalf. Het stierkalf woog 38 kg en heeft de naam Horstinge Muggon gekregen. Het vaarskalfje was 2 kg lichter en heet Horstinge Macorna. Vaders van de tweeling is onze eigen stier Moeskaer Replay.

    Muggon    Macorna    muggon en macorna
    Horstinge Muggon 2 dagen oud    Horstinge Macorna    Muggon en Macorna druk aan het drinken

1e kalf voor Horstinge Kiandra

De reserve kampioen vrouwelijke dieren van 2015 op de Nationale Hereford keuring, Horstinge Kiandra heeft op 5 april een stierkalf gekregen. Kiandra kalfde voor de eerste keer, maar heeft probleemloos het kalf in het land op de wereld gebracht. Het was een stierkalf dat 39 kilogram woog. Een heel mooi gewicht voor een eerste geboorte. Het kalf heeft de naam Horstinge Maitland gekregen. De vader is Moeskaer Replay.

    Maitland    Maitland
    Horstinge Maitland laat zich de melk goed smaken    Maitland lekker nieuwsgierig

Horstinge Day Rock krijgt vaarskalf

Op 21 maart heeft Horstinge Day Rock een vaarskalf gekregen. Het tweede vaarskalf van het seizoen. De geboorte verliep probleemloos en er is geen hulp aan te pas gekomen. Het kalf woog 42 kg en heeft de naam Horstinge Marqua gekregen. Vader van het kalf is Moeskaer Replay. Day Rock zelf is nog een afstamming van SMH Pearl Countess, die in 2000 door ons werd geïmporteerd vanuit Denemarken.

    Marqua    Marqua
    Horstinge Marqua    Horstinge Marqua 3 weken oud

Stierkalf voor Horstinge Vanessa

Op 20 maart heeft Vanessa afgekalfd. Ze heeft een stierkalf gekregen. Het kalf lag achterwaarts en op de rug. Met behulp van een buurman veehouder werd het kalf toch probleemloos op de wereld gezet. Het kalf woog 44 kg en heeft de naam Horstinge Melbourne gekregen. Vader van het kalf is Moeskaer Replay. Vader van Vanessa is Moeskaer Santos.

    Melbourne    melbourne 2
    Melbourne naast Vanessa    Melbourne 2 weken oud

Tweeling voor Horstinge Hester

Op 9 februari heeft Horstinge Hester een tweeling gekregen. De geboorte verliep echter nogal wat bijzonder. 's Morgens vroeg om 05.30 uur stond Hester als eerste aan het voerhek te vreten en er leek nog niets aan de hand. Toen Sonja om 08.00 uur het hooi nog even aanschoof waren er al pootjes zichtbaar. Omdat ik zelf ondertussen al op het werk was, kwam de buurman voor de zekerheid even kijken. Het kalf kwam er vlot af en nadat het de eerste melk had gedronken is ook Sonja naar het werk gegaan. Toen ik 's middags om 16.30 uur thuis kwam kon ik mijn ogen niet geloven, want er stonden twee klaveren in het afkalfhok naast Hester. Ik dacht eerst nog dat een ander kalf mogelijk onder het hek door was gekropen, maar die kalveren hadden al een oormerk in dus dat was onmogelijk. Toen ik Sonja belde om te vragen of zij een verrassing voor mij wilde bewaren was ook zij zeer verbaasd. Omdat het eerste kalf een vrij groot kalf leek werd er geen tweede meer verwacht. Dat het eerste kalf vrij groot was bleek wel bij het wegen. Het kalf woog 48 kg. Groot was echter onze verbazing toen ook het tweede kalf 48 kg bleek te wegen. Hester was al dagen erg ongemakkelijk. Achteraf weten we waarom. De kalveren hebben de namen Horstinge Miles en Horstinge Magnum gekregen.
Groot voordeel is dat ook deze tweeling bij de surrogaat moeder Roost 1 Carol  wat extra melk mee kunnen drinken.

               
    Net geboren    Horstinge Miles    Horstinge Morgan    Miles en Morgan 1 week oud

Horstinge Morgan geboren

Op 5 februari heeft onze oudste koe SMH Vanessa (12jr) een stierkalf gekregen. De geboorte verliep zonder problemen en het kalf liet zich de melk direct goed smaken. Voor haar leeftijd heeft Vanessa nog altijd een mooi vierkant uier waar meer dan voldoende Melk in zit. Het kalf  woog 47 kg een heeft de naam Horstinge Morgan gekregen. Vader van het kalf is Moeskaer Replay

   
    Horstinge Morgan 1 week oud 

Dood kalf Roost 1 Carol

Roost 1 Carol heeft helaas een dood kalf gekregen. Enkele uren voor de daadwerkelijk geboorte begon Carol te bloeden. De voortekenen waren op dat moment niet goed.
Op het moment dat het kalf goed in het geboorte kanaal lag hebben we direct het kalf gehaald, maar bij het bijvoelen constateerden we al geen teken van leven in het kalf. De navelstreng bleek heel kort te zijn afgebroken en het vermoeden is dan ook dat de navelstreng bij het keren van het kalf is afgeknapt waardoor de bloeding is ontstaan. Het was een stierkalf. We weten dat dit ook bij het leven op de boerderij hoort maar is toch altijd weer bijzonder sneu. Roost 1 Carol is echter zeer begaan met de andere kalveren die geboren zijn en laat alle kalveren graag bij haar zuigen.

Vaarskalf voor Edenhope

Op 4 februari heeft Horstinge Edenhope een vaarskalf gekregen. De geboorte verliep vlot en het kalf was direct levendig en stond binnen de kortste keren te drinken. Het kalf heeft de naam Horstinge Milrose gekregen. Milrose is het eerste kalf van onze vorig jaar gekochte stier Moeskaer Replay. Het kalf  woog 42 kg.

       
    Milrose 2 weken oud    Ik voel me al een hele dame! 

Horstinge Lancelin naar Weiderij Horison te Maasland

Horstinge Lancelin is als dekstier verkocht aan de familie Sonneveld van Weiderij de Horison te Maasland. Lancelin, geboren op 27 april 2015, is een zoon van Horstinge Jindera (Horstinge Hester X CCR 57g Stamina ET 199s). De vader is Square d- Diesel 957 U. Wij wensen de familie veel succes met hun nieuwe dekstier.

       
    Voor het eerst even weer buiten de stal    .... en toch zo de veewagen in lopen!!

Horstinge Mackay geboren

Vorig jaar waren het bijna allemaal vaarskalveren, maar dit jaar starten we met een stiertje. Horstinge Elkedra heeft op zaterdag 16 januari een stierkalf gekregen. De vader van het kalf is Moeskaer Keno. Elkedra is bij de 1e inseminatie met het sperma van Keno drachtig geraakt. Het stierkalf woog 46 kg en was direct erg pienter. Het kalf heet Horstinge Mackay.

             
    Direct erg pienter    5 dagen oud samen met ma    Ik red me alleen ook prima

     

     

Bezoek uit Frankrijk

Op woensdag 25 november hebben we bezoek gehad uit Frankrijk. De voorzitter van het Franse Hereford stamboek, Pascal Bastien kwam op bezoek samen met nog 5 andere Hereford fokkers. Men was nieuwsgierig naar de kwaliteit van de Nederlandse Herefords. Ook hebben ze nog een bezoek gebracht aan het bedrijf van Marten Koiter in Eexterzandvoort. In de avonduren hebben we in het hotel waar de Fransen verbleven nog enige tijd gesproken over de wederzijdse verenigingen. Men was in ieder geval wel onder de indruk van de kwaliteit van de dieren de ze hadden gezien.

     
    De Franse delegatie tussen de koeien in Achterste Erm

Te Koop

Op dit moment hebben wij nog 1 veelbelovende jonge dekstier te koop en twee vaarskalveren.

De jonge stier is geboren op 27 april 2015 en is goed ontwikkeld en prima bespierd. Vader is de Canadese stier Square-D Diesel 957u. De moeder is Horstinge Jindera, kampioen bij de jonge koeien op de keuring in Dalfsen 2015. Jindera's vader is de Canadese stier Ccr 57g Stamina ET 199s. Moeder van Jinderais Horstinge Hester.


   
    Horstinge Lancelin (foto genomen op 15 november) bijna 7 mnd oud.

    VERKOCHT!!!!!!!

 

De twee vaarskalveren zijn geboren op respectievelijk 10 mei en 26 juli 2015. De moeders van de vaarskalveren zijn Horstinge Griffith (91 pnt) en Praestebro Babette (90 pnt).
Vader van de kalveren is Roost 1 Holger (89 pnt)

Bezoek uit Denemarken

Op zondag 13 september, de dag na de keuring brachten ongeveer 25 Deense Herefordfokkers een bezoek aan ons bedrijf. De Deense collega fokkers waren op vrijdag naar Nederland afgereisd en hadden inmiddels een paar bedrijfsbezoeken afgelegd en waren de gehele zaterdag te gast geweest tijdens onze keuring.
Men was onder de indruk van de kwaliteit van onze dieren. Tijdens het bezoek hebben wij de Denen gevraagd om de beste 4 vaarsklaveren van het seizoen 2016 op te selecteren en op papier te zetten. Wij zelf hadden van te voren ook een lijstje gemaakt. De Deense gasten kozen precies dezelfde 4 dieren die wij ook hadden uitgekozen. Deze 4 vaarskalveren blijven dan ook zeker op ons bedrijf om verder mee te fokken. Onder genot van een hapje en een drankje werden nog de nodige ervaringen uitgewisseld, waarna de groep vertrok om nog een bezoek te brengen aan Be Warmelts te Amen, die sinds kort ook is gestart met het houden van Herefords.

           
    De Deense gasten arriveren    Ervaringen worden uitgewisseld    Tussen de dieren  

Groot succes Horstinge Hereford tijdens de Nationale Hereford keuring te Dalfsen!!!!

De Nationale Hereford keuring gehouden op zaterdag 12 september in Dalfsen is voor ons zeer succesvol verlopen. We waren met 10 dieren tijdens de keuring aanwezig en nagenoeg alle dieren vielen in de prijzen. De Deense keurmeesters, Bent Sorensen en zijn dochter Pernille Winther Sorensen waren erg gecharmeerd van de kwaliteit van onze dieren.
Bij de pinken werd Horstinge Kimberley kampioen en werd Horstinge Kiandra reserve kampioen.
Kampioen bij de jonge koeien werd Horstinge Jindera.
Bij de oudere koeien prolongeerde Horstinge Edenhope haar titel en werd Roost 1 Daisy reserve kampioen.
De dochter van Edenhope, Horstinge Larrakeyah was te jong om te worden gekeurd, maar werd uitgeroepen tot Miss Future.
Onze stier, Moeskaer Replay werd 2e in de rubriek oudere stieren en later gekozen tot algeheel reserve kampioen bij de mannelijke dieren.

Horstinge Kimberley werd uiteindelijk gekozen tot algeheel vrouwelijk kampioen. Algeheel reserve kampioen bij de vrouwelijke dieren werd Horstinge Kiandra.

           
    Moeskaer Replay    Miss Future Horstinge Larrakeyah    De gewonnen prijzen

     
    Algeheel vrouwelijk kampioen Horstinge Kimberley  (moeder Roost 1 Carol: vader Star Tohon 25m P)

     

Dood kalf voor Horstinge Jewel Rock

Op woensdag 2 september heeft Horstinge Jewel Rock helaas een dood kalf ter wereld gebracht. Het kalf was vermoedelijk al een of twee dagen dood aangezien de navelstreng nagenoeg kleurloos was het

geen duidde op geen of te weinig bloedcirculatie. Het was een stierkalfje.

Vaarskalf voor Praestebro Babette

Op 26 juli heeft Praestebro Babette een vaarskalf gekregen. Het 14e vaarskalf van dit seizoen. Echt opmerkelijk. Het kalf woog 41 kilogram en de geboorte verliep dan ook uitermate soepel.
Vader van het kalf is Roost 1 Holger. Het kalf heeft de naam Horstinge Leonora gekregen.

           
    Leonora probeert direct te gaan staan    Kraamvisite    Leonora 5 weken oud

Nationale Keuring in Denemarken

Op donderdag en vrijdag 2 en 3 juli werd de nationale Deense Hereford keuring gehouden tijdens de grote landbouwtentoonstelling Landskue in Herning.
Aan mij was gevraagd of ik deze show wilde jureren. Een hele grote eer, die ik met beide handen heb aangegrepen. Ondanks het feit dat het voor mij de eerste keer was om een show te jureren, zag ik dit als een grote uitdaging, mede door het feit dat ik reeds jaren de diverse grote shows in Denemarken bezoek. Men had dus kennelijk vertrouwen in mijn visie op de dieren.
Op woensdag 1 juli ben ik naar Herning afgereisd en ingeboekt bij het hotel op het grote tentoonstellingsterrein. Dicht bij alle activiteiten, zodat ik het 's morgens lopend kon doen. Woensdagavond werd ik kort bijgesproken over het programma door bestuurslid Heine Slyk Soe. Ik had de beschikking over twee ringmeesters, die de administratie bij gingen houden en de dieren op volgorde de ring in zouden laten komen. De enige richtlijn die ik meekreeg en verschilde bij onze eigen keuring was, dat de gekalfde koeien tevens een kalf naast zich moesten tonen en dat de koe zelf 60 % en het kalf 40 % bepaalde van de kwaliteit van de koe. Men wilde dus aantoonbaar zien dat een goede koe ook een goed kalf voortbracht. Op onze eigen keuring gaat het eigenlijk volledig om de koe zelf, waardoor lang niet altijd een kalf naast de koe loopt op de keuring.
Donderdagmorgen werd ik opgevangen door de twee ringmeesters en werd er een gezamenlijk ontbijt genuttigd in een van de daarvoor ingerichte grote hallen op het terrein. De laatste details werden doorgenomen en om 09.30 uur zou de keuring beginnen en moest in ieder geval om 14.00 uur klaar zijn. Van te voren had ik bewust geen contact gehad met de Deense fokkers die op de keuring aanwezig zouden zijn en had dus ook nog geen dieren gezien. Ook had ik geen catalogus tot mijn beschikking zodat ik volledig op de kwaliteit van de dieren af moest gaan.
Na een welkoms woord van de voorzitter heb ik mij zelf kort voorgesteld aan het aanwezige publiek, waarna de keuring kon beginnen. Men begon met de stieren en deze werden in zijn geheel afgewerkt tot en met de algeheel kampioen. Aangezien de Denen veel leeftijdscategorieën hebben (op 3 maand opvolgend) waren er met name bij de jonge stieren rubrieken met maar 1, 2 of drie dieren. Plaatsing van die dieren gaat dan ook vrij vlot. Moeilijker wordt het als er 5 a 6 prachtige stieren de ring binnen stappen. De rubriek oudere stieren viel mij persoonlijk niet mee. Wel drie grote zware jongens, maar met name de kwaliteit van de benen kon beter. Algeheel kampioen bij de stieren was voor mij onbetwist Moeskaer Tracer van Flemming Andersen uit Auning,( Square D PF Timeline 237W X  Moeskær Tracy 1130) Een zeer goed ontwikkelde stier met enorme bespiering en een sterke rug. Ook de reservekampioen, Rosenkaer Iniesta van Bent Sorensen sprong er voor mij uit. Deze stier was iets jonger, maar ook zeer bespierd en goed ontwikkeld echter iets minder sterk in de bovenbouw.
Na de stieren kwamen de vrouwelijk dieren aanbod. De temperatuur op het terrein was inmiddels opgelopen naar 28 graden, maar doordat er nog wat wind stond was het nog redelijk aangenaam. Toen echter een pinkenrubriek zich aanbood met tien geweldige dieren brak mij het zweet toch wel even uit. 10 geweldige dieren die stuk voor stuk veel voor de fokkerij kunnen  betekenen, hoe kreeg ik die in de juiste volgorde. In Denemarken is het gebruikelijk dat je met de minst goede dieren begint en toen ik de in mijn ogen wat 5 mindere dieren had geplaatst heb ik deze nog maar eens weer stuk voor stuk vergeleken. Ik zag dat ik op de goede weg was en heb vervolgens alle dieren geplaatst. In deze rubriek liep ook de pink die ik later gekozen heb als algemeen vrouwelijk kampioen. In mijn ogen een echt vrouwelijk dier met uitstraling. Toen ze de ring binnenkwam was het vanaf het eerste moment een blikvanger, alhoewel de nummer twee in de rubriek niet veel voor haar onderdeed. De lengte gaf in dit geval voor mij de doorslag. Bij de koeien zoals gezegd alleen maar dieren waar ook een kalf bij liep. Mede ook gelet op de kwaliteit van het kalf werd Rosenkaer Indiansummer van Bent Sorensen kampioen bij de koeien.
Zoals reeds gezegd heb ik een pink tot algeheel vrouwelijk kampioen uitgeroepen. Haurum Kiss van Lars Bastrup uit Uldum ( Bårarps Johnny X  Haurum Fie met Moeskær Inline 1081 ET als moedersvader). Reserve kampioen bij de vrouwelijke dieren werd eveneens een pink. Åland Katrine van Ib Ravn uit Vejen  (Gouldingpoll 1 Superduty ET X  Åland 1 Evita met Romany 1 Captain R22 C1 als moedersvader).
In Denemarken is het gebruikelijk dat je ook nog de Grand Champion aanwijst. Dit ging tussen de stier Moeskaer Tracer en de pink Haurum Kiss. Ik heb in dit geval voor jeugd gekozen en Haurum Kiss gekroond tot Grand Champion.
Donderdagavond was ik uitgenodigd om samen met alle Deense fokkers te genieten van een barbeque. Het werd  genieten in een heerlijke ongedwongen sfeer met een prima stukje Hereford vlees op de barbeque.
Jammer vond ik wel dat de Deens jeugdafdeling 's avond haar eigen keuring hield die ik dus niet kon volgen, omdat de volwassenen aan het barbequen waren. De Deense jeugd had een Canadese keurmeester uitgenodigd en ik was dus wel nieuwsgierig hoe hij de dieren zou plaatsen. De jeugd liep grotendeels met dezelfde dieren die ik overdag ook reeds had gekeurd. Toen ik vrijdagmiddag de Canadese keurmeester sprak vertelde hij mij, dat hij nagenoeg de de dieren in dezelfde volgorde had geplaatst dan ik had gedaan. Hij had mij overigens niet zien keuren en zag pas vrijdagmorgen mijn volgorde.

Op de vrijdag worden in Denemarken alle rubriekswinnaars en de nummers 2 nogmaals in de ring geroepen, waarbij er een 9 tal premies zijn  te verdelen. Je begint met de kampioenen en vervolgens zet je de nummers 1 van iedere rubriek nog op volgorde van kwaliteit. De dieren moeten overigens allemaal ook op punten worden beoordeeld. Dit kan variëren van 18 tot 24 punten. 24 punten voor een uitmuntend dier, 23 punten voor een bovengemiddeld dier, 22 voor een gemiddeld dier enzovoort. De twee kampioenen hebben van mij 24 punten gekregen. De overige dieren varieerden allen tussen de 23 en 21 punten.
Na de premie selectie moesten de beste paren worden gekozen. Dit kunnen twee zussen, twee broers maar ook broer en zus zijn, als de dieren maar van hetzelfde bedrijf komen. Het beste paar kwam van het bedrijf van Ib Ravn uit Vejen. Ib Ravn toonde een stier Åland Karlo, van  Dorepoll 1 93N Transatlantic ET en de pink Åland Katrine, van Gouldingpoll 1 Superduty ET. Ærespræmie.  Vervolgens moest ik nog de beste bedrijfscollectie kiezen. Onbetwist winnaar was voor mij de collectie van Bent Sorensen, met de reservekampioens stier Rosenkaer Iniesta van  Dorepoll 1 93N Transatlantic ET, pink Rosenkær Karina 374K van Rosenkær Hattrick en de koe Rosenkær Indiansummer van  Dorepoll 1 93N Transatlantic. De temperatuur was inmiddels opgelopen tot boven de 30 graden zodat het einde van het officiële gedeelte  rond 12 uur mooi op tijd kwam. In de loop van de middag werd nog wel mijn  mening gevraagd naar drie afstammingsgroepen van stieren. Er stonden drie groepen opgesteld. Een groep van Vokslev Eik, Bondes Gilbert en Gouldingpoll Superduty. Mijn voorkeur ging in deze uit naar de nakomelingen van Gouldinpoll Superduty. De mannelijke dieren waren echt mannelijk en de vrouwelijke dieren waren echt vrouwelijk. Goed bijpassend beenwerk en een geweldige bespiering.

Rond drie uur 's middags werden de prijzen uitgereikt aan de winnaars en werd ik voor de bewezen diensten hartelijk bedankt door de voorzitter van het Deense stamboek Kjed Balle. 
Ik zelf vond het een geweldige ervaring!

 
    Algemeen vrouwelijk en Grand Champion Haurum Kiss van Lars Bastrup    Overhandiging van een checque aan Lars Bastrup  

  
    `   

     
    De rubriek met 10 prachtige pinken

 
   
    Algemeen mannelijk kampioen Moeskær Tracer 1403 van Flemming Andersen

 

   
   

Horstinge Hatherleigh krijgt ook een vaarskalf

Echt opmerkelijk. Alle kalveren die dit seizoen zijn  geboren en waarvan Roost 1 Holger de vader is zijn vaarskalveren. Ook Horstinge Hatherleigh kreeg een vaarskalf van Holger. Het kalf is 's nachts geboren en stond 's morgens om 05.30 uur al  te drinken bij moeder. het kalf woog 48 kilogram en heet Horstinge Legune.

           
    Legune samen met Hatherleigh    Legune test even het schridraad    Legune weet dat er stroom op zit en loopt weg 

Ook een vaarsklaf voor SMH Ladyone 22

Op 23 mei heeft SMH Ladyone een kalf gekregen en ook nu was het een vaarskalf. Het kalf woog 45 kilogram en kwam zonder problemen ter wereld. Het kalf heeft de naam Horstinge Lara gekregen. Vader van het kalf is Roost 1 Holger.

           
    Lara samen met moeder Ladyone    Lara 2 weken oud    Lekker eigenwijs in de wei

Vaarskalf voor Horstinge Griffith

Op zondag 10 mei heeft Horstinge Griffith afgekalfd en een vaarskalf gekregen. Nadat de vruchtblaas was gesprongen was het maar even en het kalf was geboren. Een rank kalf dat 38 kilogram woog. Vader van het kalf is Roost 1 Holger. Het kalf heet Horstinge Larrimah.

             
    Precies net geboren    Larrimah naast moeder Griffith    Larrima  4 weken oud

Eerste stierkalf van dit seizoen.

Na tien vaarskalveren op een rij te hebben gekregen, heeft Horstinge Jindera op 27 april een stierkalf op de wereld gezet. Voor Jindera het eerste kalf. Toch altijd wel even weer spannend, maar zoals het hoort bij de Herefords, verliep ook deze geboorte probleemloos. Het kalf woog 43 kilogram en heeft de naam Horstinge Lancelin gekregen.
Vader van het stierkalf is de Canadese stier  Square D Diesel 957U.

       
    Lancelin 5 weken oud    Een echte stier die van overzicht houdt

Lief en leed ligt erg dicht bij elkaar.

Groot was onze schrik toen wij op koningsdag 's morgens in de stal kwamen. Ilura lag bewegingsloos in de stal en bleek dood te zijn. Geen enkele indicatie de dagen er voor dat ze iets mankeerde. Ze liep gewoon tussen de koeien te grazen en ook haar kalf was gezond en dronk goed. Wat Ilura heeft gehad weten we niet, maar ook bij dieren zal een acuut hartfalen voor komen. Haar kalf Lilydale hebben we direct aan de kunstmelk laten wennen en dat gaat gelukkig prima. Ze drink gewoon uit de emmer en wordt door ons twee keer per dag bijgevoerd. Dezelfde dag krijgt Jindera haar eerste kalf, waardoor lief en leed op een dag erg dicht bij elkaar liggen.

Horstinge Kings Canyon als dekstier naar Spanje

Op maandag 20 april is Horstinge Kings Canyon vertrokken naar Spanje. Kings Canyon is gekocht door Oscar Ferrer Garcia, woonachtig in Anguiano (La Rioja).
Vorig jaar heeft de heer Garcia enkele dieren gekocht in Engeland  en gebruikte sperma van mijn stier Horstinge Gibson, die bij Aberekin SA in Spanje staat om de Engelse dieren drachtig te krijgen. Bij Horstinge Gibson staat onze naam nog als fokker bijgeschreven, vandaar dat de heer Garcia contact met ons zocht voor de aankoop van een jonge stier. Tevens was hij nog op zoek naar een zestal vrouwelijke dieren, maar die konden wij hem helaas niet aanbieden, omdat wij reeds alle vrouwelijk dieren die we wilden verkopen hadden verkocht. Hierop hebben wij contact opgenomen met Bertus Faber in Marrum, die nog wel 6 vrouwelijke dieren te koop had. Na de nodige gezondheidstesten en wachten op de juiste datum van transport, was het dan op 20 april eindelijk zo ver. De dieren zijn op donderdag 23 april in goede gezondheid aangekomen. Oscar Ferrer Garcia was erg blij met zijn nieuwe dieren en was bijzonder te spreken over de kwaliteit van alle dieren.

Horstinge Kings Canyon is een zoon van Horstinge Griffith (91 punten) en van Roost 1 Holger (89 punten)

             
    De firma Strijk uit Yde verzorgde het vervoer    Horstinge Kings Canyon net in de truck    De strepen worden veroorzaakt door
    de zonnestralen door de spijlen van de truck

     
    Horstinge Kings Canyon in Spanje met zijn nieuwe eigenaar Oscar Ferrer Garcia, samen met zijn dochter Abril

 

Nieuwe dekstier uit Denemarken, Moeskaer Replay 1440.

Op dinsdag 14 april is door ons een nieuwe dekstier uit Denemarken opgehaald. Op zondag vertrokken, waarna bij binnenkomst in Denemarken bij Padborg de trailer moest worden ontsmet. Zonder een ontsmettingsbewijs mogen er nl. geen dieren worden geladen in Denemarken. Op maandag vanuit zuid Denemarken vertrokken naar Randers, naar het bedrijf Moeskaer van Henrik Anderson. Onderweg bij Viking in Randers nog even het spermavat van de vereniging afgegeven , zodat de sperma bestelling van de leden en van CR Delta binnenkort ook naar Nederland komt. Bij hetzelfde bedrijf werd destijds Moeskaer Santos gekocht. Aangezien Henrik zelf op vakantie was moest samen met zijn vrouw Kari de stier in de trailer worden geladen. Dit ging probleemloos ondanks het feit dat de stier samen met 5 andere stieren in 1 hok stond. Vervolgens de reis weer aanvaard naar zuid Denemarken, naar Skaerbaek waar de veterinaire keuring moest plaats vinden en waar de stier 1 nacht in de exportstal moest blijven, ivm de reistijd. De dierenarts keurde het dier en het vervoermiddel goed waarna hij de papieren in orde maakte. Afgesproken werd om dinsdag morgen om 08.00 uur de stier op te halen vanuit de exportstal. Zo gezegd zo gedaan, waarna de reis naar Nederland kon beginnen. Na ongeveer 2 uur rijden, net voor Hamburg, ging de stier in de trailer liggen en heeft tot aan Haselune rustig gelegen en ging toen weer staan. Hij voelde kennelijk dat hij bijna op zijn nieuwe bestemming was. Omstreeks 14.30 uur reden we bij ons het erf op en kon hij kennis maken met zijn kudde. Uiteraard hebben we hem de eerste dagen apart gehouden zodat hij aan de nieuwe omgeving kon wennen, maar toen de eerste koe (Horstinge Edenhope) tochtig werd wist hij gelijk wat er van hem werd verlangd en hebben we hem bij de groep gedaan. Dit verliep probleemloos.

De stier heeft de naam Moeskaer Replay 1440 en is geboren op 5 september 2013. Het is een zoon van Harvie Traveler 69T en de moeder is Justamere 71H Debbie 786L. Vadersvader is Kairuru Aberdeen 03 0047 en de moedersvader is Remitall Hale 71 H. De stier heeft dus een volledig Candadese achtergrond.
Tijdens de zomersshow Landskue 2014 werd de stier Deens kampioen onder 1 jaar. Replay woog op 1 jarige leeftijd reeds ruim 700 kilogram.
Wij hopen dan ook dat zijn nakomelingen een zelfde groei zullen laten zien.

   
    Moeskaer Replay 1440 inmiddels 7 weken bij ons op de boerderij.

 

   
    Moeskaer Replay 1440 direct na aankomst

           
    Bij aankomst nog in de trailer    Voor het eerst buiten    Reeds op zijn gemak in de wei

10 e vaarskalf op rij!!

Voor ons dit jaar een ongekende luxe. Meestal is het aantal stiertjes dat geboren wordt iets groter dan het aantal vaarskalfjes maar dit jaar is er wel een van uitersten. Als 8e koe kalfde Horstinge Day Rock op 10 april af en bracht ons het 10e vaarskalf op rij. Het kalf woog 38 kg en de geboorte verliep probleemloos. Vader van het kalf is Roost 1 Holger.

   
    Larrakeyah 3 wkn. oud 

Vaarskalf voor Horstinge Fountain Rock

Op 18 maart heeft Horstinge Fountain Rock gekalfd en evenals vorig jaar een vaarskalf gekregen. Het kalf werd gewoon in de weide geboren en stond toen wij thuis kwamen inmiddels naast moeder melk te drinken. Een levendig kalf dat 38 kg woog. Het heeft de naam Horstinge Loongana gekregen. Ook van dit kalf is Roost 1 Holger de vader.

     
    Loongana 4 wkn.

Horstinge Ilura krijgt ook een vaarskalf

Op 4 maart heeft Horstinge Ilura afgekalfd en ook een vaarskalf gekregen. Een stevig vaarskalf van 50 kg, maar de geboorte verliep zonder problemen doordat het kalf lang en groot was en niet extreem dik. Het kalf is altijd te herkennen omdat het wat extra wit aan de voorbenen heeft. Het kalf heeft de naam Horstinge Lilydale gekregen. Vader is Roost 1 Holger.

   
    Lilydale  6 kwn oud 

 

Vaarskalf voor Horstinge Hester

Opnieuw een vaarskalf. Op 28 februari heeft Horstinge Hester een vaarskalf gekregen. Een stevig vaarskalf dat 48 kg woog. De geboorte verliep echter probleemloos en nadat het kalfje in de benen kwam kon je direct zien dat het een bepaalde vorm van uitstraling had. De vader is Roost 1 Holger en het kalf heeft de naam Horstinge Laura gekregen.

             
    Hester als zorgzame moeder    Helder de wereld inkijkend    Een stukje uitstraling met 7 wkn.

Tweeling naar Goor

De tweeling Horstinge Kununurra en Horstinge Kalgoorlie is verkocht aan de familie Kruders in Goor. De ouders van de tweeling waren Roost 1 Daisy en Roost 1 Holger.
De tweeling was geboren in juli 2014 en kon worden afgespeend.
Wij wensen de familie Kruders heel veel plezier met deze twee dieren.

Horstinge Edenhope afgekalfd

Op 23 februari heeft Hortsinge Edenhope gekalfd en een heel mooi vaarskalf gekregen. De geboorte verliep uitermate voorspoedig en binnen de kortste keren stond het kalf te drinken. Het kalf woog 40 kg en heeft de naam Horstinge Larrakeyah gekregen. Vader is Roost 1 Holger.

   
    Larrakeyah 7 wkn oud. 

Tweeling voor Vanessa

Op 11 jarige leeftijd heeft SMH Vanessa nog een tweeling gekregen. Het zijn twee vaarskalfjes. Vader van de tweeling is Roost 1 Holger.Voor haar leeftijd heeft Vanessa nog altijd een heel mooi uier en heeft dan ook voldoende melk voor haar tweeling. Horstinge Lorna Glen kwam als eerste ter wereld en woog 28 kg en Horstinge Lissadell volgde snel en woog 30 kg. Ondanks de wat lage gewichten waren de kalfjes direct bijzonder attent en levendig.

             
    Even wennen voor Vanessa het zijn er 2!    Horstinge Lorna Glen 8wkn.    Horstinge Lissadell 8 wkn    

Roost 1 Holger verkocht!

Onze dekstier Roost 1 Holger hebben we verkocht aan de familie J. Steijsiger van stal Borkeld uit Markelo. De stier zal op zaterdag 7 februari naar Markelo verhuizen. Holger heeft bij ons veel mooie kalveren gebracht die allemaal probleemloos ter wereld kwamen en vervolgens goed groeiden. Holgers was afkomstig uit Denemarken en gefokt door de familie Petz. Wij hopen dat Holger zich snel in Markelo thuis zal voelen en voor nog meer goed nageslacht zal zorgen bij de familie Steijsiger.
Holger staat ingeschreven met 89 punten.

   
    Roost 1 Holger 

Vaarskalf voor Horstinge Farina

1 dag na de tweeling  heeft Horstinge Farina op zaterdag 24 januari afgekalfd. Farina heeft een mooi vaarskalf gekregen dat bij de geboorte 38 kg woog en direct erg actief was. Vader van het vaarskalf is Roost 1 Holger. Het kalf heeft de naam Horstinge Lorella gekregen.

         
    Horstinge Lorella 1 week oud    Lekker eigenwijs de tong uitsteken!

Tweeling voor Horstinge Elkedra

Evenals vorig jaar is Horstinge Elkedra  bevallen van een tweeling. Waren het vorig jaar twee stierkalveren nu zijn het het twee vaarskalveren. De geboorte verliep uitermate voorspoedig en binnen de kortste keren stonden de twee de drinken bij moeder. Het eerste kalf woog 33 kg. en heeft de naam Horstinge Linga gekregen. Het tweede kalf was iets zwaarder en woog 39 kg. Dit kalf heet Horstinge Licola. Vader van de tweeling is Roost 1 Holger.

           
    Linga (links) en Licola (rechts)    Gezusterlijk naast elkaar    Linga geniet van de moedermelk

Horstinge King Casade naar Eemnes

Op zaterdag 20 december is Horstinge King Casade verhuist naar Eemnes. Bij de familie Hagedoorn mag King Casade voor nieuw nageslacht gaan zorgen. Horstinge King Casade is een zoon van meervoudig Nederlands kampioen Horstinge Edenhope en van Roost 1 Holger.
Wij wensen de familie Hagedoorn heel veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.


   
    Horstinge King Casade (18-2-14) Op de foto 6 mnd oud

Horstinge Griffith ingeschreven met 91 punten!!!!

Op vrijdag 10 oktober heeft inspecteur Adri van Gent weer een aantal van onze dieren op exterieur beoordeeld.

Groot was onze verrassing dat Horstinge Griffith als eerste Hereford koe werd ingeschreven met 91 punten. Griffith is een dochter van Praestebro Babette (90 pnt) X Moeskaer Santos (89 pnt) Griffith scoorde voor ontwikkeling 93, voor rastype 89, voor bespiering 90 en voor benen 90, hetgeen resulteerde in een score voor algemeen voorkomen van 91 punten.
   
    Horstinge Griffith,  geboren 19-2-2010

Onze dekstier Roost 1 Holger werd beoordeeld op 89 punten. 90-89-89-89 en 89. Ook een score waar we bijzonder trots op zijn.


   
    Roost 1 Holger geboren op 24-3-2012

Roost 1 Daisy werd ook ingeschreven met 89 punten. 91-89-89-84-89.
Horstinge Hester (dochter van Praestebro Babette)met 87 punten. 90-86-85-85-87.
Horstinge Ilura (ook een dochter van Praestebro Babette) met 85 punten 86-85-84-84-85

Twee jonge dekstieren naar Belgie/Frankrijk

Horstinge Kempsey en Horstinge Kingston zijn verkocht aan de familie Loncke in Izegem te Belgie. De familie Loncke heeft in Frankrijk een boerderij gekocht waar zij Herefords gaan houden. Zij hebben een koppel drachtige dieren gekocht die inmiddels in Frankrijk lopen. Als de drachtige dieren in het voorjaar van 2015 hebben gekalfd moeten Kempsey en Kingston voor nieuw nageslacht gaan zorgen.

   
    Horstinge Kempsey ( 15-11-2013)

Horstinge Kempsey is een zoon van SMH Vanessa X Bowen Western Star (Aus). Horstinge Kingston is een zoon van Horstinge Elkedra X Roost 1 Holger.
Wij wensen de familie Loncke heel veel succes toe met deze twee jonge dekstieren.

Afscheid van drie koeien.

Met pijn in ons hart hebben wij noodgedwongen afscheid moeten nemen van drie van onze fokkoeien. Horstinge Bunbury, SMH Sally en Horstinge Waikiki. SMH Sally bleek ondanks twee positieve tests toch niet drachtig te zijn.  Horstinge Bunbury begon ouderdomsverschijnselen te vertonen en bij Horstinge Waikiki kwam ondanks een succesvolle oogoperatie in het voorjaar toch het ooggezwel weer terug. Deze drie koeien hebben ons door de jaren heen 24 uitstekende kalveren gebracht, waardoor het afscheid nemen niet makkelijk was.

Twee kalveren naar Eexterzandvoort

Horstinge Karalee Rock en Horstinge Karratha, twee jonge veelbelovende vaarskalveren zijn verkocht aan de familie Koiter in Eexterzandvoort. Karalee Rock is een dochter van  Horstinge Day Rock X Roost 1 Holger en Karratha is een dochter van Horstinge Bunbury X Roost 1 Holger. Wij wensen de familie Koiter veel fokplezier met deze twee mooie vaarskalveren.

Keuringssuccessen

Tijdens de nationale Hereford keuring in Dalfsen waren wij opnieuw bijzonder succesvol.

Horstinge Edenhope werd kampioen bij de gekalfde koeien en werd eveneens uitgeroep tot algeheel  reserve kampioen bij de vrouwelijk dieren.
Horstinge Griffith werd reserve kampioen bij de gekalfde koeien.

Tweede plaatsen in de rubriek waren er voor:
Roost 1 Holger (stieren ouder dan 2 jaar)
Horstinge Kempsey (stieren jonger dan 1 jaar)
Horstinge Jindera ( vrouwelijke dieren tussen 1 en 2 jaar)
Horstinge Kimberley ( vrouwelijke dieren onder 1 jaar)

Met dank aan Mark, Jan en Ingrid, die ons bij alle voorbereidingen en op de keuringsdag  hebben geholpen.

Keuring Dalfsen

De volgende dieren gaan deelnemen aan de Nationale keuring te Dalfsen op 13 september:

           
    Roost 1 Holger, 24-03-2012    Horstinge Kempsey, 15-11-2013    Horstinge King Casade, 12-02-2014

           
    Horstinge Jewel Rock, 27-03-2013    Horstinge Jindera, 29-03-2013    Horstinge Kimberley, 20-11-2013

           
    Horstinge Edenhope, 27-03-2008    Horstinge Elkedra, 16-03-2008    Horstinge Griffith, 22-02-2010

           
    Horstinge Waikiki, 18-03-2003    Horstinge Keep River, 08-04-2014    Horstinge Kings Canyon, 23-04-2014

Horstinge Waikiki neemt deel in de rubriek gebruikskoe. Waikiki is 11 jaar oud en heeft 10 keer een kalf gekregen. Horstinge Keep River is haar laatste kalf.
Horstinge Kings Canyon is het kalf van Horstinge Griffith en Horstinge King Casade is het kalf van Horstinge Edenhope.
De drie jongste stiertjes vormen samen een afstammingsgroep van Roost 1 Holger.
Edenhope, Elkedra en Griffith vormen samen de bedrijfsgroep en een afstammingsgroep van Moeskaer Santos.

Stierkalf voor Preastebro Babette

Op zaterdag 9 augustus heeft Preastebro Babette als laatste van de koeien gekalfd. Vorig jaar droeg Babette een steenvrucht en er werd getwijfeld of ze nog wel weer een kalf zou kunnen krijgen. Aangezien Babette met 90 punten staat ingeschreven verdiende ze van ons nog een kans en die heeft ze volledig waar gemaakt. Nadat de steenvrucht was afgedreven was Babette binnen drie weken tochtig en dragend van een kalf. De geboorte verliep zonder problemen al was ze wel wat onrustig. Het kalf bleek een bijzonder mooi stierkalf te zijn, dat 44 kilogram woog. Babette is zo gek met haar kalf dat ze de eerste dagen niemand bij haar en het kalf in de buurt dulde. Het kalf heeft de naam Horstinge Katanning gekregen.

             
    Katanning 2 weken oud    Babette en Katanning    Nu al lekker eigenwijs

Derde tweeling van het seizoen

Groot was de verassing  zaterdag morgen 26 juli toen we de in wei keken.  's Avonds van te voren hadden we wel gezien dat Roost 1 Daisy kort voor afkalven stond, maar dat ze een tweeling zou krijgen hadden we dus niet verwacht. Beide kalfjes waren net geboren  en de eerste deed inmiddels verwoede pogingen om te drinken. Aangezien Daisy haar kroost uitstekend beschermt duurde het even voordat we konden constateren dat het twee vaarskalfjes waren. Horstinge Kalgoorlie woog 36 kg en Horstinge Kununurra woog 34 kg. Om Daisy een beetje te ondersteunen krijgt Kalgoorlie met de fles een beetje extra.

           
    2 uur na de geboorte    Kununurra drinkt. Kalgoorlie heeft  gehad    Samen drinken is toch mooier

Eindelijk weer eens een vaarskalf

Op 16 juli heeft Horstinge Hatherleigh een vaarskalf gekregen. Ondanks het feit dat het kalf 55 kilogram woog is de geboorte 's nachts, zonder dat wij er bij waren probleemloos verlopen. De naam van het kalf is Horstinge Kadina.

           
    Hatherleigh en Kadina    Lekker genieten van het mooie weer    Kadina 1 dag oud

SMH Ladyone 22 E krijgt stierkalf

Op 4 juli is SMH Ladyone bevallen van een stierkalf. Aangezien het kalf achterwaarts zat was enige assistentie noodzakelijk. Zoals zo vaak bij een kalf dat achterwaarts ligt was ook nu de navelstreng erg kort afgebroken. Problemen gaf het echter niet en nadat het de eerste biest had gedronken dartelde het gelijk rond in de wei. Het kalf woog 55 kilogram en heeft de naam Horstinge Kurundi gekregen.
           
    1 dag na de geboorte    Kurundi is langerekt    Kurundi 5 dagen oud

Oog operatie voor Horstinge Waikiki

Op vrijdag 22 mei is Horstinge Waikiki aan haar linkeroog geopereerd. Naar het zich eerst liet aanzien had ze een ontsteking aan haar oog, maar behandelingen met zalf hielpen niets en de toestand rond haar oog verslechterde steeds meer. In overleg met dierenarts Jan Willem Slaa van de dierenartspraktijk Klijndijk werd besloten tot een operatieve ingreep, waarbij het derde ooglid van Waikiki zou worden verwijderd.  De operatie verliep prima, maar het oog bleef de eerste dagen nog wat troebel. Na een paar nabehandelingen met zalf is ook de troebelheid verdwenen en is het oog weer normaal.

           
    Voor de operatie    Tijdens de operatie    5 dagen na de operatie 

Stierkalf voor kampioenskoe Horstinge Griffith

Horstinge Griffith heeft op 23 april afgekalfd en een mooi stierkalf gekregen. Het kalf had een geboorte gewicht van 50 kilo maar de geboorte verliep probleemloos. Het kalf is mooi donker van kleur. Vader van het kalf is Roost 1 Holger. Het kalf heet Horstinge Kings Canyon.

       
    Griffith bekijkt haar jongste aanwinst    Kings Canyon probeert op eigen benen te staan.

Sperma uit Denemarken gehaald

Op woensdag 9 april ben ik naar Denemarken afgereisd om rietjes sperma op te halen. Door diverse Herefordfokkers waren rietjes sperma besteld. In totaal ging het om 104 rietjes. Op vrijdag 11 april om 10.30 uur had ik afgesproken bij Viking in Assentoft (Randers) met Rikke Brun Sorensen om de rietjes in de door mij meegebrachte tank te plaatsen. Dit verliep probleemloos en binnen een half uur was alles geregeld. De gezondheidscertificaten en afstammingspapieren werden gecontroleerd en deze bleken allemaal in orde te zijn. Het betrof sperma van de volgende stieren: Barbern 1 Gargantuan, Square D Diesel, Elmlodge Bird Way Cool, Moeskaer Keno, NGB 69T Wonderer ET, Barefoor Mr. You Tube, Vokslev Eik, Auckvale Barnstormer, Kragelund Tarzan, Mandix Landlord, Supreme Ceasar en RMR 1 Pilot.
Gelijktijdig met het ophalen van het sperma had ik een paar bedrijfsbezoeken gepland.
Moeskaer Polled Hereford zit op een afstand van ongeveer 4 kilometer van Viking en werd dus als eerste bezocht. Na een kop koffie en uiteraard brood en eigen gemaakte cake werd de nieuwe stal van Henrik Andersen bekeken. Een zeer efficiënte open frontstal  met veel inhoud. Het voerhek was van Deense makelij, waarbij het opviel dat de kopgrootte van de voerplaatsen makkelijk kon worden aangepast door het verplaatsen van een spijl (zonder gereedschap).
Moeskaer volgt al jaren zijn eigen weg in de fokkerij en dat is erg goed te zien. Ruime goed bespierde dieren, met voldoende maat. Vooral een hok met ongeveer 12 jaarling stieren trok mijn aandacht. Er stonden stieren van 11 maanden oud die nu reeds een gewicht boven de 600 kilogram hadden. Indrukwekkend.
Het volgende bezoek op de terugweg naar zuid Denemarken was gepland bij Jens Michael Jensen van Sondermarken Hereford in Glud. Ook hier de gebruikelijke koffie en brood. Vol trots toonde Jens Michael zijn jongste geboren kalveren uit de Ierse stier Gouldingpoll 1 Superduty ET ( geboorte gewicht 34 kilo een een gewicht op 1 jarige leeftijd van 720 kilo!)  Mooie lang gebouwde kalveren met een zeer donkere kleur.
Als laatste, het was inmiddels avond nog een bezoek gebracht aan de voorzitter van het Deense Hereford stamboek Gert Petz. Samen met zijn vader Egon heeft Gert veel afstammelingen van de stier Vokslev Eik. Alle dieren hebben een bijzonder mooie bespiering en een strakke bovenbouw. Bij de koffie met cake hebben we nog enige tijd gesproken over de ontwikkelingen van de Herefordfokkerij, waarbij het ons beiden opviel dat er momenteel bijzonder weinig wordt vernomen van de nieuwe voorzitter van de wereld Hereford organisatie uit Zuid Amerika.
Na een lange dag smaakte het pilsje bij terugkomst bij mijn  Deense vriend Erling Christensen in Visby prima.
Op dinsdag 15 april werd het vat inclusief bijbehorend papierwerk afgeleverd bij CR Delta in Deventer. Zij zorgen zo spoedig mogelijk voor de verdeling van het sperma naar de betrokken Hereford fokkers.

10e kalf voor Horstinge Waikiki

Op  8 april heeft Horstinge Waikiki bij ons haar tiende kalf gekregen. Een stierkalf met een geboorte gewicht van 41 kilogram. Het kalf kwam zeer vlot ter wereld en Waikiki die reeds het predicaat vruchtbare koe heeft toonde zich zoals altijd een perfecte moeder. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Keep River gekregen. De vader is Roost 1 Holger.

       
    Keep River 2weken oud    Keep River oogt lekker eigenwijs 

 

Horstinge Jung verkocht op stierenveiling te Laren.

Op de stierenveiling van het opfokstation van de fam. Stegeman in Laren is de stier Horstinge Jung verkocht aan de fam Duijzer uit Ede. Wij wensen de fam. Duijzer veel fokplezier toe met deze mooie zeer goed bespierde jonge stier.

Vaarskalf voor Horstinge Bunbury

Op 24 maart heeft Horstinge Bunbury (88 pnt) afgekalfd en een vaarskalf gekregen. De geboorte verliep probleemloos en het kalf was direct bijzonder levendig. Het kalf  woog 44 kilo en heeft de naam Horstinge Karratha gekregen. De vader is onze eigen stier Roost 1 Holger. Voor Bunbury was dit haar 8e kalf op 9 jarige leeftijd. Een ideale zoogkoe die derhalve het predicaat vruchtbaar verdient.

       
    Karratha 3 weken oud    Karratha van de andere zijde

 Vier kalveren in korte tijd

De veestapel is in 14 dagen tijd weer uitgebreid.

Op 19 februari heeft Horstinge Fountain Rock een mooi vaarskalf gekregen. Het kalf had een gewicht van 38 kg. en de geboorte verliep bijzonder vlot. Het kalf is mooi donker gekleurd en heeft de naam Horstinge Kiandra gekregen.

Op 26 februari is Horstinge Hester bevallen van een stierkalf van 45 kg. De geboorte verliep zonder problemen. Het stierkalf is bijzonder breed en geblokt gebouwd. De naam van het kalf is Horstinge Ky Valley geworden.

Op 1 maart was de beurt aan Horstinge Day Rock om af te kalven. Ze kreeg een mooi lang gebouwd vaarskalf van 46 kg. Het kalf heeft de naam Horstinge Karalee Rock gekregen.

Op 6 maart heeft Horstinge Ilura (de kampioen jonge vrouwelijke dieren in Zwolle) een stierkalf gekregen. Ondank het feit dat alle kalveren van onze nieuwe stier Roost 1 Holger een relatief laag geboorte gewicht hadden, woog dit stierkalf maar liefst 54 kg. Aangezien dit het eerste kalf voor Ilura was, bleek enige hulp bij de geboorte noodzakelijk, maar verliep verder zonder problemen. Het kalf heet Horstinge Killarney.

           
    Horstinge Kiandra    Horstinge Ky Valley    Horstinge Karalee Rock

   
         
    Ilrua toont zich een perfecte moeder    Horstinge Killarney 5 dagen oud

Stierkalf voor Horstinge Edenhope

Op woensdag 12 februari heeft Horstinge Edenhope gekalfd. De tweevoudig Nederlands Kampioene en in 2012 gekroond tot Miss Europa/Azie heeft een stierkalf gekregen met een geboorte gewicht van 37 kg. De geboorte verliep zeer vlot. Gezien de conditie van Edenhope dachten we even dat ook zij een tweeling zou krijgen , maar dat bleek niet het geval te zijn. Het stierkalf heeft de naam Horstinge King Casade gekregen.
           
    Moeder en zoon    Genieten van de melk    King Casade

Twee tweelingen in 1 week

De eerste kalveren van onze nieuwe stier Roost1 Holger zijn geboren. Opmerkelijk is dat beide koeien zijn bevallen van een gezonde tweeling.
Op 1 februari beviel Horstinge Farina van een vaarskalf en een stierkalf. Het vaarskalfje kwam als eerste ter wereld en woog 28 kg. Gezien de grootte van het kalf rees het vermoeden dat Farina wel eens dragend kon zijn van een tweeling. Na bijgevoeld te hebben bleek er inderdaad nog een kalf in te zitten. Het kalf zat achterwaarts en met een beetje hulp kwam ook dit kalf ter wereld.  Het stierkalf woog 38 kg. Het vaarskalf heeft de naam Horstinge Kelpa gekregen. Het stierkalf heet Horstinge Kenderup.

           
    Farina geeft de eerste melk aan de tweeling    Horstinge Kelpa 5 dagen oud    Horstinge Kenderup

Op 6 februari was het de beurt aan Horstinge Elkedra. Het eerste kalf was een stierkalf van 37 kg. Elkedra schonk in eerste instantie niet veel aandacht aan het kalf en ging telkens weer liggen. Groot was dan ook de verrassing dat er nog een stierkalf kwam. Dit stierkalf woog 44 kg. In totaal droeg Elkedra dus ruim 80 kg bij haar. De geboorte verliep vlot zonder problemen. De kalveren hebben de naam Horstinge Kilmore en Horstinge Kingston gekregen.

           
    Elkedra heeft het maar druk    Horstinge Kilmore 3 dagen oud    Horstinge Kingston

Horstinge Jung op centrale stierenopfok te Laren

De stier Horstinge Jung staat momenteel op de centrale stierenopfok bij de familie Stegeman in Laren. Jung, geboren op 22 februari 2013. De moeder van Jung is Horstinge Fountain Rock en de vader is SMH Empire.  Op zaterdag 29 maart 2014 is de veiling te Laren waarop u Jung kunt kopen. Hieronder twee foto's, gemaakt op zaterdag 4 januari te Laren.

        
    Horstinge Jung 10,5 mnd oud    Mooie ronding en lange broek

Horstinge Jim Jim naar Zuid Limburg

De stier Horstinge Jim Jim, geboren op 24 november 2012 is verkocht aan de familie Rademacher uit het Zuid Limburgse Noorbeek. Jim Jim is een zoon van Roost 1 Carol en SMH Empire. Wij wensen de familie Rademacher heel veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

Vaarskalf voor Roost 1 Carol

Na vier stierkalveren op een rij eindelijk weer een vaarskalf. Roost 1 Carol heeft een prachtig vaarskalf gekregen dat de naam Horstinge Kimberley heeft gekregen. Het kalf woog maar liefst 55 kilogram, maar kwam probleemloos ter wereld. Carol heeft ruim 1 week overgedragen vandaar dat het gewicht vermoedelijk wat aan de hoge kant is. Vader van Kimberley is de Canadese stier Star Tohon 25 M.

           
    Kimberley 6 dagen oud    In de wei    Op ontdekkingstocht

Horstinge Kempsey geboren

Het eerste kalf van het nieuwe seizoen is reeds bij ons geboren. Het is een stierkalf. Moeder is de kampioen vrouwelijke dieren van 2011, SMH Vanessa. Vader van het kalf is de Australische stier Bowen Western Star. Het kalf woog bij de geboorte 45 kilogram. De geboorte verliep erg vlot.

           
    Kempsey 5 dagen oud    Genieten van de melk en de najaarszon    Sta ik zo goed??

Horstinge Jamieson verkocht aan aan fam. Maathuis

Horstinge Jamieson, kampioen bij de jonge stieren in Dalfsen en tweede tijdens de NVM in Zwolle is verkocht aan de fam. Maathuis in Weerselo. Jamieson gaat in Weerselo voor nageslacht zorgen. Wij hopen dat de fam. Maathuis succesvol zal zijn met het gebruik van deze mooie jonge veelbelovende stier.

Horstinge Jingili verkocht

Horstinge Jingili, dochter van Horstinge  Farina (89 pnt.) is verkocht aan de fam. Faber uit Marrum. Jingili gaat aldaar voor nageslacht zorgen. Wij wensen de fam. Faber veel fokplezier toe met dit dier.

Horstinge Jung naar centrale stierenopfok in Laren

De stier Horstinge Jung is naar de centrale stieropfok van de fam. Stegeman in Laren gebracht. Jung is een dochter van Horstinge Fountain Rock en SMH Empire. Samen met twee andere Hereford stieren zullen zij een half jaar worden gevoerd en gewogen. De veiling van de stieren is eind maart 2014.

Drie stieren naar Doezum

Drie jonge stieren zijn verhuist naar het Groningse Doezum, naar de familie Van der Wal. Horstinge Jasper, Jabiru en Jay Creek gaan zorgen voor de nodige vleesproductie bij de fam. Van der Wal. Wij wensen hen veel succes met deze stieren.

Horstinge Griffith nationaal kampioen tijdens NVM Zwolle

Tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie in Zwolle hebben wij uitstekende resultaten behaald in de diverse categorieën.
Bij de stieren tot in jaar was er een tweede plaats voor Horstinge Jamieson en een derde plaats voor Horstinge Jim Jim. In de categorie stieren van 1 tot 2 jaar was er een tweede plaats voor Roost 1 Holger.

Bij de vrouwelijke dieren werd Horstinge Ilura kampioen jonge dieren. Bij de jonge koeien ging het kampioenschap naar Horstinge Griffith. Bij de oudere koeien won Horstinge Edenhope de titel. Door een vakjury werd Praestebro Babette ( 90 pnt) uitverkozen tot Hereord koe met de beste slachteigenschappen. Ilura en Griffith zijn beide dochters van Babette!
Algemeen Nationaal kampioen vrouwelijke dieren werd HORSTINGE GRIFFITH.

   

   
    Horstinge Griffith Nationaal Kampioen

   
    Horstinge Ilura

   
    Praestebro Babette, koe met de beste slachteigenschappen

Op zondag 27 oktober bracht het jurylid PJ Budler nog een bezoek aan ons bedrijf.  Budler is een geboren Zuid Afrikaan die momenteel woonachtig is in Texas. Budler is de grondlegger van Hereford Breeder en is wereld wijd bezig om de Herefords te promoten. In 14 dagen tijd heeft hij Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Estland, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Nederland bezocht. In Zweden keurde hij net als in Nederland de Nationale keuring.
Budler was onder de indruk van onze vrouwelijke dieren. Een groot compliment voor ons en tevens een teken dat we nog steeds op de goede weg zijn. Hij was bijzonder gecharmeerd van een 6 maand oud kalf, Horstinge Jindera. Jindera is een dochter van Horstinge Hester  (SMH Empire X Praestebro Babette) en CCR 57g Stamina ET 199s (Ru 20x Boulder 57g X Golden-Oak 46b Keepsake 23k).
 

   

Te koop:

WE HEBBEN MOMENTEEL NOG 1 JONGE STIER VOOR DE FOKKERIJ TE KOOP.

Horstinge Jim Jim, geboren op 24-11-2012, moeder Roost 1 Carol (85 pnt), vader SMH Empire

De vaarskalveren en andere stiertjes zijn inmiddels verkocht.    VERKOCHT!!!

Neem contact met ons op of kom langs om het dier te bekijken.

 Horstinge Edenhope prolongeert titel in Dalfsen

Horstinge Edenhope heeft tijdens de jaarlijkse Herefordshow in Dalfsen haar titel geprolongeerd bij de vrouwelijke dieren. Bij de stierkalveren werd Horstinge Jamieson  aangewezen als rubriekswinnaar. Horstinge Ilura eindigde op de tweede plaats in de rubriek vrouwelijk jongvee tussen 1 en 2 jaar. Horstinge Griffith en Horstinge Elkedra eindigden beiden ook de tweede plaats in hun rubriek gekalfde koeien en vaarzen. Horstinge Farina moest genoegen nemen met een vierde plaats in deze categorie.
Roost 1 Holger behaalde een tweede plaats in de rubriek stieren tussen 1 en 2 jaar.

   
    Sonja met kampioenskoe Horstinge Edenhope.

Voorbereidingen voor de keuring in Dalfsen

Sinds half juli zijn we weer volop in voorbereiding voor de keuring op 14 september in Dalfsen. Met alle dieren wordt weer volop getraind zodat ze goed halstermak zijn en goed willen lopen. Uiteraard vergt dit bij de jonge dieren die nog nooit naar de keuring zijn geweest meer tijd dan bij de oudere dieren die het kunstje inmiddels wel kennen. Dagelijks wordt aan alle dieren aandacht besteed en ook het in en uit de trailer lopen wordt volop beoefend.
De volgende 8 dieren gaan mee naar Dalfsen:

           
    Horstinge Ilura    Horstinge Jim Jim (9mnd)    Horstinge Jamieson (8,5 mnd)

           
    Roost 1 Holger    Horstinge Elkedra    Horstinge Griffith

          
    Titelverdedigster Horstinge Edenhope    Horstinge Farina     

Stierkalf voor Roost 1 Daisy

Op 26 juli heeft Roost 1 Daisy een stierkalf gekregen. De geboorte verliep probleemloos, dit in tegen stelling tot vorig jaar toen Roost 1 Daisy eerst de nageboorte uitwerkte en het kalf zitten bleef. J Het kalf heeft de naam Horstinge Jarrawood gekregen en woog 44 kilogram.
Vader van Jarrawood is SMH Empire.

           
    Na de geboorte    Daisy eet al weer    Jarrawood 4 weken oud

Horstinge Jaurdi geboren

Op 13 juli heeft SMH Ladyone 22e afgekalfd en een stierkalf gekregen. De geboorte verloop uitermate vlot en het kalf stond binnen de kortste keren te drinken. Het kalf woog 41 kilogram en heeft de naam Horstinge Jaurdi gekregen. Vader is SMH Empire.

            
    Net geboren    De eerste stappen    Jaurdi 6 weken oud

Horstinge Jurien verkocht

De familie Hegeman uit Wierden heeft de veelbelovende jonge fokstier Horstinge Jurien gekocht. Jurien is een zoon van SMH Sally en SMH Empire. Jurien is uitstekend ontwikkeld en erg mak in de omgang.
Wij wensen de familie Hegeman heel veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

     

90 punten voor Babette

Tijdens de exterieurkeuring verraste Adrie van Gent ons met het feit door onze 7 jarige Praestebro Babette te beoordelen op 90 punten.
Babette wordt door ons in 2007 geïmporteerd uit Denemarken en is een zoon van RMR 1 Pilot met als moeder Kammerherre Nicki (Jr Nick the ButlerP) De score van Babette:

     ontwikkeling    rastype    bespiering    benen    algemeen voorkomen
Praestebro Babette    92    90    89    89    90

       
    Praestebro Babette
 
Van Babette hebben wij inmiddels drie dochters op het bedrijf lopen. Horstinge Griffith, Horstinge Hester en Horstinge Ilura.

Veel belovende stierkalveren

We hebben op dit moment een aantal zeer veel belovende jonge stierkalveren op het bedrijf, die in de toekomst zullen worden verkocht. Mocht u op voor volgend jaar op zoek zijn naar een nieuwe stier, neem contact met ons op of kom langs om u zelf van deze mooie dieren te overtuigen.

       
    Horstinge Jurien (2-10-2012)    Horstinge Jim Jim ( 24-11-2012)

Exterieurkeuring

Adri van Gent heeft een aantal dieren van ons op exterieur beoordeeld.
   
    ontwikkeling    rastype    bespiering    benen    algemeen voorkomen
Horstinge Farina    89    90    90    86    89
Horstinge Edenhope    89    92    86    82    88
Horstinge Griffith    92    86    85    85    87
Horstinge Hester    88    84    84    86    86
Horstinge Hatherleigh    84    83    83    82    83

Opgemerkt dient te worden dat Hatherleigh op te jonge leeftijd heeft afgekalfd en daardoor een groei achterstand heeft opgelopen. We hebben haar wel laten keuren, waardoor alle dieren van ons nu op exterieur zijn beoordeeld. Ons bedrijfsgemiddelde bedraagt met 17 koeien en 1 stier op dit moment 86,6 punten voor algemeen voorkomen.

Roost 1 Holger nieuwe stier

Van de familie Edel en Egon Petz in Denemarken hebben we een nieuwe dekstier gekocht die de naam Roost 1 Holger heeft meegekregen. Holger is geboren op 24 maart 2012 en is dus ruim een jaar oud. Een jonge stier die qua bespiering veel belovend is. Ook de de lengte, bovenbouw en de lengte van de broek scoren bovengemiddeld.
Vader van Holger is de Deense KI stier Vokslev Eik die op zijn beurt weer afstamt van Vokslev Ciller (Harvie Jacpot 74J X Molgaard 1753) Moeder van Eik is Praestebro Cleopatra ET ( JSF23 Nibbs  60 G X SVR Seranade 821HX)
Moeder van Holger is Roost 1 Evita ( Remital Lagrand Pounder ET 204P X Harvie June 28 J)
Keurmeester Adre van Gent heeft Holger inmiddels op exterieur beoordeeld. Ontwikkeling 86, Rastype 86, bespiering 89, benen 86, met 87 voor algemeen voorkomen.

             
    Roost 1 Holger

Eerste kalf voor Horstinge Hester

Op 29 maart heeft Horstinge Hester voor de eerste keer gekalfd. Toch wel spannend altijd de eerste keer, maar de geboorte verliep zonder problemen. 's Nachts om drie uur brak de waterblaas en tegen 6 uur verscheen de vruchtblaas. Uiteindelijk werd het kalf om kwart over zeven geboren. Op het laatst ging het dermate snel dat toen Sonja het fototoestel op wilde halen om alles vast te leggen en ze terug kwam het kalf reeds was geboren.  Na enige aarzeling kwam het moederinstinct van Hester naar boven en begon het kalf te likken. Het was een vaarskalf dat 46 kilogram woog. De vader van dit kalf is de Canadese stier CCR 57g Stamina ET 199s. We hebben het kalf Horstinge Jindera genoemd.

             
    Hester vond het toch wat vreemd    Voorzichtig ruiken    Nu als trotse moeder die haar kalf likt

Eindelijk weer eens een vaarskalf

De teller stond tot nu toe op 7 stierkalveren en 2 vaarskalveren, maar op 27 maart heeft Horstinge Day Rock een vaarskalf gekregen. Een mooi lang vaarskalf dat 49 kilogram woog. Ondanks de koude oostenwind was het kalf bijzonder levendig en liet zich de warme melk, die ma in overvloed heeft goed smaken. Het kalf heet Horstinge Jewel Rock. Vader van het kalf is SMH Empire.

             
   Jewel Rock 10 dagen oud samen met ma    Lang en groot    Genieten van de eerste echte voorjaarszon

Stierkalf voor Horstinge Bunbury

Op 19 maart heeft Horstinge Bunbury gekalfd en een mooi stierkalf gekregen. De geboorte van het stierkalf verliep probleemloos. Het kalf was net als alle voorgaande stierkalveren lang en groot en woog 47 kilogram. Het kalf heeft de naam Horstinge Jay Creek gekregen. De vader van het kalf is SMH Empire.

       
    4 dagen oud met moeder in de sneeuw    geen last van de kou  

 

Horstinge Jung geboren.

Op het moment dat Irondale en Iron Bank net waren vertrokken werd er weer een nieuw stierkalf geboren. Het zesde stierkalf van dit seizoen. Horstinge  Fountain Rock is de moeder van het mooie donkere stierkalf. SMH Empire is de vader. Het kalf woog 47 kilogram. Een snijdende koude oostenwind deerde Horstinge Jung niet om direct rond te springen in het stro.

           
    Warme melk bij -5c    Nu al spelen met ma    Mooi diep en donker

Horstinge Irondale en Iron Bank verkocht

Op zaterdag 23 februari zijn Horstinge Irondale en Iron Bank verkocht aan Woertink in Balkbrug, om te worden afgemest. Irondale was een zoon van SMH Ladyone en Iron Bank van Horstinge Hatherleigh.

Vaarskalf voor Horstinge Farina

Op 14 februari heeft Horstinge Farina een vaarskalf gekregen. Het was het zevende kalf voor ons dit seizoen en nog maar het tweede vaarskalf. De geboorte verliep vlot en probleemloos en het kalf stond binnen een half uur te drinken. Het kalf heeft de naam Horstinge Jingili gekregen en woog 45 kilogram.

             
    Jingili drie dagen oud    Na 1 week in de sneeuw    Pas ik al door het voerhek?

Horstinge Isseka naar Wijnbergen

Horstinge Isseka is verhuisd naar Wijnbergen. Isseka werd verkocht aan de familie Weenk. Isseka gaat haar half zus Iona gezelschap houden, die reeds in november was opgehaald en inmiddels goed is gewend in Wijnbergen. Wij hopen dat beide dieren in de toekomst voor mooi nageslacht gaan zorgen bij de fam. Weenk.

 

Horstinge Ives naar Nieuw-Balinge

Horstinge Ives is verkocht aan de familie De Weerd in Nieuw-Balinge. Ives is een zoon van Horstinge Waikiki en SMH Empire. Ives mag bij de fam. De Weerd voor het nodige nageslacht gaan zorgen.  Wij wensen familie De Weerd veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

 

Horstinge Elkedra krijgt best stierkalf

Op dinsdag 12 februari heeft Horstinge Elkedra gekalfd en een geweldig mooi stierkalf gekregen. Het was een beetje onrustig bij de stal aangezien de loonwerker op dat moment net bezig was om de mesthoop op te laden, maar toen we koffie gingen drinken was het kennelijk net even rustig genoeg voor Elkedra om af te kalven. De geboorte verliep erg vlot. Het kalf woog 50 kilogram, maar kwam probleemloos ter wereld. Het kalf heeft de naam Horstinge Jabiru gekregen.

             
    Direct op zoek naar de melk    2 weken oud. Krachtig en lang    Lekker genieten in het stro  

 

Bijzonder klein vaarskalf voor Horstinge Waikiki

Op donderdag 24 januari heeft Horstinge Waikiki een vaarskalf gekregen. Aangezien het kalf bijzonder klein was vroegen wij ons direct af of Waikiki niet dragend was van een tweeling, maar na bijgevoeld te hebben bleek dit niet het geval te zijn. Het kalf woog maar 21 kilogram terwijl dit eigenlijk het dubbele had moeten zijn.
Het kalf was direct wel bijzonder levendig en kwam snel in de benen om te drinken. Nadat ze de eerste biest binnen had gekregen zag je haar sterker worden. Ondanks de temperaturen van rond de - 10 is ze de nacht goed doorgekomen en huppelde de volgende dag reeds door het hok. We hebben het kalf Horstinge Jessie Gap genoemd.

           
   Sonja met Jessie Gap op de weegschaal    De eerste o zo belangrijke biest    3 dagen oud en al gegroeid
   

 

Stierkalf voor "miss Europa" Horstinge Edenhope

Op donderdag 17 januari heeft Horstinge Edenhope afgekalfd en een bijzonder mooi stierkalf gekregen. De geboorte verliep uitermate voorspoedig. Nadat ze in de afkalfruimte was gezet ging ze liggen en was het kalf binnen een kwartier geboren. Het kalf heeft rond beide ogen mooi kleine pigmentatie. Het kalf woog 46 kilogram een heeft de naam Horstinge Jasper gekregen.

             
    Lekker in het stro bij - 6    5 dagen oud en op verkenning    11 dagen oud en lekker eigenwijs

 

SMH Empire geslacht

Op 24 december is SMH Empire afgevoerd en geslacht. Empire heeft 3 seizoenen bij ons naar volle tevredenheid voor het nageslacht gezorgd. Hij was bijzonder makkelijk in omgang en ook op de shows was hij altijd makkelijk te leiden. Empire werd in 2011 gekozen tot reserve kampioen bij de stieren tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie in Zwolle.
Tijdens de laatste keuring woog Empire op drie en half jarige leeftijd 1050 kilogram. Geslacht had Empire een karkas gewicht van 550 kilo.

         
    Empire inspecteert het vervoermiddel    ... om vervolgens zo naar binnen te stappen

Horstinge Jamieson geboren

Op woensdag 12 december heeft SMH Vanessa een stierkalf gekregen. Het kalf woog bij de geboorte 42 kilogram. De geboorte verliep zeer voorspoedig. Het kalf was vanaf het begin erg actief en stond binnen tien minuten en sprong ook direct door het hok. Het kalf heeft de naam Horstinge Jamieson gekregen. Vanessa was de algemeen kampioen bij de vrouwelijke dieren in 2011. Vader is SMH Empire.

           
    Vanessa als zorgzame moeder    Jamieson direct actief    Ook gelijk de omgeving verkennen

HORSTINGE EDENHOPE S1
Gold Medal - "Miss Europe/Asia 2012"

     
Tijdens de wereld hereford verkiezing voor stieren en koeien heeft Horstinge Edenhope in de categorie koeien de titel "MISS EUROPA/ AZIE in de wacht gesleept.

Alhoewel Edenhope niet bij de top drie van de wereld verkiezing stond toch een geweldig resultaat van deze door ons zelf gefokte koe!!!


De titel miss world ging naar de Canadese WLB 36N Beth ET 452 S.

Winterweer

   
    Vrijdag 7 december. Op de voorgrond Jim Jim die het naar zijn zin heeft in de sneeuw.

Horstinge Jim Jim geboren

Op 24 november heeft Roost 1 Carol gekalfd en heeft een stierkalf gekregen. 's Morgens vroeg stond Carol niet zoals gebruikelijk in de stal, maar stond in de wei. Aangezien het die morgen erg mistig was, was het even zoeken. Het kalf was net geboren en Carol was bezig het schoon te likken. We hebben het kalf in de kruiwagen naar de stal gebracht zodat moeder en zoon mooi droog in het stro aan elkaar konden wennen. Het kalf woog 42 kg. en heeft de naam Horstinge Jim Jim gekregen.

           
    Lekker opdrogen in het stro    Even uitstrekken    Op zoek naar de melk

Horstinge Iona naar Wijnbergen

Op vrijdag 16 november is Horstinge Iona verhuisd naar Wijnbergen. Iona werd verkocht aan de familie Weenk, die graag een paar vrouwelijke Hereford dieren wil gaan houden. Horstinge Isseka werd ook aangekocht maar is op dit moment nog iets te jong om te worden afgespeend. Zij zal eind december, begin januari Iona gezelschap gaan houden. Wij wensen de fam. Weenk heel veel fokplezier toe met beide dieren.

Horstinge Ivanhoe verkocht naar Belgie

Op maandag 12 november is de 10 maanden oude stier Horstinge Ivanhoe verkocht  aan Jean Marie en Renee Beckers-Scholte in het Belgische Hechtel-Eksel. Jean Marie en Renee hadden kort geleden enkele vrouwelijke Hereford dieren gekocht en wilden daar ook graag een jonge stier bij hebben, zodat zij en de dieren zo snel mogelijk aan elkaar kunnen wennen. De keuze is daarbij gevallen op de goed ontwikkelde zoon van de kampioenskoe van 2011 SMH Vanessa , Horstinge Ivanhoe.
Nadat de dierenarts van de NVWA het transport had goed gekeurd en de papieren had ingevuld is Ivanhoe op transport gegaan.

     
    Ivanhoe 9 maand oud.

Twee dieren naar Woertink ( Pure Graze)

Op zaterdag 3 november is de tweeling Horstinge Inglewood en Inglehope verkocht aan Andre Woertink voor het project Pure Graze. De stier Inglewood zal vergeleken worden qua groei en ontwikkeling met andere stieren die aangekocht zijn in verband met dit project. Voor dit project zijn meerdere jonge Hereford stieren aangekocht die qua type verschillend zijn. Gehoornd en ongehoornd wordt ook nader bekeken

Horstinge Isabella en Isis naar Brabant

Op zaterdag 3 november zijn Horstinge Isis en Horstinge Isabella  verkocht aan Lars van Engelen uit het Brabantse Gilze. Voor Lars van Engelen zijn dit de eerste twee Herefords op zijn bedrijf. In het voorjaar van 2012 was Lars samen met zijn vader reeds op bezoek geweest en had een optie genomen op twee vaarskalveren. Wij hopen dat Lars veel plezier aan de dieren beleeft en dat de twee vaarskalveren een goede basis zijn voor zijn toekomstige fokkerij.

Stierkalveren geruild

Op 27 oktober hebben wij twee stierkalveren geruild tegen twee vaarskalveren met de familie Van der Wal uit Noordbergum (Wallwood) De fam. Van der Wal had stieren nodig in verband met hun vleesverkoop en aangezien wij veel vraag hadden naar vrouwelijke dieren dieren wordt besloten tot ruiling. Horstinge Inneston en Horstinge Inneston Rock verhuisden naar Friesland. Wallwood Monja en Wallwood Nicole kwam naar Drenthe en werden direct door verkocht aan de familie Dalmolen in Westervelde die op zoek waren naar twee vaarskalveren. Wij wensen de fam. Dalmolen veel succes met hun nieuwe aanwinsten.

Stierkalf voor SMH Sally

Op dinsdag 2 oktober heeft SMH Sally voor de 7e keer afgekalfd. Het kalf is in de wei geboren vlak achter een bossingel. Voor de 6e keer op rij heeft Sally nu een stierkalf gekregen. Het kalf woog 49 kilo en is iets meer gedrongen dan de andere kalveren. Sally heeft vorig jaar op 4 november afgekalfd (Irwin) zodat ze een tussenkalf tijd heeft van maar 333 dagen. Bijzonder vruchtbaar.
Het kalf is voor ons de eerste van het nieuwe afkalf seizoen zodat de naam met een J begint. Het kalf heeft de naam Horstinge Jurien gekregen.

           
    Direct na de geboorte    Op eigen benen staan    Horstinge Jurien 3 dagen oud

Horstinge Howard geselecteerd voor Azerbeidzjan

De stier Horstinge Howard is geselecteerd als fokstier voor de exportorder naar Azerbeidzjan. Howard is een nakomeling van Oldemeule Susan en SMH Empire. Howard is geboren op 27 juli 2011 en woog begin september ruim 600 kilo.
Op maandag 1 oktober is Howard opgehaald en naar een quarantaine stal gebracht, waar hij 21 moet verblijven voordat hij definitief naar Azerbeidzjan vertrekt. Wij hopen dat hij zijn werk in het verre oosten goed zal verrichten. 

 
Horstinge Irwin naar Beuningen

Horstinge Irwin, de kampioen bij de jonge stieren tijdens de laatst gehouden keuring in Dalfsen is verkocht aan de familie Sleiderink uit Beuningen (Ov). Irwin is een zoon van SMH Sally en SMH Empire. Zie foto hieronder.
Wij wensen de familie Sleiderink veel geluk en fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

 TE KOOP

Wij hebben momenteel een aantal veel belovende jonge stieren te koop waaronder Horstinge Irwin, kampioen jonge stieren onder 1 jaar tijdens de nationale Hereford keuring 2012. Irwin is geboren op 4-11-2011 en woog op de keuring 480 kilogram. Een bespierde stier met een geweldig goed karakter. Mooi donker van kleur. Vader is SMH Empire 23 E en de moeder is SMH Sally 321 P een zeer melkrijke koe.
 
           
    Horstinge Irwin(4-11-2011)    Horstinge Ivanhoe(15-1-2012)    Horstinge Inneston (15-3-2012)
    VERKOCHT!!!    VERKOCHT!!!    VERKOCHT!!!!

Alle stieren worden verkocht inclusief afstammingsonderzoek.
Voor meer informatie over de stieren kunt u contact met ons opnemen.

 OOK IS ONZE DEKSTIER SMH EMPIRE 23 E TE KOOP.  ZIE WWW.HEREFORD.NL
 

    HORSTINGE EDENHOPE NATIONAAL KAMPIOEN

   
    Nationaal Kampioen Horstinge Edenhope

Zeer succesvolle nationale keuring

De nationale keuring gehouden op zaterdag 8 september in Dalfsen is voor ons zeer succesvol verlopen. We gingen met elf dieren naar de keuring, waarvan drie kalveren die officieel niet gekeurd werden, maar mee gingen omdat de moeders wel werden gekeurd.

Horstinge Hester werd rubrieks winnaar in de vrouwelijke groep jongvee groep 2, pinken allemaal in de leeftijd van ongeveer anderhalf jaar oud.
Horstinge Griffith werd winnaar in haar rubriek gekalfde vaarzen en koeien groep 1. Een groep koeien die allemaal voor de 1e keer hadden gekalfd.
Horstinge Edenhope werd rubriekswinnaar  bij de gekalfde koeien groep 2. Horstinge Farina werd in deze groep als 3e geplaatst.
Horstinge Irwin werd uitgeroepen als kampioen bij de jonge stieren jonger dan 1 jaar. Irwin die net 10 maand oud is woog maar liefts 480 kilogram. Hier stond Horstinge Ivanhoe ondanks zijn jonge leeftijd van net 7 maand op een keurige derde plaats.
Hieronder enkele foto's van de keuring.

         
    Overzicht van de 11 dieren    Horstinge Hester    Horstinge Griffith met kalf Isabella

       
    Edenhope en Griffith in de kampioensrubriek    Horstinge Edenhope

  

Poetsen en boenen voor de keuring

Op vrijdag 7 september werden alle elf dieren die mee zouden gaan naar de Nationale Keuring in Dalfsen aan een was en poetsbeurt onderworpen. Alle dieren genoten van de aandacht al was de eerste douche met water toch vaak even schrikken.

           
    Edenhope wordt gewassen    Ook de oren  worden schoon gemaakt    Empire geniet van de wasbeurt.

Stierkalf voor SMH Ladyone

Op 29 augustus heeft SMH Ladyone afgekalfd en een stierkalf gekregen. De geboorte verliep uitermate soepel, ondanks het feit dat het stierkalf 55 kilogram woog. Het kalf heeft de naam Horstinge Irondale gekregen.

       
    Net geboren    Irondale 2 maand oud

 

Hatherleigh krijgt op jonge leeftijd een stierkalf

Op dinsdag 24 juli heeft Horstinge Hatherleigh een stierkalf gekregen. Hatherleigh is in het najaar van 2011 op te jonge leeftijd drachtig geraakt zodat ze nu op een leeftijd van ruim 19 maand moest afkalven. Om geen risico te nemen bij de geboorte hebben wij direct de dierenarts ingeschakeld op het moment dat de waterblaas zichtbaar werd. Het kalf lag goed maar zowel ik zelf als de dierenarts voelden stevige voorpoten, waarna direct werd besloten om een keizersnede uit te voeren. Achteraf een juiste beslissing, want het stierkalf dat ter wereld kwam woog maar liefst 53 kilogram. Een geweldig mooi springlevend kalf, dat binnen het uur stond en dronk. Ondanks haar jonge leeftijd is Hatherleigh een geweldige moeder voor het kalf. Het kalf heet Horstinge Iron Bank. Via DNA onderzoek zal worden uitgezocht wie de vader van het kalf is.

           
    Hatherleigh is nog een beetje suf    Hatherleigh bekijkt Iron Bank    Iron Bank op zoek naar melk

Stierkalf voor Roost 1 Daisy

Op maandag 23 juli heeft Roost 1 Daisy een stierkalf gekregen. De geboorte verliep nog al op bijzondere wijze. Tot aan het stuk gaan van de waterblaas waren er geen bijzonderheden waar te nemen. Daisy lag rustig in het lange gras te werken aan de geboorte, zodat ik zelf hooi kon gaan wiersen, omdat de loonwerker zou komen om balen te maken. Toen Sonja een uur later thuis kwam stond de koe aan de nageboorte.  Sonja kon echter nergens in het weiland het kalf vinden, waarna de koe direct meegenomen werd naar de stal.  Ik heb het wiersen direct onderbroken en thuisgekomen direct bijgevoeld bij de koe. Het kalf lag keurig in het geboorte kanaal met de kop op de voorpoten. In eerste instantie voelde ik weinig leven in het kalf, maar toen ik de snuit beroerde voelde ik het kalf leven. Aangezien de koe erg ruim was kon ik de voorpoten makkelijk naar buiten brengen en voorzien van touwtjes. Het kalf gleed er vervolgens heel gemakkelijk af, waarna de koe haar direct begon te likken. Het heeft even geduurd voordat het kalf beseft dat ze op de wereld was, maar na ruim 2 uur begon het bij de koe te drinken. Een ervaring die we nog nooit eerder meegemaakt hebben.
Het kalf woog 49 kilogram en heeft de naam Horstinge Ipswich gekregen.

          
 Het besef duurt even maar ik ben op de wereld    Roost 1 Daisy met Ipswich    Ipswich verstopt zich in het lange gras

Horstinge Isseka geboren

Op zaterdag 14 juli heeft Praestebro Aviaja afgekalfd van een mooi vaarskalfje. Aviaja die momenteel uitermate bevleesd is en dus kogelrond was had geen enkel probleem tijdens het afkalven. Het kalf dat 42 kilo woog was direct zeer vitaal en verkende de weide direct nadat het de eerste melk had gedronken. Aan de buitenkant van Aviaja is niet te zien dat ze gekalfd heeft. Het vaarskalf heeft de naam Horstinge Isseka gekregen.

          
    Aviaja met haar nieuwe aanwinst    Lekker weggedoken in het lange gras    Even de kop omhoog om te laten zien waar ik lig

Bezoek Landskue te Denemarken

Op donderdag 5 juli heb ik samen met Mark een bezoek gebracht aan de zomerkeuring van de Deense Hereford vereniging die werd gehouden in Herning. Met een temperatuur van ongeveer 24 graden was het een ideale keuringsdag voor zowel mens als dier. In totaal werden 38 dieren op de keuring voorgebracht, die allen een bijzonder goede kwaliteit toonden, zowel in maat als bespiering.
Bij de jonge stieren werd de stier Bondes Gilbert van Aage Bonde jeugdkampioen. Vader is de uit Zweden geimporteerd stier Baraps Johnny. Moeder is Supreme Cornelia een dochter van Remitall Patriot ET 13P. Reserve jeugdkampioen werd Juelsgard Gary van Bent Sorensen. Gary is een zoon van de Britse stier Romany Captain met als moeder Juelsgard Optima. Kampioen bij de oudere dieren werd de stier Vokslev Eik, waarvan CR Delta ook sperma beschikbaar heeft.
Het algemeen kampioenschap ging bij de stieren naar Bondes Gilbert. Een terechte keus in mijn ogen. Een stier met enorm veel potentie. Dit bleek ook wel uit het feit dat deze stier door Viking is gekocht. Door Viking zal sperma van deze stier op de markt worden gebracht. Zeker een moment om in de gaten te houden.

Bij de vrouwelijke dieren ging het jeugdkampioenschap naar Outlaw Gitte van de fam. Bastrup. Gitte is een dochter van Juelsgard Romany en Bondes 1 Cecile. Kampioen bij de ouder dieren ging naar de ruim 3 jarige Aland 1 Evita van  Ib Ravn. Evita is een Romany Captain dochter met Aland Carla als moeder.  Deze koe ging ook met het algemeen kampioenschap bij de vrouwelijke dieren strijken.

Al met al een geweldige keuringsdag waarbij de contacten nog eens werden aangehaald. Ook in Denemarken is op dit moment bijzonder veel vraag naar Hereford dieren bestemd voor Oost Europa, waaronder Rusland, Kazakstan en Tsjechie. Ook de Denen benadrukten de importantie van de export order waaraan wij momenteel proberen te voldoen. Zij verwachten nl. de komende jaren nog veel meer vraag vanuit Oost Europa en als een order een maal is gelukt zal men vaker terug komen.

Voor foto's van de keuring zie https://www.hereford.dk/avler/

Succesvolle en gezellige open dag

De open dag op 2 juni is op ons bedrijf succesvol en zeer gezellig verlopen. Om 10.30 uur arriveerden de eerste bezoekers en dit liep de gehele dag door tot ongeveer 16.30 uur.  De weersomstandigheden waren ons prima gezind, want het bleef droog en het zonnetje deed haar best, zodat de temperatuur best aangenaam was. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben de bezoekers de informatie die wij hadden uitgestald in de kleine stal bekeken. De saucijzenbroodjes en gehaktballetjes die wij hadden gekocht bij Gert Jan Maathuis smaakten prima en vonden dan ook gretig aftrek.  Uiteraard werden de dieren in de wei aandachtig bekeken. Op zo'n moment realiseer je weer hoe gemakkelijk de Hereford in omgang is. Kleine kinderen die tussen de koeien en kalveren doorlopen en oog in oog komen te staan met de grote stier, net of het de normaalste zaak van de wereld is, zonder dat ook maar 1 dier een verkeerde beweging maakt. Het was voor zowel mens als dier dan ook genieten met al die aandacht.
Dank zij de geweldige hulp van Jan en Antoinette van Ekeren en Mark Roelans is het voor ons een zeer geslaagde dag geworden.
Hieronder een foto impressie van de opendag:

             
    De kleine stal als info ruimte    Henk, Antoinette, Jan en Mark    Edenhope wordt bekeken

           
    Aandachtig gehoor bij de uitleg    Oog in oog met de grote stier    Volop interesse voor de dieren

             
    Ook  Diesel krijgt aandacht    Kimba wordt ook niet vergeten    Even gezellig nazitten met de laatste bezoekers

OPEN DAG    OPEN DAG    OPEN DAG    OPEN DAG    OPEN DAG

Op zaterdag 2 juni wordt de nationale OPEN DAG voor Hereford bedrijven georganiseerd en ons bedrijf doet daar aan mee.

Van 10.00 uur tot 17.00 uur bent u van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje onze veestapel te komen bekijken en onze ervaringen met het ras Hereford aan te horen.

Ons adres: Horstingerend 7 te 7843 TE Achterste Erm.

       

 

Horstinge Hyden verkocht aan de fam. Weersink

Op 19 mei hebben we Horstinge Hyden verkocht aan de familie Weersink uit Manderveen. De fam. Weersink heeft een groot varkensbedrijf en is sinds kort met het houden van een aantal Herefords begonnen.
Wij wensen de familie Weersink heel veel fokplezier toe met Horstinge Hyden.

Horstinge Haslam naar Anjum

Op 18 mei is Horstinge Haslam verkocht aan de V.O.F. Lauwersmeer Natuurvlees in Anjum. Haslam mag voor nageslacht gaan zorgen op dit grote bedrijf van de heren Van der Zee, Prins en Van der Wagen. Lauwersmeer Natuurvlees richt zich geheel op de productie van vlees. Wij hopen dat Haslam zijn taak goed gaat uitvoeren en wensen hen dan ook heel veel succes met deze stier.

Horstinge Inneston Rock geboren

Op 26 april heeft Horstinge Day Rock een stierkalf gekregen. Het stierkalf woog 42 kilogram en kwam uitermate vlot ter wereld. Het stierkalf dat de naam Horstinge Inneston Rock heeft gekregen valt op door zijn uitermate fijn beenwerk. Vader van het stierkalf is SMH Empire. De vader van Day Rock is SMH Unlimited. Day Rock is een dochter van SMH Pearl Countess. Pearl is preferent verklaard op vererving.

           
    Inneston Rock    Inneston samen met Day Rock    Voor het eerst naar buiten 3 dagen oud

Nog twee mooie dekstieren te koop

Wij hebben op dit moment nog twee hele mooie dekstieren te koop. Horstinge Haslam, geboren op 3 maart 2011. Haslam weegt inmiddels ruim 600 kilo..Haslam is Roost 1 Daisy X SMH Empire. En Horstinge Hyden, geboren op 3 juni 2011. Hyden is een SMH Ladyone X SMH Empire. Ladyone is een dochter van Stockmaster 9925. De moeder lijn van Ladyone komt uit Zweden van het bedrijf Brunared.

       
    Horstinge Hyden    Achterzijde Horstinge Hyden

 Horstinge Highbury naar Hengelo(Gld)

Op zondag 22 april is Horstinge Highbury verhuist naar de familie Maalderink in Hengelo Gelderland. Highbury mag daar voor nageslacht gaan zorgen.  De moeder van Highbury is Praestebro Aviaja en de vader is SMH Empire. Kennelijk had hij geen aanpassingsproblemen want kort na zijn aankomst had hij al een tochtige pink gedekt, volgens een SMS van de fam. Maalderink. Wij wensen hen dan ook heel veel succes toe met Highbury.

Horstinge Griffith krijgt vaarskalf

Op 15 april is Horstinge Griffith bevallen van een vaarskalf. Het is een groot stevig kalf dat 53 kilo woog. De geboorte verliep zonder problemen. De vader is SMH Empire. Vader van Griffith is Moeskaer Santos. Het kalf heeft de naam Horstinge Isabella gekregen.

           
    Isabella 12 dagen oud    Lekker drinken bij moeder Griffith    Ik ben best wel eigenwijs

Horstinge Gingin naar Schadewijck Herefords te Odijk

Horstinge Gingin is op zaterdag 31 maart verhuisd naar Odijk. Gingin is een dochter van kampioenskoe SMH Vanessa en heeft als vader Moeskaer Santos. Zij  is een van de drie eerste dieren van de familie Duijzer. De twee andere dieren zijn gekocht bij Joop Scholten in Anerveen. Gingin die drachtig is van SMH Empire zal samen met de twee andere dieren de basis gaan vormen van de fokkerij bij Schadewijck Herefords.
Wij wensen de familie Duijzer heel veel fok plezier toe met Gingin.

         
    Gingin klaar voor transport    Zonder problemen instappen

Horstinge Hawker naar Masto Hereford

Op donderdag 29 maart is Horstinge Hawker opgehaald door zijn nieuwe eigenaar G.J. Maathuis uit Weerselo, eigenaar van Masto hereford. Hawker mag daar de komende twee jaar voor nageslacht gaan zorgen. Het is de tweede fokstier die Maathuis bij ons heeft gekocht.
Hawker, geboren op 22 maart 2011 is een ruim ontwikkelde stier en is een zoon van Horstinge Waikiki .
Wij wensen de familie Maathuis heel veel succes met deze nieuwe stier.

Horstinge Iona geboren

Een dag voor het vertrek van haar zoon Hamersley, heeft Horstinge Fountain Rock een vaarskalf gekregen. Het vaarskalf woog 46 kilogram, maar kwam uiterst voorspoedig ter wereld. De naam van het vaarskalf is Horstinge Iona.

             
    Iona bij Fountain Rock    Zo moet ik ook staan op de keuring    Lekker eigenwijs na 5 dagen

Horstinge Hamersley Rock naar Holten

Op donderdag 22 maart is Horstinge Hamersley Rock verhuisd naar Holten. De familie Lubbersen heeft Hamersley gekocht om hun 2 koeien en 3 pinken te dekken.
Hamersley was het eerste kalf van Horstinge Fountain Rock.
Wij wensen de fam. Lubbersen veel succes met deze stier.

     
    Zo te zien heeft Hamersley het naar
    zijn zin op het nieuwe adres in Holten

Horstinge Bunbury krijgt stevig stierkalf

Op donderdag 15 maart heeft  Horstinge Bunbury een stierkalf gekregen. Het stierkalf woog 55 kilogram. De geboorte verliep zonder problemen. Het kalf is net als alle andere kalveren groot en lang, vandaar het hoge geboorte gewicht. Het kalf krijgt de naam Horstinge Inneston. Het kalf heeft rond beide ogen een mooie donkere aftekening, net als de moeder.

           
    Bunbury en Inneston kort na de geboorte    Op eigen benen in de grote stal    1 dag oud

Te Koop

Wij hebben nog enkele bijzonder mooie, goed ontwikkelde stierkalveren te koop voor de fokkerij.. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen. De stieren variëren in leeftijd van 3 maart tot en met  12 april 2011

         
    Achterzijde 7014    7014 (hoogte achter 134 cm.)

Horstinge Elkedra krijgt vaarskalf

Op zaterdag 10 maart heeft Horstinge Elkedra een vaarskalf gekregen. Ondanks het hoge geboorte gewicht van het vaarskalf van maar liefst 56 kg verliep de geboorte toch zonder problemen. Het kalf is erg groot en erg lang, maar niet extreem dik. Grootte en lengte geeft uiteraard ook extra gewicht. Het vaarskalf krijgt de naam Horstinge Isis.

             
    Isis 1 dag oud    Isis net voorzien van oornummers    Isis naast Elkedra

Bezoek Denemarken

Van woensdag 7 tot zondag 11 maart heb ik een bezoek gebracht aan  Denemarken. Ik verbleef op de boerderij van mijn vrienden Karin en Erling Christensen, die in het zuid Deense Visby een groot melkveebedrijf runnen, met ongeveer 500 melkkoeien. Op een dergelijk groot bedrijf is altijd wel werk en ik kon direct dan ook allerlei hand en span diensten verrichten.
Op vrijdag 9 maart ben ik naar het noord Deense Aars gereden waar een vleesvee tentoonstelling werd gehouden, met uiteraard een aantal Hereford dieren. De kwaliteit was als vanouds goed. De tendens van de fokkerij in Denemarken richt zich momenteel erg op bespiering en niet meer zo zeer op de grootte van de dieren. Algemeen kampioen bij de stieren werd Vokslev Eik eigendom van Gert Petz. Van deze stier is ook sperma beschikbaar bij Viking. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de uit Engeland geïmporteerde stier Knglee 1 Gabriel van Heine Slyk Soe. Een imposante stier van krap 2 jaar oud die nu reeds ruim 1100 kg woog. Algemeen vrouwelijk kampioen werd de net 2 jaar oude Haurum Fie een nakomeling van Moeskaer Inline van Lars Bastrup. Een dier met erg veel uitstraling.
Na de keuring heb ik samen met Joop Meijer en Harrie Teuben, die ook bij de show aanwezig waren, nog een bezoek gebracht aan het Hereford fokbedrijf Molgaard net ten noorden van Aars. Het bedrijf neemt nooit deel aan shows, maar maakte bijzonder veel indruk met de aanwezige dieren. Enorm veel bespiering op zowel de mannelijke als de vrouwelijke dieren.

 Horstinge Ives geboren

Op zaterdag 3 maart heeft Horstinge Waikiki een stierkalf gekregen. De geboorte verliep zeer voorspoedig. Het stierkalf had een geboortegewicht van 43 kg. Waikiki geeft bijzonder veel melk. Toen het kalf een keer had gedronken sprong het direct door het hok. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Ives gekregen.

         
    Ives samen met moeder Waikiki    Waikiki heeft zeer veel melk

Tweeling voor Horstinge Edenhope

Vrijdag 24 februari heeft Horstinge Edenhope een tweeling gekregen. Een stierkalf en een vaarskalf. De dierenarts heeft geassisteerd bij de bevalling omdat beide dieren gelijktijdig in het geboortekanaal zaten. Door 1 van de dieren terug te drukken verliep de geboorte toch nog heel voorspoedig. Ondanks dat het een tweeling is was het geboortegewicht van beide dieren toch nog verrassend hoog. Het stierkalf woog 35 kilo en het vaarskalf 40 kilo. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Inglewood gekregen en het vaarskalf heet Horstinge Inglehope.
Om beide kalveren groot te krijgen springt Roost 1 Carol momenteel bij als pleegmoeder. Nadat haar kalf dood was gelegen heeft ze toch nog de nodige melkproductie. Als Roost 1 Carol wordt vastgezet accepteert ze probleemloos beide kalveren.
Inmiddels een paar weken later zorgt Carol voor de tweeling alsof het haar eigen dieren zijn.

             
    Inglehope(L) en Inglewood 1 dag oud    Voor een tweeling toch redelijk groot    Edenhope(L) krijgt assistentie van Carol

De week toch nog een beetje goed gemaakt.

Zaterdagmorgen 11 februari heeft Praestebro Babette een vaarskalf gekregen. Ondanks het feit dat het 12 graden vroor verliep de geboorte zeer voorspoedig en stond het kalf binnen een uur te drinken bij de moeder. Eenmaal goed opgedroogd sprong ze door het hok.
Het kalf woog 54 kilo en heeft de naam Horstinge Ilura gekregen.
Na alle ellende van de afgelopen week toch nog een positief eind van de week.

       
    Horstinge Ilura samen met Babette    Toch maar gauw gaan staan -12 is koud

Hoeveel pech kun je hebben!!

Maandag 6 februari lag Oldemeule Susan, bij thuiskomst in het weiland en ze bleek niet meer te kunnen staan. Susan was uitgegleden op een bevroren plas water. Met de nodige hulp werd Susan naar de stal gebracht en in een dik pak stro gelegd, maar toonde weinig initiatief om te kunnen staan. Wel heeft ze zich in de loop van de avond nog op de andere zijde weten te leggen.
De volgende morgen bleek dat Susan vermoedelijk toch nog getracht heeft te gaan staan. Bij het gaan liggen is zij echter boven op Horstinge Irondale terecht gekomen. Irondale bleek dood te zijn.
Oldemeule Susan werd in de loop van dinsdag voor noodslachting afgevoerd. Bij de noodslachting bleek dat zij haar bekken had gebroken.

Dode tweeling voor Horstinge Farina

Donderdag 19 januari , 's morgens vroeg bleek Horstinge Farina te hebben afgekalfd van een tweeling. Helaas waren beide kalveren dood. Het waren een stierkalfje en een vaarskalfje. Bijzonder spijtig, maar ook dit hoort bij het leven op de  boerderij. Uiterlijk waren er geen afwijkingen aan de tweeling te zien.


TE KOOP !!!!!!!

Wij hebben nog enkele bijzonder mooie, goed ontwikkelde stierkalveren te koop voor de fokkerij.. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen   

Horstinge Ivanhoe geboren

Op 15 januari heeft de kampioenskoe van 2011 SMH Vanessa gekalfd en een stierkalf gekregen. Ondanks het feit dat het kalf 53 kilogram woog verliep de geboorte probleemloos. Het kalf is niet extra dik, maar is lang gebouwd en dat brengt ook extra gewicht met zich mee. De naam is Horstinge Ivanhoe.

       
    Horstinge Ivanhoe 5 dagen oud    Ivanhoe samen met SMH Vanessa    Eigenwijs de stal verkennen

Horstinge Irondale geboren

Op 13 januari heeft Roost 1 Carol een stierkalf gekregen. Het kalf woog 48 kilogram, maar de geboorte verliep uitermate voorspoedig.  Binnen een uur dronk het kalf en sprong door het hok. Het kalf heeft de naam Horstinge Irondale gekregen. Het kalf is lang en mooi donker van kleur.

       
  Horstinge Irondale met Roost 1 Carol    Irondale 2 dagen oud    Lekker drinken bij de moeder

     

Horstinge Hastings naar Friesland

Horstinge Hastings, de kampioen bij de jonge stieren tijdens de NVM te Zwolle is verkocht aan de familie Van der Wal te Noordbergum, van de stal Wallwood. Horstinge Hastings is een nakomeling van SMH Sally en de eigen stier SMH Empire 22 E. Hastings is geboren op 21 december 2010.
Wij wensen de familie Van der Wal veel foksucces toe met deze stier.

       
    Hastings kort voor vertrek 

Horstinge Irwin geboren

Op vrijdag 4 november is het eerste kalf van het nieuwe dekseizoen bij ons geboren. SMH Sally heeft 's nachts in de wei afgekalfd, zonder problemen. Het is een stierkalf geworden dat de naam Horstinge Irwin heeft gekregen. Irwin was 50 kilogram bij de geboorte en was bijzonder vitaal. Mede door de uitstekende melkgift van SMH Sally groeit Irwin als kool. Vader van het kalf is SMH Empire 23 E

       
    Horstinge Irwin 1 dag oud    Horstinge Irwin 1 week oud

Succes tijdens de Nationale Vleesvee manifestatie te Zwolle

De Nationale Vlees veemanifestatie die op zaterdag 31 oktober in Zwolle werd gehouden is voor ons erg succesvol verlopen. We waren met 7 dieren op de show aanwezig, waarvan 5 dieren rubriekswinnaar werden en de twee andere dieren in hun categorie een 2e plaats bezetten.
De plaatsingen in de rubrieken bracht ons met alle dieren in de groep dieren die gingen strijden om de kampioenschappen.

Dit resulteerde in:
Horstinge Hastings werd kampioen in de rubriek stieren tot 1 jaar.
Horstinge Hatherleigh werd kampioen in de rubriek vaarskalveren tot 1 jaar.
Horstinge Farina werd kampioen in de rubriek jonge koeien (1e kalfs)
Horstinge Edenhope werd reserve kampioen in de rubriek oudere koeien
SMH Empire werd reserve kampioen in de rubriek oudere stieren.

Tevens werden Horstinge Griffith, Horstinge Farina en Horstinge Edenhope gekroond tot beste afstammingsgroep van 1 stier.
Alle drie dieren hebben Moeskaer Santos als vader.

Al met al een geweldige dag, met een prachtig resultaat.

Vier vaarskalveren naar Eleveld

Eind oktober hebben we vier vaarskalveren verkocht aan de familie Van Essen uit Eleveld nabij Assen. Horstinge Hazledean, Horstinge Hassel, Horstinge Hitaba en Horstinge Harts Range, gaan voor de fam. Van Essen een natuurgebied beweiden. Het zijn de eerste Hereford dieren voor Van Essen, die tevens een melkveebedrijf runt. Alle vier dieren hebben als vader SMH Empire 23.
Wij wensen hen veel succes en plezier toe met deze vier vaarskalveren.

Horstinge Grafton

Eind oktober is Horstinge Grafton verkocht aan de familie F.P. van der Wal in het Friese Doezum. Grafton heeft afgelopen half jaar in de centrale opfokstal van Ruessink te Toldijk gestaan en beschikte over goede groeicijfers. Ook was het exterieur rapport veelbelovend voor deze jonge stier. Grafton was de laatste stier die bij ons op stal stond die afstamde van de top stier Moeskaer Santos.
Wij wensen de fam. Van der Wal veel fok succes toe met deze stier.

Horstinge Helen naar stal Lhee

Begin oktober is Horstinge Helen verkocht aan de familie J. Tooms te Dwingeloo. Helen is een dochter van Roost 1 Carol en de Canadese topstier Star Tohon 25 M. Helen is een zeer goed ontwikkeld vaarskalf met mooi fijn beenwerk.
Wij wensen de fam. Tooms heel veel succes toe met dit dier.

Algemeen kampioenschap vrouwelijke dieren


    SMH Vanessa 306

Tijdens de nationale Herefordkeuring op 10 september in Dalfsen is SMH Vanessa 306 gekroond tot nationaal kampioen bij de vrouwelijke dieren. Vanessa werd eerst tot kampioen uitgeroepen bij de gekalfde koeien waarnaar zij het algemeen kampioenschap van alle vrouwelijke dieren in de wacht sleepte. Vanessa is 7 jaar oud en is een dochter van de Canadese stier Remitall Guideline.

Horstinge Griffith werd uitgeroepen tot reserve kampioen bij het vrouwelijk jongvee tot 2 jaar.


Horstinge Griffith


Stierkalf voor SMH Ladyone

Op vrijdagavond 3 juni heeft SMH Ladyone voor de eerste keer gekalfd. Zij heeft een stierkalf gekregen met een geboortegewicht van 50 kilogram. De geboorte verliep zonder problemen. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Hyden gekregen.

              
    Direct na de geboorte    De volgende ochtend    In de wei

Horstinge Gregory en Horstinge Granite

Op 24 mei hebben we beide stieren verkocht aan de fam. Faber in Marrum.  Wij wensen de fam. Faber veel succes toe met de twee nieuwe dieren.


Dood kalf

Op zondagmorgen 15 mei heeft Horstinge Day Rock afgekalfd. Helaas bleek het kalf niet te leven.  Uiterlijk konden we geen bijzonderheden waarnemen. Het was een stierkalf.
Het zou het tweede kalf voor Day Rock zijn geweest. Bijzonder jammer maar ook dit hoort bij het boerderij leven

Horstinge Harts Range

Op 18 april is Horstinge Harts Range geboren. Moeder is de Knight Flyer dochter Horstinge Bunbury die met 88 punten staat ingeschreven. Het kalf woog 45 kilogram bij de geboorte. Vader is SMH Empire.

     

Vaarskalf voor Horstinge Edenhope

Op 13 april heeft de kampioen van 2009, Horstinge Edenhope gekalfd en heeft een vaarskalf gekregen. Het kalf woog 46 kilogram bij de geboorte. Het is het tweede kalf voor Edenhope. Qua aftekening lijkt ze erg veel op de moeder. Vader is SMH Empire. Het kalf heeft Hitaba als naam gekregen.

   
    Horstinge Hitaba 2 weken oud
     

Horstinge Hamersley Rock geboren

Op 12 april heeft Horstinge Fountain  Rock gekalfd en heeft een mooi stierkalf gekregen. Het kalf woog 48 kilogram, maar de geboorte verliep zeer gemakkelijk. Het kalf heeft de naam Horstinge Hamersley Rock gekregen. SMH Empire is de vader. Fountain Rock is een dochter van SMH Pearl Countess. Pearl was onze eerste preferente koe, die we vorig jaar helaas wegens ouderdom hebben moeten afvoeren.

   
    Hamersley Rock 2 weken oud

Horstinge Grafton naar Toldijk

Op zaterdag 9 april hebben we Horstinge Grafton naar de stierenopfok van de familie Ruessink in Toldijk gebracht. Grafton is een zoon van Moeskaer Santos en Horstinge Delmore. Delmore is op haar beurt weer een dochter van de Australische stier Bowen Western Star.

   
    Grafton bij aankomst in Toldijk 

Hereford fokkers lopen niet warm voor stierenveiling!

De stierenveiling in Toldijk op zaterdag 2 april is voor het ras Hereford  op een grote teleurstelling uitgelopen. Van de 4 te koop aangeboden stieren vond geen enkele stier een nieuwe eigenaar.
Terwijl bij met name de Blondes driftig werd geboden en over het algemeen goede prijzen werden geboden, verliep het bieden bij de Herefords uiterst moeizaam.
De 4 dieren die te koop werden aangeboden hadden zich in de opfokperiode prima gehouden en toonden allen een stukje kwaliteit. Van alle dieren waren de groeicijfers bekend en ook de exterieurbeoordeling was voor ieder dier afzonderlijk opgemaakt. Het was de kans voor de Hereford fokkers een mooie Nederlandse stier aan te kopen waarvan meerdere cijfers en waardes bekend waren, maar dit vond kennelijk geen waardering. Bijzonder jammer aangezien men tijdens vergaderingen en bijeenkomsten altijd aangeeft dat er meer gegevens over groei en exterieur en dergelijke moeten worden bijgehouden. Dat men dan ook iets extra's voor een dergelijk dier moet betalen, moet dan ook worden beseft.
Voor de vier Hereford fokkers, Reus, Schieven, Scholten en ons zelf was het, ondanks het teleurstellende resultaat een geweldige ervaring, dat zeer zeker  navolging verdiend.

 Vaarskalf voor Horstinge Elkedra

Op zaterdagmorgen net voor het vertrek naar de stierenveiling in Toldijk heeft Horstinge Elkedra een vaarskalf gekregen. Het is een bijzonder lang en groot kalf. Aangezien Elkedra ook zeer ruim ontwikkeld is heeft zij dit zeer beslist aan haar kalf doorgegeven.
Het kalf heeft een geboorte gewicht van 54 kilogram een heeft de naam Horstinge Hassel gekregen. SMH Empire is de trotse vader van dit vaarskalf.

        
    Hassel 8 uur oud    Hassel 1 dag oud

Horstinge Gibson definitief naar Spanje

Op woensdag 30 maart is Horstinge Gibson op transport gegaan naar Spanje. Door bemiddeling van ALH Genetics van de heer Langhout uit Damwoude is Gibson verkocht aan het KI station Aberekin. Daar gaat Gibson zijn werk doen voor een groep veehouders.
De laatste weken heeft Gibson allerlei veterinaire onderzoeken moeten ondergaan. Daarbij werd ook gekeken naar erfelijke afwijkingen en dergelijke. Nadat alle resultaten van de testen bekend waren en oke waren bevonden kon het transport plaatsvinden. Transporteur Gerke van der Land uit Twijzelerheide heeft Gibson opgehaald.

       
    Transporteur Gerke van der Land    Horstinge Gibson

      
    Op weg naar Spanje   

Horstinge Waikiki krijgt stierkalf

Op 22 maart heeft onze koe Horstinge Waikiki gekalfd en een mooi stierkalf gekregen. Het stier kalf woog 45 kilogram bij de geboorte die probleemloos verliep. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Hawker gekregen. Vader is de eigen stier SMH Empire.

     
    Horstinge Hawker 10 dagen oud

Twee stieren naar Denekamp

De familie Sleiderink uit Denekamp heeft twee jonge stieren bij ons gekocht. Horstinge Geraldton en Horstinge Generator zijn op woensdag 16 maart verhuisd van Achterste Erm  naar Denekamp. Wij wensen de familie Sleiderink veel succes met deze twee mooie jonge stieren.
Zo te zien hebben ze het best naar hun zin in de nieuwe weide.

     
    Geraldton en Generator in hun nieuwe weide(foto Sleiderink)

Stierkalf voor Praestebro Aviaja

Op 11 maart heeft Praestebro Aviaja een stierkalf gekregen. De geboorte verliep probleemloos mede door het geboorte gewicht van 40 kilogram. Het stierkalf heeft  een bijzondere aftekening op zijn hoofd. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Highbury gekregen. Vader is de eigen stier SMH Empire.

     
    Aviaja en Highbury 2 dagen oud

TV uitzending met Horstinge Edenhope

Op dinsdag 29 maart a.s. om 10.45 uur wordt door de NTR de film uitgezonden waarin Horstinge Edenhope figureerde.

Horstinge Hester geboren

Op 6 maart is Horstinge Hester geboren. Moeder van het vaarskalf is Praestebro Babette. Vader onze eigen fokstier SMH Empire. Het vaarskalf had een geboorte gewicht van maar liefst 59 kilogram. Ondanks het gewicht verliep de geboorte vlot en probleemloos.

     
    Horstinge Hester     

Keizersnede voor Roost Daisy

Op 3 maart hebben we een keizersnede moeten laten uitvoeren bij Roost  1 Daisy. Het kalf bleek dusdanig verkeerd te liggen dat het niet op natuurlijke wijze geboren kon worden. Het lag achterstevoren en op de rug. De dierenarts heeft het kalf vakkundig op de wereld gebracht. Het bleek een stierkalf te zijn van maar liefst 58 kilogram. Het stierkalf Haslam en de moeder Daisy maken het uitstekend. Vader is SMH Empire.

        
    Daisy en Haslam    Haslam (10dagen)

1e kalf van nieuwe stier SMH Empire

Op 23 februari heeft Horstinge Farina gekalfd. Het was voor Farina haar eerste kalf.  De geboorte verliep probleemloos en dat was mede te danken aan het geboorte gewicht van het kalf, 38 kilogram. Het is een vaarskalf en heeft de naam Horstine Hazledean gekregen. Het was teven het eerste kalf van onze nieuwe fokstier SMH Empire.

     
    Hazledean 3 weken oud

Stierenveiling 1 week uitgesteld

De stierenveiling die gepland stond voor zaterdag 26 maart a.s. is 1 week uitgesteld en wordt nu gehouden op zaterdag 2 april.
Locatie is bij de fam. Ruessink, Holtslagweg 3 te Toldijk.

Delmore en Gascoyne naar Tull en 't Waal

Horstinge Delmore en Horstinge Gascoyne zijn verkocht aan Antonie Kraaijenveld in Tull en 't Waal. Delmore is een dochter van de Australische stier Bowen Western Star en Gascoyne is een zoon van Moeskaer Santos en de 87 punten koe Praestebro Aviaja.
Voor Antonie waren dit de eerste twee Herefords, waar hij mee verder wil fokken. Wij wensen hem daarbij veel succes en hopen dat deze twee dieren een goede basis zullen vormen.

Horstinge Helen geboren

Op donderdagmorgen 20 januari heeft Roost 1 Carol, na een draagtijd van 292 dagen gekalfd. Gezien de lange draagtijd waren wij er op voorbereidt, dat het een stierkalf zou worden, maar tot onze grote verassing bleek het een vaarskalf te zijn. Het geboorte gewicht was 45 kilogram. De geboorte verliep bijzonder vlot. Na het breken van de waterblaas was het kalf binnen een half uur geboren. Het kalf heeft de naam Horstinge Helen gekregen. Vader van het vaarskalf is Star Tohon 25 M.


Bezoek stierenopfokstation Toldijk

Op zaterdag 15 januari heb ik een bezoek gebracht aan het centrale stieren opfok station van de heer Ruessink in Toldijk. Deze dag was speciaal georganiseerd voor de eigenaren van de stieren.
Onder het genot van een kop koffie en een broodje werden de ervaringen tussen de diverse eigenaren uitgewisseld. Het bleek dat de 4 Hereford stieren qua groei prima mee kunnen komen met de Charolais en de Blondes. De Hereford stieren groeiden in de eerste drie maande gemiddeld 1667 gram per dag.
Horstinge Granite deed het ook bijzonder goed. In de eerste periode groeide hij maar liefst 2679 gram. Na de eerste periode werd het rantsoen voor de Herefords toch iets aangepast, door meer structuur in het voer aan te brengen. Desondanks wist Granite over de eerste drie maanden een gemiddelde groei te behalen van 1892 gram.
Op zaterdag 26 maart 2011 worden de 4 Hereford stieren geveild op het bedrijf van Ruessink in Toldijk  Als echte Hereford liefhebber mag u dit niet missen.
Bent u op zoek naar een prima ontwikkelde fokstier met een uitstekende groei, dan mag u HORSTINGE GRANITE niet missen!!!!
Vader van Granite is Moeskaer Santos. Moeder is SMH Sally (Dorepoll Headliner)

       
    Granite tijdens de keuring in september     

TV optreden Horstinge Edenhope

Op zaterdag 15 januari heeft Horstinge Edenhope gefigureerd bij TV opnames van de NTR (NPS).
De NTR was op zoek naar een koe die zich makkelijk liet hanteren. In eerste instantie wilde men een Schotse Hooglander of een Heckrund, maar men kon geen dier vinden dat voldeed. Omdat de opnames werden gemaakt bij de Papeloze kerk in Schoonoord is men via via bij ons terecht gekomen. Edenhope was soms toch wel wat nerveus met de camera's om haar heen, maar de beelden die nodig waren konden worden gemaakt. Van twee uur filmen zal ongeveer 1 minuut film overblijven.
Medio maart zal de film door de NTR worden uitgezonden. Wij houden u via deze site op de hoogte van de exacte datum.
Meer foto's kunt u zien in het fotoalbum.

   

   


   
   

Horstinge Hatherleigh geboren

Op donderdag 6 januari is Horstinge Hatherleigh geboren. Het is een vaarskalf met een geboortegewicht van 48 kilogram. De moeder is SMH Vanessa. Het is het twee kalf dat bij ons is geboren van de Stier Star Tohon 25M. De geboorte verliep zonder problemen.

     
    Hatherleigh 2 dagen oud

Grafton en Geraldton afgespeend

Vrijdag 7 januari hebben we de twee jonge stieren Horstinge Grafton en Horstinge Geraldton afgespeend. De dieren werden geschoren ontwormd en opgestald. Grafton heeft als moeder Horstinge Delmore en als vader Moeskaer Santos. Geraldton heeft als moeder Horstinge Day Rock. De vader is ook Moeskaer Santos. BEIDE STIEREN ZIJN TE KOOP.

       
    Horstinge Grafton    Horstinge Geraldton

Horstinge Gibson naar Spanje

Dankzij bemiddeling van ALH-Genetics uit Damwoude hebben wij Horstinge Gibson verkocht aan een veehouder in Spanje, die Gibson als dekstier gaat gebruiken. Voor zover wij weten is dit het eerste Nederlandse Hereford dier dat naar Spanje wordt geexporteerd. Men was in Spanje op zoek naar een stier met veel Canadese fokinvloeden, waaraan Gibson voldoet..
Het DNA onderzoek is inmiddels in gang gezet waarna ook de nodige gezondheidstesten nog moeten worden doorlopen. Als deze allemaal goed zijn gaat Gibson eind februari, begin maart naar Spanje.
Gibson heeft Moeskaer Santos als vader en Moeskaer Ambrosia als moeder.


Horstinge Geelong

Horstinge Geelong is verkocht aan de fam. Keurhorst in Emst. Het is de tweede keer dat de fam. Keurhorst een dekstier bij ons koopt. Geelong heeft als moeder de met 88 punten ingeschreven Horstinge Bunbury en als vader Moeskaer Santos (89 pnt) Wij wensen de fam. Keurhorst veel succes met deze jonge stier en hopen dat hij voor goed nageslacht gaat zorgen.

Horstinge Hastings in de sneeuw

Vier dagen na zijn geboorte voelt Horstinge Hastings zich al uitstekend thuis in de sneeuw.

       


Wintersurprise van Star Tohon 25M

Bij -13 °C is op 21 december om vijf uur 's ochtends Horstinge Hastings geboren.  Een stierkalf van 47 kilogram. Moeder van het kalf is SMH Sally. De vader is de stier Star Tohon 25M. Volgens ons is dit het eerste Star Tohon kalf dat in Nederland is geboren. In 2009 hebben wij 5 rietjes van deze stier geïmporteerd vanuit Denemarken. Tohon geeft over het algemeen mooie donkere kalveren. Dat is ook van toepassing op Hastings. Het kalf had weinig problemen met de kou. Wel bevroor het restant van de navelstreng tijdelijk, maar had verder geen nadelige gevolgen. Op de foto's kunt u ook zien dat het zweet van de moeder kort na de bevalling ook bevroor. Koe en kalf maken het uitstekend.

       

OCHTENDGLOREN

Ondanks de zeer lage temperaturen in de ochtend voelen de Herefords zich toch uitstekend thuis in de wei.
De foto is genomen op maandag 20 december bij - 10 °C.

         

 

TE KOOP !!!!!!!!

Wij hebben nog enkele stierkalveren te koop voor de fokkerij of om af te mesten. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen.


Horstinge Glen Helen naar Ubbena

Op zaterdag 11 december is Horstinge Glen Helen opgehaald door  haar nieuwe eigenaar, de familie Uildriks uit Ubbena. Het is inmiddels het vierde dier dat de familie Uildriks bij ons heeft gekocht. Glen Helen is een dochter van de kampioen van 2009 Horstinge Edenhope en heeft als vader Double-U Real Good.
Wij wensen de familie Uildriks veel succes met dit dier.

Agromek Denemarken

Op vrijdag 3 december heb ik een bezoek gebracht aan Agromek, de grote Deense landbouwbeurs die in Herning wordt gehouden. Uiteraard ging mijn interesse uit naar de veekeuring waar ongeveer 55 Hereford dieren werden gekeurd. In verband met het slechte weer waren er geen andere bezoekers uit Nederland. Wel waren er Zweedse en Finse gasten.
Het aanbod van dieren bestond grotendeels uit jonge stieren en jonge vrouwelijke dieren, de toekomst van de fokkerij. De geshowde dieren waren zoals gebruikelijk van een hoog niveau.

Algemeen kampioen bij de stieren werd Baraps Johnny van Aage Bonde. Een jonge stier van 21 maand met veel lengte, prima bespiering en goed beenwerk. De stier woog 893 kilogram. Reservekampioen werd Slyks Elevation van Jens Peder Soe. Elevation is een nakomeling van Sdr. Ydbys Apollo. Deze stier woog 953 kilogram.

Algemeen kanpioen bij de vrouwlijke dieren werd Bonde 1 Betsy, ook eigendom van Aage Bonde. Een geweldig mooi vaarskalf van ruim 8 maand van de stier Supreme Ceasar. Het vaarskalf woog 371 kilogram. Reservekampioen werd Moeskaer Diva 1131 van Peder Petersen. Een lange koe met veel uitstraling.
Voor foto's zie https://www.hereford.dk/avler/   ( 8 december resultater kodkvaesskue)

Horstinge Goodparla en Horstinge Gabyon

Horstinge Goodparla en Horstinge Gabyon zijn verkocht aan de familie Esschendal in Dalen. Goodparla is een dochter van de stier Supreme Ceasar en Gabyon is een dochter van Moeskaer Santos. Wij hopen dat de familie Esschendal veel succes  foksucces heeft in de toekomst met deze twee dieren.

Twee dieren naar Wassink te Tonden

Op zaterdag 9 oktober heeft de familie Wassink uit Tonden twee jonge dieren bij ons gekocht. Vaarskalf Horstinge Gipsy Rock en het stierkalf  Horstinge Greenway verhuisden naar de wei van de familie Wassink.
Gipsy Rock is een dochter van SMH Pearl Countess en heeft Moeskaer Santos als vader. Greenway is een zoon van Horstinge Elkedra met Bowen Western Star als vader. Wij hopen dat de familie Wassink veel geluk heeft met deze twee dieren.

Horstinge Forrest naar Maasland

Op vrijdag 8 oktober hebben wij Horstinge Forrest verkocht aan de familie Sonneveld in Maasland. De familie Sonneveld was sinds kort in het bezit van 12 Hereford pinken die nog gedekt moesten worden. In de dieren  zaten reeds bloedlijnen van de stal Horstinge, via Horstinge Westfield en Horstinge Wagin, waardoor de familie Sonneveld bij ons terecht kwam op zoek naar een geschikte stier. De keus is daarbij op Forrest gevallen.
Wij wensen de fam. Sonneveld veel fokplezier toe met Forrest.

Horstinge Granite

Op zaterdag 2 oktober hebben we Horstinge Granite naar de centrale stierenopfokstal van de fam. Ruessink in Toldijk gebracht. Samen met stieren van Scholten, Reus en Schieven wordt Granite tot en met maart gevoerd en regelmatig gewogen, zodat onder andere de dag-groei berekend kan worden.
Eind maart zal er een grote veiling worden gehouden op het bedrijf van Ruessink waarbij de opgefokte dieren te koop worden aangeboden. Aangezien Granite kampioen was bij de jonge stieren tijdens de laatste Hereford keuring verwachten wij veel van hem. Te meer omdat het een zoon is van Moeskaer Santos. Via deze site houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen van Granite.

AFSCHEID

Vorige week hebben we tot onze grote spijt afscheid moeten nemen van twee topkoeien, die ons door de jaren heen veel goede kalveren hebben gebracht.
SMH Pearl Countess en Moeskaer Ambrosia hebben we moeten afvoeren in verband met ouderdom. Pearl heeft afgelopen jaar het predicaat preferente koe gekregen op basis van haar nakomelingen. Alle stierkalveren zijn ingezet als fokstier en alle vaarskalveren voor de fokkerij. Zij was onze eerste vrouwelijke aankoop in Denemarken uit de stal van Sondermarken van Jens Michael Jensen.
Moeskaer Ambrosia heeft tien keer bij ons gekalfd en daarbij 9 kalveren groot gebracht. Opmerkelijk is echter wel dat het allemaal stierkalveren waren.

NATIONALE KEURING DALFSEN

Tijdens de Nationale Hereford Keuring in Dalfsen, op 11 september zijn wij bijzonder succesvol geweest.

SMH Ladyone en Horstinge Farina werden beiden rubriekswinnaars.

Horstinge Farina werd tevens uitgeroepen tot reserve kampioen bij de pinken.

Horstinge Edenhope werd reserve kampioen bij de gekalfde koeien.

Horstinge Granite werd kampioen bij de stieren tot 1 jaar. 
Granite gaat begin oktober naar de centrale stierenopfok in Toldijk

   
    Sonja met Granite


TE KOOP

Op de link TE KOOP, staan een aantal dieren omschreven die wij momenteel ter verkoop aanbieden.

Bezoek uit Denemarken

Op maandag 23 augustus hebben Edel en Egon Petz (Roost Polled Hereford) uit Denemarken op hun eerste vakantiedag een bezoek gebracht aan ons bedrijf. Alle dieren werden aan een grondige inspectie onderworpen, waarbij hun extra aandacht uiteraard uitging naar hun twee eigen gefokte dieren die ik vorig jaar heb gekocht, Roost 1 Carol en Roost 1 Daisy.
 

     

 

Edel en Egon worden zelf ook aandachtig bekeken door Roost 1 Carol.

Team van Horstinge Herefords voor de Nationale Keuring te Dalfsen.

De volgende dieren kunt u van ons verwachten op de Nationale Hereford keuring op zaterdag 11 september a.s.

   
    Horstinge Gregory    Horstinge Granite    SMH Empire
   
    SMH Ladyone    Horstinge Gingin    Horstinge Farina
     
    Horstinge Edenhope    Horstinge Glen Helen

Horstinge Generator geboren

Op 3 augustus heeft Oldemeule Susan afgekalfd. Ondanks het feit dat het kalf 57 kilo woog verliep de geboorte probleemloos. Het stierkalf oogt geweldig en heeft de naam Horstinge Generator gekregen. Op de foto ziet u Generator 1 week oud.

   

Sperma

Eind mei ben ik naar Denemarken geweest en heb een aantal rietjes sperma opgehaald voor een aantal collega Hereford fokkers en voor ons zelf. In totaal werden 40 rietjes opgehaald van de stieren Supreme Ceasar, Harvie Java en CCR Stamina 199S.
Zelf gaan wij de rietjes van Harvie Java en CCR Stamina 199S gebruiken. Harvie Java is reeds vaker in Nederland gebruikt. Overgrootvader is Remitall Keynote 20X.
CCR Stamina 199S is nieuw en komt via Moeskaer Herefords uit Canada. Vader is RU Boulder, moeder is Golden-oak Keepsake. Grootvader is Remitall Boomer 46B.

       
    Harvie Java    CCR Stamina 199S

SMH Empire bij de koeien.

Op 14 mei is onze nieuwe dekstier SMH Empire bij de koeien gebracht om deze te dekken. Na het nodige duw- en trekwerk met enkele oude koeien volgde een gevecht van een uur met Horstinge Granite. Granite, die inmiddels 6 maand oud is, dacht de baas te zijn over de kudde. Empire had toch iets meer in zijn mars en heeft het heft nu in handen genomen.
Wij hopen dat hij voor goede nakomelingen gaat zorgen.

       

Horstinge Glen Helen geboren

Op 10 mei heeft de kampioen van Dalfsen 2009 Horstinge Edenhope gekalfd. Het is een vaarskalf, genaamd Glen Helen, met een geboortegewicht van 39 kilogram. De geboorte verliep uitermate snel. Vader van het vaarskalf is Double-U Real Good.

Horstinge Greenway geboren

Op 6 mei heeft Horstinge Elkedra gekalfd. Het is een stierkalf en woog 45 kilogram bij de geboorte. Vader van het stierkalf is de Australische stier Bowen Western Star. Het kalf is een echte stier. Doet precies wat het zelf wil en loopt overal naar toe. De moeder heeft het er maar druk mee om het kalf te volgen.

   

Video kan niet worden geladen.

Horstinge Grafton geboren

Op 25 april heeft Horstinge Delmore gekalfd. Het was een stierkalf van 41 kilogram. Om 17.00 uur begon het geboorte proces en om 18.00 uur was het kalf al geboren. Het kalf heeft de naam Horstinge Grafton gekregen.

Horstinge Delmore heeft vorig jaar tijdens de zomerperiode een ernstige vorm van zonnebrand gehad. Door de koe gedurende 8 weken overdag op te stallen en de nodige medicatie te geven is zij er weer bovenop gekomen. Daarom zijn wij extra blij dat het kalf goed gezond is.

Horstinge Geelong geboren

Op 5 april is stierkalf Horstinge Geelong geboren. Moeder is Knight Flyer koe Horstinge Bunbury.  Geelong woog 51 kilogram bij de geboorte, die probleemloos verliep.

 

Horstinge Gabyon geboren

Op dinsdag 30 maart is Horstinge Gabyon geboren. Gabyon is een nakomeling van Horstinge Waikiki. Gabyon woog 42 kilogram en was direct uitermate attent na de geboorte. Doordat het kalf achterwaarts lag hebben we geholpen bij de geboorte, maar dit leverde geen enkel probleem op.
 

Horstinge Gascoyne geboren

Zondag 28 maart heeft onze kampioenskoe Praestebro Aviaja  afgekalfd van een stierkalf. Het kalf woog 49 kilogram en kwam probleemloos op de wereld. Het kalf krijgt de naam Horstinge Gascoyne.
 

Horstinge Gibson geboren

Op 14 maart heeft Moeskaer Ambrosia afgekalfd van een stierkalf. Het kalf woog maar liefst 60 kilo maar de geboorte verliep toch uitermate voorspoedig. het kalf heeft de naam Horstinge Gibson gekregen.
Opmerkelijk is dat Moeskar Ambrosia nu voor de 9e keer bij ons heeft gekalfd  en alle keren een stierkalf op de wereld heeft gezet.
 

Exterieurkeuring

De op 4 maart gehouden exterieurkeuring is uitermate succesvol verlopen. Drieëntwintig collega Herefordfokkers waren naar Achterste Erm gekomen om tekst en uitleg te krijgen van de heer A. van Gent. Als eerste werd Horstinge Day Rock uitvoerig op haar exterieur beoordeeld. Haar eindscore in algemeen voorkomen was 86 punten. Daarna werden twee dieren naast elkaar gezet en gelijktijdig beoordeeld zodat een goed beeld werd verkregen van de verschillen van de beide koeien.

       
    De heer A. van Gent geeft uitleg    Horstinge Day Rock wordt gemeten
 

HORSTINGE GIPSY ROCK GEBOREN

Op 28 februari is SMH Pearl Countes voor het derde achtereenvolgende jaar bevallen van een vaarskalf. Het kalven is uitermate snel gegaan, want om 13.00 uur waren er nog geen voortekenen en toen we om 17.00 uur in de stal kwamen stond Horstinge Gipsy Rock al naast Pearl. Ze woog 50 kilo.

 

HORSTINGE GRIFFITH EN GOODPARLA GEBOREN

Op 22 februari werden twee vaarskalveren geboren. 's Morgens kalfde Praestebro Babette en 's avonds Roost 1 Daisy. Babette kalfde erg gemakkelijk af ondanks dat het kalf 53 kilo zwaar was. Het kalf krijgt de naam Horstinge Griffith.
Daisy moest bij de geboorte geholpen worden omdat het kalf achterwaarts lag. Zij krijgt de naam Horstinge Goodparla en woog 49 kilo.

 

AANKOMST NIEUWE DIEREN

Op vrijdag 15 januari hebben wij twee dieren uit Denemarken geïmporteerd.
Onze nieuwe dekstier SMH Empire en een pink SMH Ladyone. De dieren zijn gekocht bij Sondermarken Hereford van Jens Michael Jensen uit Glud in Denemarken.
SMH Empire is een zoon van Romany 1 Captain R22 C1. SMH Ladyone is een dochter van Stockmaster 9925 en heeft een Zweedse moeder.
SMH Empire en SMH Ladyone zijn geboren in maart 2009.
 

                   
    SMH Empire    SMH Ladyone       

 

BEZOEK

Op vrijdag 4 december hebben wij bezoek gehad van drie studentes van het Groenhorst college uit Barneveld. Maxime de Beaufort, Heleen Gruntjes en Isabelle van Seumeren moesten in verband met een studieopdracht twee vleesveebedrijven bezoeken. Door de website was hun keus op ons bedrijf gevallen. Onder het genot van een kopje koffie werden de nodige vragen gesteld en beantwoord, waarna de koeien en de opstallen werden bekeken.

          
    v.l.n.r. Isabelle, Heleen en Maxime    Bij de stal
    samen met Praestebro Aviaja
 

HORSTINGE GREGORY GEBOREN

Op 1 december heeft Roost 1 Carol haar eerste kalf gekregen. De geboorte verliep vlot en Carol toonde zich direct een goede moeder. Het is een stierkalf, met een geboortegewicht van 43 kilogram. De naam van het stierkalf is Gregory. De vader is Supreme Caesar ET.  De grootvader is Remitall Patriot ET 13P.

       
 

HORSTINGE GINGIN GEBOREN

Op 30 november heeft SMH Vanessa een vaarskalf gekregen, genaamd Gingin. Het kalf was 40 kilogram en de geboorte verliep zeer voorspoedig. Vader is Moeskaer Santos.

       
 

AGROMEK DENEMARKEN

Samen met collega Arend van de Venis heb ik een bezoek gebracht aan de agrarische show Agromek die in Herning in Denemarken werd gehouden van 23 tot en met 28 november. Onze prioriteit lag uiteraard bij de keuring van de Herefords, die vrijdags werd gehouden.  In verband met het 40 jarig bestaan van de Deense Hereford Vereniging had men enkele extra activiteiten georganiseerd.  Er werden ruim 50 dieren ter keuring aangeboden, waarbij de kwaliteit van met name de vrouwelijke dieren bijzonder hoog was. Bij de stieren zochten wij uiteraard naar een opvolger voor Moeskaer Santos, maar hebben deze tijdens de show nog niet kunnen vinden.
De keuring werd bezocht door ongeveer 10 Nederlandse Herefordfokkers.

GEBOREN HORSTINGE GRANITE

Op zondagmorgen 22 november heeft SMH Sally een kalf gekregen. Het is voor ons het eerste kalf van het nieuwe kalfseizoen. Het is een stierkalf met een geboortegewicht van 45 kilogram, die de naam Horstinge Granite heeft gekregen. De vader van het stierkalf is Moeskaer Santos.

       
    Direct na de geboorte    De eerste melk    In de december sneeuw buiten
 

HORSTINGE FANNIE BAY

Na de aankoop van Horstinge Burra Rock en haar vaarskalf  Horstinge Flinders in juli 2009 heeft de familie Uildriks uit Ubbena ook Horstinge Fannie Bay gekocht. Wij wensen de familie Uildriks veel succes toe met deze nieuwe aanwinst.

AFSCHEID VAN EEN TOPSTIER

Op vrijdag 20 november hebben wij afscheid genomen van onze stier Moeskaer Santos. Na drie jaar als dekstier te hebben gefungeerd op ons bedrijf, mag hij nu in België voor nageslacht gaan zorgen. De nieuwe eigenaar van Santos is de heer Joël Devlieghere uit Wingene. Wij wensen hem heel veel succes toe met dit geweldige dier.   Santos klaar voor vertrek


    Joël Devlieghere (midden)