Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuwsarchief 2013

Horstinge Jim Jim naar Zuid Limburg

De stier Horstinge Jim Jim, geboren op 24 november 2012 is verkocht aan de familie Rademacher uit het Zuid Limburgse Noorbeek. Jim Jim is een zoon van Roost 1 Carol en SMH Empire. Wij wensen de familie Rademacher heel veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

Vaarskalf voor Roost 1 Carol

Na vier stierkalveren op een rij eindelijk weer een vaarskalf. Roost 1 Carol heeft een prachtig vaarskalf gekregen dat de naam Horstinge Kimberley heeft gekregen. Het kalf woog maar liefst 55 kilogram, maar kwam probleemloos ter wereld. Carol heeft ruim 1 week overgedragen vandaar dat het gewicht vermoedelijk wat aan de hoge kant is. Vader van Kimberley is de Canadese stier Star Tohon 25 M.

           
    Kimberley 6 dagen oud    In de wei    Op ontdekkingstocht

Horstinge Kempsey geboren

Het eerste kalf van het nieuwe seizoen is reeds bij ons geboren. Het is een stierkalf. Moeder is de kampioen vrouwelijke dieren van 2011, SMH Vanessa. Vader van het kalf is de Australische stier Bowen Western Star. Het kalf woog bij de geboorte 45 kilogram. De geboorte verliep erg vlot.

           
    Kempsey 5 dagen oud    Genieten van de melk en de najaarszon    Sta ik zo goed??

Horstinge Jamieson verkocht aan aan fam. Maathuis

Horstinge Jamieson, kampioen bij de jonge stieren in Dalfsen en tweede tijdens de NVM in Zwolle is verkocht aan de fam. Maathuis in Weerselo. Jamieson gaat in Weerselo voor nageslacht zorgen. Wij hopen dat de fam. Maathuis succesvol zal zijn met het gebruik van deze mooie jonge veelbelovende stier.

Horstinge Jingili verkocht

Horstinge Jingili, dochter van Horstinge  Farina (89 pnt.) is verkocht aan de fam. Faber uit Marrum. Jingili gaat aldaar voor nageslacht zorgen. Wij wensen de fam. Faber veel fokplezier toe met dit dier.

Horstinge Jung naar centrale stierenopfok in Laren

De stier Horstinge Jung is naar de centrale stieropfok van de fam. Stegeman in Laren gebracht. Jung is een dochter van Horstinge Fountain Rock en SMH Empire. Samen met twee andere Hereford stieren zullen zij een half jaar worden gevoerd en gewogen. De veiling van de stieren is eind maart 2014.

Drie stieren naar Doezum

Drie jonge stieren zijn verhuist naar het Groningse Doezum, naar de familie Van der Wal. Horstinge Jasper, Jabiru en Jay Creek gaan zorgen voor de nodige vleesproductie bij de fam. Van der Wal. Wij wensen hen veel succes met deze stieren.

Horstinge Griffith nationaal kampioen tijdens NVM Zwolle

Tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie in Zwolle hebben wij uitstekende resultaten behaald in de diverse categorieën.
Bij de stieren tot in jaar was er een tweede plaats voor Horstinge Jamieson en een derde plaats voor Horstinge Jim Jim. In de categorie stieren van 1 tot 2 jaar was er een tweede plaats voor Roost 1 Holger.

Bij de vrouwelijke dieren werd Horstinge Ilura kampioen jonge dieren. Bij de jonge koeien ging het kampioenschap naar Horstinge Griffith. Bij de oudere koeien won Horstinge Edenhope de titel. Door een vakjury werd Praestebro Babette ( 90 pnt) uitverkozen tot Hereord koe met de beste slachteigenschappen. Ilura en Griffith zijn beide dochters van Babette!
Algemeen Nationaal kampioen vrouwelijke dieren werd HORSTINGE GRIFFITH.

   

   
    Horstinge Griffith Nationaal Kampioen

   
    Horstinge Ilura

   
    Praestebro Babette, koe met de beste slachteigenschappen

Op zondag 27 oktober bracht het jurylid PJ Budler nog een bezoek aan ons bedrijf.  Budler is een geboren Zuid Afrikaan die momenteel woonachtig is in Texas. Budler is de grondlegger van Hereford Breeder en is wereld wijd bezig om de Herefords te promoten. In 14 dagen tijd heeft hij Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Estland, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Nederland bezocht. In Zweden keurde hij net als in Nederland de Nationale keuring.
Budler was onder de indruk van onze vrouwelijke dieren. Een groot compliment voor ons en tevens een teken dat we nog steeds op de goede weg zijn. Hij was bijzonder gecharmeerd van een 6 maand oud kalf, Horstinge Jindera. Jindera is een dochter van Horstinge Hester  (SMH Empire X Praestebro Babette) en CCR 57g Stamina ET 199s (Ru 20x Boulder 57g X Golden-Oak 46b Keepsake 23k).
 

   

Te koop:

WE HEBBEN MOMENTEEL NOG 1 JONGE STIER VOOR DE FOKKERIJ TE KOOP.

Horstinge Jim Jim, geboren op 24-11-2012, moeder Roost 1 Carol (85 pnt), vader SMH Empire

De vaarskalveren en andere stiertjes zijn inmiddels verkocht.    VERKOCHT!!!

Neem contact met ons op of kom langs om het dier te bekijken.

 Horstinge Edenhope prolongeert titel in Dalfsen

Horstinge Edenhope heeft tijdens de jaarlijkse Herefordshow in Dalfsen haar titel geprolongeerd bij de vrouwelijke dieren. Bij de stierkalveren werd Horstinge Jamieson  aangewezen als rubriekswinnaar. Horstinge Ilura eindigde op de tweede plaats in de rubriek vrouwelijk jongvee tussen 1 en 2 jaar. Horstinge Griffith en Horstinge Elkedra eindigden beiden ook de tweede plaats in hun rubriek gekalfde koeien en vaarzen. Horstinge Farina moest genoegen nemen met een vierde plaats in deze categorie.
Roost 1 Holger behaalde een tweede plaats in de rubriek stieren tussen 1 en 2 jaar.

   
    Sonja met kampioenskoe Horstinge Edenhope.

Voorbereidingen voor de keuring in Dalfsen

Sinds half juli zijn we weer volop in voorbereiding voor de keuring op 14 september in Dalfsen. Met alle dieren wordt weer volop getraind zodat ze goed halstermak zijn en goed willen lopen. Uiteraard vergt dit bij de jonge dieren die nog nooit naar de keuring zijn geweest meer tijd dan bij de oudere dieren die het kunstje inmiddels wel kennen. Dagelijks wordt aan alle dieren aandacht besteed en ook het in en uit de trailer lopen wordt volop beoefend.
De volgende 8 dieren gaan mee naar Dalfsen:

           
    Horstinge Ilura    Horstinge Jim Jim (9mnd)    Horstinge Jamieson (8,5 mnd)

           
    Roost 1 Holger    Horstinge Elkedra    Horstinge Griffith

          
    Titelverdedigster Horstinge Edenhope    Horstinge Farina     

Stierkalf voor Roost 1 Daisy

Op 26 juli heeft Roost 1 Daisy een stierkalf gekregen. De geboorte verliep probleemloos, dit in tegen stelling tot vorig jaar toen Roost 1 Daisy eerst de nageboorte uitwerkte en het kalf zitten bleef. J Het kalf heeft de naam Horstinge Jarrawood gekregen en woog 44 kilogram.
Vader van Jarrawood is SMH Empire.

           
    Na de geboorte    Daisy eet al weer    Jarrawood 4 weken oud

Horstinge Jaurdi geboren

Op 13 juli heeft SMH Ladyone 22e afgekalfd en een stierkalf gekregen. De geboorte verloop uitermate vlot en het kalf stond binnen de kortste keren te drinken. Het kalf woog 41 kilogram en heeft de naam Horstinge Jaurdi gekregen. Vader is SMH Empire.

            
    Net geboren    De eerste stappen    Jaurdi 6 weken oud

Horstinge Jurien verkocht

De familie Hegeman uit Wierden heeft de veelbelovende jonge fokstier Horstinge Jurien gekocht. Jurien is een zoon van SMH Sally en SMH Empire. Jurien is uitstekend ontwikkeld en erg mak in de omgang.
Wij wensen de familie Hegeman heel veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

     

90 punten voor Babette

Tijdens de exterieurkeuring verraste Adrie van Gent ons met het feit door onze 7 jarige Praestebro Babette te beoordelen op 90 punten.
Babette wordt door ons in 2007 geïmporteerd uit Denemarken en is een zoon van RMR 1 Pilot met als moeder Kammerherre Nicki (Jr Nick the ButlerP) De score van Babette:

     ontwikkeling    rastype    bespiering    benen    algemeen voorkomen
Praestebro Babette    92    90    89    89    90

       
    Praestebro Babette
 
Van Babette hebben wij inmiddels drie dochters op het bedrijf lopen. Horstinge Griffith, Horstinge Hester en Horstinge Ilura.

Veel belovende stierkalveren

We hebben op dit moment een aantal zeer veel belovende jonge stierkalveren op het bedrijf, die in de toekomst zullen worden verkocht. Mocht u op voor volgend jaar op zoek zijn naar een nieuwe stier, neem contact met ons op of kom langs om u zelf van deze mooie dieren te overtuigen.

       
    Horstinge Jurien (2-10-2012)    Horstinge Jim Jim ( 24-11-2012)

Exterieurkeuring

Adri van Gent heeft een aantal dieren van ons op exterieur beoordeeld.
   
    ontwikkeling    rastype    bespiering    benen    algemeen voorkomen
Horstinge Farina    89    90    90    86    89
Horstinge Edenhope    89    92    86    82    88
Horstinge Griffith    92    86    85    85    87
Horstinge Hester    88    84    84    86    86
Horstinge Hatherleigh    84    83    83    82    83

Opgemerkt dient te worden dat Hatherleigh op te jonge leeftijd heeft afgekalfd en daardoor een groei achterstand heeft opgelopen. We hebben haar wel laten keuren, waardoor alle dieren van ons nu op exterieur zijn beoordeeld. Ons bedrijfsgemiddelde bedraagt met 17 koeien en 1 stier op dit moment 86,6 punten voor algemeen voorkomen.

Roost 1 Holger nieuwe stier

Van de familie Edel en Egon Petz in Denemarken hebben we een nieuwe dekstier gekocht die de naam Roost 1 Holger heeft meegekregen. Holger is geboren op 24 maart 2012 en is dus ruim een jaar oud. Een jonge stier die qua bespiering veel belovend is. Ook de de lengte, bovenbouw en de lengte van de broek scoren bovengemiddeld.
Vader van Holger is de Deense KI stier Vokslev Eik die op zijn beurt weer afstamt van Vokslev Ciller (Harvie Jacpot 74J X Molgaard 1753) Moeder van Eik is Praestebro Cleopatra ET ( JSF23 Nibbs  60 G X SVR Seranade 821HX)
Moeder van Holger is Roost 1 Evita ( Remital Lagrand Pounder ET 204P X Harvie June 28 J)
Keurmeester Adre van Gent heeft Holger inmiddels op exterieur beoordeeld. Ontwikkeling 86, Rastype 86, bespiering 89, benen 86, met 87 voor algemeen voorkomen.

             
    Roost 1 Holger

Eerste kalf voor Horstinge Hester

Op 29 maart heeft Horstinge Hester voor de eerste keer gekalfd. Toch wel spannend altijd de eerste keer, maar de geboorte verliep zonder problemen. 's Nachts om drie uur brak de waterblaas en tegen 6 uur verscheen de vruchtblaas. Uiteindelijk werd het kalf om kwart over zeven geboren. Op het laatst ging het dermate snel dat toen Sonja het fototoestel op wilde halen om alles vast te leggen en ze terug kwam het kalf reeds was geboren.  Na enige aarzeling kwam het moederinstinct van Hester naar boven en begon het kalf te likken. Het was een vaarskalf dat 46 kilogram woog. De vader van dit kalf is de Canadese stier CCR 57g Stamina ET 199s. We hebben het kalf Horstinge Jindera genoemd.

             
    Hester vond het toch wat vreemd    Voorzichtig ruiken    Nu als trotse moeder die haar kalf likt

Eindelijk weer eens een vaarskalf

De teller stond tot nu toe op 7 stierkalveren en 2 vaarskalveren, maar op 27 maart heeft Horstinge Day Rock een vaarskalf gekregen. Een mooi lang vaarskalf dat 49 kilogram woog. Ondanks de koude oostenwind was het kalf bijzonder levendig en liet zich de warme melk, die ma in overvloed heeft goed smaken. Het kalf heet Horstinge Jewel Rock. Vader van het kalf is SMH Empire.

             
   Jewel Rock 10 dagen oud samen met ma    Lang en groot    Genieten van de eerste echte voorjaarszon

Stierkalf voor Horstinge Bunbury

Op 19 maart heeft Horstinge Bunbury gekalfd en een mooi stierkalf gekregen. De geboorte van het stierkalf verliep probleemloos. Het kalf was net als alle voorgaande stierkalveren lang en groot en woog 47 kilogram. Het kalf heeft de naam Horstinge Jay Creek gekregen. De vader van het kalf is SMH Empire.

       
    4 dagen oud met moeder in de sneeuw    geen last van de kou  

 

Horstinge Jung geboren.

Op het moment dat Irondale en Iron Bank net waren vertrokken werd er weer een nieuw stierkalf geboren. Het zesde stierkalf van dit seizoen. Horstinge  Fountain Rock is de moeder van het mooie donkere stierkalf. SMH Empire is de vader. Het kalf woog 47 kilogram. Een snijdende koude oostenwind deerde Horstinge Jung niet om direct rond te springen in het stro.

           
    Warme melk bij -5c    Nu al spelen met ma    Mooi diep en donker

Horstinge Irondale en Iron Bank verkocht

Op zaterdag 23 februari zijn Horstinge Irondale en Iron Bank verkocht aan Woertink in Balkbrug, om te worden afgemest. Irondale was een zoon van SMH Ladyone en Iron Bank van Horstinge Hatherleigh.

Vaarskalf voor Horstinge Farina

Op 14 februari heeft Horstinge Farina een vaarskalf gekregen. Het was het zevende kalf voor ons dit seizoen en nog maar het tweede vaarskalf. De geboorte verliep vlot en probleemloos en het kalf stond binnen een half uur te drinken. Het kalf heeft de naam Horstinge Jingili gekregen en woog 45 kilogram.

             
    Jingili drie dagen oud    Na 1 week in de sneeuw    Pas ik al door het voerhek?

Horstinge Isseka naar Wijnbergen

Horstinge Isseka is verhuisd naar Wijnbergen. Isseka werd verkocht aan de familie Weenk. Isseka gaat haar half zus Iona gezelschap houden, die reeds in november was opgehaald en inmiddels goed is gewend in Wijnbergen. Wij hopen dat beide dieren in de toekomst voor mooi nageslacht gaan zorgen bij de fam. Weenk.

 

Horstinge Ives naar Nieuw-Balinge

Horstinge Ives is verkocht aan de familie De Weerd in Nieuw-Balinge. Ives is een zoon van Horstinge Waikiki en SMH Empire. Ives mag bij de fam. De Weerd voor het nodige nageslacht gaan zorgen.  Wij wensen familie De Weerd veel fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

 

Horstinge Elkedra krijgt best stierkalf

Op dinsdag 12 februari heeft Horstinge Elkedra gekalfd en een geweldig mooi stierkalf gekregen. Het was een beetje onrustig bij de stal aangezien de loonwerker op dat moment net bezig was om de mesthoop op te laden, maar toen we koffie gingen drinken was het kennelijk net even rustig genoeg voor Elkedra om af te kalven. De geboorte verliep erg vlot. Het kalf woog 50 kilogram, maar kwam probleemloos ter wereld. Het kalf heeft de naam Horstinge Jabiru gekregen.

             
    Direct op zoek naar de melk    2 weken oud. Krachtig en lang    Lekker genieten in het stro  

 

Bijzonder klein vaarskalf voor Horstinge Waikiki

Op donderdag 24 januari heeft Horstinge Waikiki een vaarskalf gekregen. Aangezien het kalf bijzonder klein was vroegen wij ons direct af of Waikiki niet dragend was van een tweeling, maar na bijgevoeld te hebben bleek dit niet het geval te zijn. Het kalf woog maar 21 kilogram terwijl dit eigenlijk het dubbele had moeten zijn.
Het kalf was direct wel bijzonder levendig en kwam snel in de benen om te drinken. Nadat ze de eerste biest binnen had gekregen zag je haar sterker worden. Ondanks de temperaturen van rond de - 10 is ze de nacht goed doorgekomen en huppelde de volgende dag reeds door het hok. We hebben het kalf Horstinge Jessie Gap genoemd.

           
   Sonja met Jessie Gap op de weegschaal    De eerste o zo belangrijke biest    3 dagen oud en al gegroeid
   

 

Stierkalf voor "miss Europa" Horstinge Edenhope

Op donderdag 17 januari heeft Horstinge Edenhope afgekalfd en een bijzonder mooi stierkalf gekregen. De geboorte verliep uitermate voorspoedig. Nadat ze in de afkalfruimte was gezet ging ze liggen en was het kalf binnen een kwartier geboren. Het kalf heeft rond beide ogen mooi kleine pigmentatie. Het kalf woog 46 kilogram een heeft de naam Horstinge Jasper gekregen.

             
    Lekker in het stro bij - 6    5 dagen oud en op verkenning    11 dagen oud en lekker eigenwijs