Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuwsarchief 2012

SMH Empire geslacht

Op 24 december is SMH Empire afgevoerd en geslacht. Empire heeft 3 seizoenen bij ons naar volle tevredenheid voor het nageslacht gezorgd. Hij was bijzonder makkelijk in omgang en ook op de shows was hij altijd makkelijk te leiden. Empire werd in 2011 gekozen tot reserve kampioen bij de stieren tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie in Zwolle.
Tijdens de laatste keuring woog Empire op drie en half jarige leeftijd 1050 kilogram. Geslacht had Empire een karkas gewicht van 550 kilo.

         
    Empire inspecteert het vervoermiddel    ... om vervolgens zo naar binnen te stappen

Horstinge Jamieson geboren

Op woensdag 12 december heeft SMH Vanessa een stierkalf gekregen. Het kalf woog bij de geboorte 42 kilogram. De geboorte verliep zeer voorspoedig. Het kalf was vanaf het begin erg actief en stond binnen tien minuten en sprong ook direct door het hok. Het kalf heeft de naam Horstinge Jamieson gekregen. Vanessa was de algemeen kampioen bij de vrouwelijke dieren in 2011. Vader is SMH Empire.

           
    Vanessa als zorgzame moeder    Jamieson direct actief    Ook gelijk de omgeving verkennen

HORSTINGE EDENHOPE S1
Gold Medal - "Miss Europe/Asia 2012"

     
Tijdens de wereld hereford verkiezing voor stieren en koeien heeft Horstinge Edenhope in de categorie koeien de titel "MISS EUROPA/ AZIE in de wacht gesleept.

Alhoewel Edenhope niet bij de top drie van de wereld verkiezing stond toch een geweldig resultaat van deze door ons zelf gefokte koe!!!


De titel miss world ging naar de Canadese WLB 36N Beth ET 452 S.

Winterweer

   
    Vrijdag 7 december. Op de voorgrond Jim Jim die het naar zijn zin heeft in de sneeuw.

Horstinge Jim Jim geboren

Op 24 november heeft Roost 1 Carol gekalfd en heeft een stierkalf gekregen. 's Morgens vroeg stond Carol niet zoals gebruikelijk in de stal, maar stond in de wei. Aangezien het die morgen erg mistig was, was het even zoeken. Het kalf was net geboren en Carol was bezig het schoon te likken. We hebben het kalf in de kruiwagen naar de stal gebracht zodat moeder en zoon mooi droog in het stro aan elkaar konden wennen. Het kalf woog 42 kg. en heeft de naam Horstinge Jim Jim gekregen.

           
    Lekker opdrogen in het stro    Even uitstrekken    Op zoek naar de melk

Horstinge Iona naar Wijnbergen

Op vrijdag 16 november is Horstinge Iona verhuisd naar Wijnbergen. Iona werd verkocht aan de familie Weenk, die graag een paar vrouwelijke Hereford dieren wil gaan houden. Horstinge Isseka werd ook aangekocht maar is op dit moment nog iets te jong om te worden afgespeend. Zij zal eind december, begin januari Iona gezelschap gaan houden. Wij wensen de fam. Weenk heel veel fokplezier toe met beide dieren.

Horstinge Ivanhoe verkocht naar Belgie

Op maandag 12 november is de 10 maanden oude stier Horstinge Ivanhoe verkocht  aan Jean Marie en Renee Beckers-Scholte in het Belgische Hechtel-Eksel. Jean Marie en Renee hadden kort geleden enkele vrouwelijke Hereford dieren gekocht en wilden daar ook graag een jonge stier bij hebben, zodat zij en de dieren zo snel mogelijk aan elkaar kunnen wennen. De keuze is daarbij gevallen op de goed ontwikkelde zoon van de kampioenskoe van 2011 SMH Vanessa , Horstinge Ivanhoe.
Nadat de dierenarts van de NVWA het transport had goed gekeurd en de papieren had ingevuld is Ivanhoe op transport gegaan.

     
    Ivanhoe 9 maand oud.

Twee dieren naar Woertink ( Pure Graze)

Op zaterdag 3 november is de tweeling Horstinge Inglewood en Inglehope verkocht aan Andre Woertink voor het project Pure Graze. De stier Inglewood zal vergeleken worden qua groei en ontwikkeling met andere stieren die aangekocht zijn in verband met dit project. Voor dit project zijn meerdere jonge Hereford stieren aangekocht die qua type verschillend zijn. Gehoornd en ongehoornd wordt ook nader bekeken

Horstinge Isabella en Isis naar Brabant

Op zaterdag 3 november zijn Horstinge Isis en Horstinge Isabella  verkocht aan Lars van Engelen uit het Brabantse Gilze. Voor Lars van Engelen zijn dit de eerste twee Herefords op zijn bedrijf. In het voorjaar van 2012 was Lars samen met zijn vader reeds op bezoek geweest en had een optie genomen op twee vaarskalveren. Wij hopen dat Lars veel plezier aan de dieren beleeft en dat de twee vaarskalveren een goede basis zijn voor zijn toekomstige fokkerij.

Stierkalveren geruild

Op 27 oktober hebben wij twee stierkalveren geruild tegen twee vaarskalveren met de familie Van der Wal uit Noordbergum (Wallwood) De fam. Van der Wal had stieren nodig in verband met hun vleesverkoop en aangezien wij veel vraag hadden naar vrouwelijke dieren dieren wordt besloten tot ruiling. Horstinge Inneston en Horstinge Inneston Rock verhuisden naar Friesland. Wallwood Monja en Wallwood Nicole kwam naar Drenthe en werden direct door verkocht aan de familie Dalmolen in Westervelde die op zoek waren naar twee vaarskalveren. Wij wensen de fam. Dalmolen veel succes met hun nieuwe aanwinsten.

Stierkalf voor SMH Sally

Op dinsdag 2 oktober heeft SMH Sally voor de 7e keer afgekalfd. Het kalf is in de wei geboren vlak achter een bossingel. Voor de 6e keer op rij heeft Sally nu een stierkalf gekregen. Het kalf woog 49 kilo en is iets meer gedrongen dan de andere kalveren. Sally heeft vorig jaar op 4 november afgekalfd (Irwin) zodat ze een tussenkalf tijd heeft van maar 333 dagen. Bijzonder vruchtbaar.
Het kalf is voor ons de eerste van het nieuwe afkalf seizoen zodat de naam met een J begint. Het kalf heeft de naam Horstinge Jurien gekregen.

           
    Direct na de geboorte    Op eigen benen staan    Horstinge Jurien 3 dagen oud

Horstinge Howard geselecteerd voor Azerbeidzjan

De stier Horstinge Howard is geselecteerd als fokstier voor de exportorder naar Azerbeidzjan. Howard is een nakomeling van Oldemeule Susan en SMH Empire. Howard is geboren op 27 juli 2011 en woog begin september ruim 600 kilo.
Op maandag 1 oktober is Howard opgehaald en naar een quarantaine stal gebracht, waar hij 21 moet verblijven voordat hij definitief naar Azerbeidzjan vertrekt. Wij hopen dat hij zijn werk in het verre oosten goed zal verrichten. 

 
Horstinge Irwin naar Beuningen

Horstinge Irwin, de kampioen bij de jonge stieren tijdens de laatst gehouden keuring in Dalfsen is verkocht aan de familie Sleiderink uit Beuningen (Ov). Irwin is een zoon van SMH Sally en SMH Empire. Zie foto hieronder.
Wij wensen de familie Sleiderink veel geluk en fokplezier toe met deze mooie jonge stier.

 TE KOOP

Wij hebben momenteel een aantal veel belovende jonge stieren te koop waaronder Horstinge Irwin, kampioen jonge stieren onder 1 jaar tijdens de nationale Hereford keuring 2012. Irwin is geboren op 4-11-2011 en woog op de keuring 480 kilogram. Een bespierde stier met een geweldig goed karakter. Mooi donker van kleur. Vader is SMH Empire 23 E en de moeder is SMH Sally 321 P een zeer melkrijke koe.
 
           
    Horstinge Irwin(4-11-2011)    Horstinge Ivanhoe(15-1-2012)    Horstinge Inneston (15-3-2012)
    VERKOCHT!!!    VERKOCHT!!!    VERKOCHT!!!!

Alle stieren worden verkocht inclusief afstammingsonderzoek.
Voor meer informatie over de stieren kunt u contact met ons opnemen.

 OOK IS ONZE DEKSTIER SMH EMPIRE 23 E TE KOOP.  ZIE WWW.HEREFORD.NL
 

    HORSTINGE EDENHOPE NATIONAAL KAMPIOEN

   
    Nationaal Kampioen Horstinge Edenhope

Zeer succesvolle nationale keuring

De nationale keuring gehouden op zaterdag 8 september in Dalfsen is voor ons zeer succesvol verlopen. We gingen met elf dieren naar de keuring, waarvan drie kalveren die officieel niet gekeurd werden, maar mee gingen omdat de moeders wel werden gekeurd.

Horstinge Hester werd rubrieks winnaar in de vrouwelijke groep jongvee groep 2, pinken allemaal in de leeftijd van ongeveer anderhalf jaar oud.
Horstinge Griffith werd winnaar in haar rubriek gekalfde vaarzen en koeien groep 1. Een groep koeien die allemaal voor de 1e keer hadden gekalfd.
Horstinge Edenhope werd rubriekswinnaar  bij de gekalfde koeien groep 2. Horstinge Farina werd in deze groep als 3e geplaatst.
Horstinge Irwin werd uitgeroepen als kampioen bij de jonge stieren jonger dan 1 jaar. Irwin die net 10 maand oud is woog maar liefts 480 kilogram. Hier stond Horstinge Ivanhoe ondanks zijn jonge leeftijd van net 7 maand op een keurige derde plaats.
Hieronder enkele foto's van de keuring.

         
    Overzicht van de 11 dieren    Horstinge Hester    Horstinge Griffith met kalf Isabella

       
    Edenhope en Griffith in de kampioensrubriek    Horstinge Edenhope

  

Poetsen en boenen voor de keuring

Op vrijdag 7 september werden alle elf dieren die mee zouden gaan naar de Nationale Keuring in Dalfsen aan een was en poetsbeurt onderworpen. Alle dieren genoten van de aandacht al was de eerste douche met water toch vaak even schrikken.

           
    Edenhope wordt gewassen    Ook de oren  worden schoon gemaakt    Empire geniet van de wasbeurt.

Stierkalf voor SMH Ladyone

Op 29 augustus heeft SMH Ladyone afgekalfd en een stierkalf gekregen. De geboorte verliep uitermate soepel, ondanks het feit dat het stierkalf 55 kilogram woog. Het kalf heeft de naam Horstinge Irondale gekregen.

       
    Net geboren    Irondale 2 maand oud

 

Hatherleigh krijgt op jonge leeftijd een stierkalf

Op dinsdag 24 juli heeft Horstinge Hatherleigh een stierkalf gekregen. Hatherleigh is in het najaar van 2011 op te jonge leeftijd drachtig geraakt zodat ze nu op een leeftijd van ruim 19 maand moest afkalven. Om geen risico te nemen bij de geboorte hebben wij direct de dierenarts ingeschakeld op het moment dat de waterblaas zichtbaar werd. Het kalf lag goed maar zowel ik zelf als de dierenarts voelden stevige voorpoten, waarna direct werd besloten om een keizersnede uit te voeren. Achteraf een juiste beslissing, want het stierkalf dat ter wereld kwam woog maar liefst 53 kilogram. Een geweldig mooi springlevend kalf, dat binnen het uur stond en dronk. Ondanks haar jonge leeftijd is Hatherleigh een geweldige moeder voor het kalf. Het kalf heet Horstinge Iron Bank. Via DNA onderzoek zal worden uitgezocht wie de vader van het kalf is.

           
    Hatherleigh is nog een beetje suf    Hatherleigh bekijkt Iron Bank    Iron Bank op zoek naar melk

Stierkalf voor Roost 1 Daisy

Op maandag 23 juli heeft Roost 1 Daisy een stierkalf gekregen. De geboorte verliep nog al op bijzondere wijze. Tot aan het stuk gaan van de waterblaas waren er geen bijzonderheden waar te nemen. Daisy lag rustig in het lange gras te werken aan de geboorte, zodat ik zelf hooi kon gaan wiersen, omdat de loonwerker zou komen om balen te maken. Toen Sonja een uur later thuis kwam stond de koe aan de nageboorte.  Sonja kon echter nergens in het weiland het kalf vinden, waarna de koe direct meegenomen werd naar de stal.  Ik heb het wiersen direct onderbroken en thuisgekomen direct bijgevoeld bij de koe. Het kalf lag keurig in het geboorte kanaal met de kop op de voorpoten. In eerste instantie voelde ik weinig leven in het kalf, maar toen ik de snuit beroerde voelde ik het kalf leven. Aangezien de koe erg ruim was kon ik de voorpoten makkelijk naar buiten brengen en voorzien van touwtjes. Het kalf gleed er vervolgens heel gemakkelijk af, waarna de koe haar direct begon te likken. Het heeft even geduurd voordat het kalf beseft dat ze op de wereld was, maar na ruim 2 uur begon het bij de koe te drinken. Een ervaring die we nog nooit eerder meegemaakt hebben.
Het kalf woog 49 kilogram en heeft de naam Horstinge Ipswich gekregen.

          
 Het besef duurt even maar ik ben op de wereld    Roost 1 Daisy met Ipswich    Ipswich verstopt zich in het lange gras

Horstinge Isseka geboren

Op zaterdag 14 juli heeft Praestebro Aviaja afgekalfd van een mooi vaarskalfje. Aviaja die momenteel uitermate bevleesd is en dus kogelrond was had geen enkel probleem tijdens het afkalven. Het kalf dat 42 kilo woog was direct zeer vitaal en verkende de weide direct nadat het de eerste melk had gedronken. Aan de buitenkant van Aviaja is niet te zien dat ze gekalfd heeft. Het vaarskalf heeft de naam Horstinge Isseka gekregen.

          
    Aviaja met haar nieuwe aanwinst    Lekker weggedoken in het lange gras    Even de kop omhoog om te laten zien waar ik lig

Bezoek Landskue te Denemarken

Op donderdag 5 juli heb ik samen met Mark een bezoek gebracht aan de zomerkeuring van de Deense Hereford vereniging die werd gehouden in Herning. Met een temperatuur van ongeveer 24 graden was het een ideale keuringsdag voor zowel mens als dier. In totaal werden 38 dieren op de keuring voorgebracht, die allen een bijzonder goede kwaliteit toonden, zowel in maat als bespiering.
Bij de jonge stieren werd de stier Bondes Gilbert van Aage Bonde jeugdkampioen. Vader is de uit Zweden geimporteerd stier Baraps Johnny. Moeder is Supreme Cornelia een dochter van Remitall Patriot ET 13P. Reserve jeugdkampioen werd Juelsgard Gary van Bent Sorensen. Gary is een zoon van de Britse stier Romany Captain met als moeder Juelsgard Optima. Kampioen bij de oudere dieren werd de stier Vokslev Eik, waarvan CR Delta ook sperma beschikbaar heeft.
Het algemeen kampioenschap ging bij de stieren naar Bondes Gilbert. Een terechte keus in mijn ogen. Een stier met enorm veel potentie. Dit bleek ook wel uit het feit dat deze stier door Viking is gekocht. Door Viking zal sperma van deze stier op de markt worden gebracht. Zeker een moment om in de gaten te houden.

Bij de vrouwelijke dieren ging het jeugdkampioenschap naar Outlaw Gitte van de fam. Bastrup. Gitte is een dochter van Juelsgard Romany en Bondes 1 Cecile. Kampioen bij de ouder dieren ging naar de ruim 3 jarige Aland 1 Evita van  Ib Ravn. Evita is een Romany Captain dochter met Aland Carla als moeder.  Deze koe ging ook met het algemeen kampioenschap bij de vrouwelijke dieren strijken.

Al met al een geweldige keuringsdag waarbij de contacten nog eens werden aangehaald. Ook in Denemarken is op dit moment bijzonder veel vraag naar Hereford dieren bestemd voor Oost Europa, waaronder Rusland, Kazakstan en Tsjechie. Ook de Denen benadrukten de importantie van de export order waaraan wij momenteel proberen te voldoen. Zij verwachten nl. de komende jaren nog veel meer vraag vanuit Oost Europa en als een order een maal is gelukt zal men vaker terug komen.

Voor foto's van de keuring zie https://www.hereford.dk/avler/

Succesvolle en gezellige open dag

De open dag op 2 juni is op ons bedrijf succesvol en zeer gezellig verlopen. Om 10.30 uur arriveerden de eerste bezoekers en dit liep de gehele dag door tot ongeveer 16.30 uur.  De weersomstandigheden waren ons prima gezind, want het bleef droog en het zonnetje deed haar best, zodat de temperatuur best aangenaam was. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben de bezoekers de informatie die wij hadden uitgestald in de kleine stal bekeken. De saucijzenbroodjes en gehaktballetjes die wij hadden gekocht bij Gert Jan Maathuis smaakten prima en vonden dan ook gretig aftrek.  Uiteraard werden de dieren in de wei aandachtig bekeken. Op zo'n moment realiseer je weer hoe gemakkelijk de Hereford in omgang is. Kleine kinderen die tussen de koeien en kalveren doorlopen en oog in oog komen te staan met de grote stier, net of het de normaalste zaak van de wereld is, zonder dat ook maar 1 dier een verkeerde beweging maakt. Het was voor zowel mens als dier dan ook genieten met al die aandacht.
Dank zij de geweldige hulp van Jan en Antoinette van Ekeren en Mark Roelans is het voor ons een zeer geslaagde dag geworden.
Hieronder een foto impressie van de opendag:

             
    De kleine stal als info ruimte    Henk, Antoinette, Jan en Mark    Edenhope wordt bekeken

           
    Aandachtig gehoor bij de uitleg    Oog in oog met de grote stier    Volop interesse voor de dieren

             
    Ook  Diesel krijgt aandacht    Kimba wordt ook niet vergeten    Even gezellig nazitten met de laatste bezoekers

OPEN DAG    OPEN DAG    OPEN DAG    OPEN DAG    OPEN DAG

Op zaterdag 2 juni wordt de nationale OPEN DAG voor Hereford bedrijven georganiseerd en ons bedrijf doet daar aan mee.

Van 10.00 uur tot 17.00 uur bent u van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje onze veestapel te komen bekijken en onze ervaringen met het ras Hereford aan te horen.

Ons adres: Horstingerend 7 te 7843 TE Achterste Erm.

       

 

Horstinge Hyden verkocht aan de fam. Weersink

Op 19 mei hebben we Horstinge Hyden verkocht aan de familie Weersink uit Manderveen. De fam. Weersink heeft een groot varkensbedrijf en is sinds kort met het houden van een aantal Herefords begonnen.
Wij wensen de familie Weersink heel veel fokplezier toe met Horstinge Hyden.

Horstinge Haslam naar Anjum

Op 18 mei is Horstinge Haslam verkocht aan de V.O.F. Lauwersmeer Natuurvlees in Anjum. Haslam mag voor nageslacht gaan zorgen op dit grote bedrijf van de heren Van der Zee, Prins en Van der Wagen. Lauwersmeer Natuurvlees richt zich geheel op de productie van vlees. Wij hopen dat Haslam zijn taak goed gaat uitvoeren en wensen hen dan ook heel veel succes met deze stier.

Horstinge Inneston Rock geboren

Op 26 april heeft Horstinge Day Rock een stierkalf gekregen. Het stierkalf woog 42 kilogram en kwam uitermate vlot ter wereld. Het stierkalf dat de naam Horstinge Inneston Rock heeft gekregen valt op door zijn uitermate fijn beenwerk. Vader van het stierkalf is SMH Empire. De vader van Day Rock is SMH Unlimited. Day Rock is een dochter van SMH Pearl Countess. Pearl is preferent verklaard op vererving.

           
    Inneston Rock    Inneston samen met Day Rock    Voor het eerst naar buiten 3 dagen oud

Nog twee mooie dekstieren te koop

Wij hebben op dit moment nog twee hele mooie dekstieren te koop. Horstinge Haslam, geboren op 3 maart 2011. Haslam weegt inmiddels ruim 600 kilo..Haslam is Roost 1 Daisy X SMH Empire. En Horstinge Hyden, geboren op 3 juni 2011. Hyden is een SMH Ladyone X SMH Empire. Ladyone is een dochter van Stockmaster 9925. De moeder lijn van Ladyone komt uit Zweden van het bedrijf Brunared.

       
    Horstinge Hyden    Achterzijde Horstinge Hyden

 Horstinge Highbury naar Hengelo(Gld)

Op zondag 22 april is Horstinge Highbury verhuist naar de familie Maalderink in Hengelo Gelderland. Highbury mag daar voor nageslacht gaan zorgen.  De moeder van Highbury is Praestebro Aviaja en de vader is SMH Empire. Kennelijk had hij geen aanpassingsproblemen want kort na zijn aankomst had hij al een tochtige pink gedekt, volgens een SMS van de fam. Maalderink. Wij wensen hen dan ook heel veel succes toe met Highbury.

Horstinge Griffith krijgt vaarskalf

Op 15 april is Horstinge Griffith bevallen van een vaarskalf. Het is een groot stevig kalf dat 53 kilo woog. De geboorte verliep zonder problemen. De vader is SMH Empire. Vader van Griffith is Moeskaer Santos. Het kalf heeft de naam Horstinge Isabella gekregen.

           
    Isabella 12 dagen oud    Lekker drinken bij moeder Griffith    Ik ben best wel eigenwijs

Horstinge Gingin naar Schadewijck Herefords te Odijk

Horstinge Gingin is op zaterdag 31 maart verhuisd naar Odijk. Gingin is een dochter van kampioenskoe SMH Vanessa en heeft als vader Moeskaer Santos. Zij  is een van de drie eerste dieren van de familie Duijzer. De twee andere dieren zijn gekocht bij Joop Scholten in Anerveen. Gingin die drachtig is van SMH Empire zal samen met de twee andere dieren de basis gaan vormen van de fokkerij bij Schadewijck Herefords.
Wij wensen de familie Duijzer heel veel fok plezier toe met Gingin.

         
    Gingin klaar voor transport    Zonder problemen instappen

Horstinge Hawker naar Masto Hereford

Op donderdag 29 maart is Horstinge Hawker opgehaald door zijn nieuwe eigenaar G.J. Maathuis uit Weerselo, eigenaar van Masto hereford. Hawker mag daar de komende twee jaar voor nageslacht gaan zorgen. Het is de tweede fokstier die Maathuis bij ons heeft gekocht.
Hawker, geboren op 22 maart 2011 is een ruim ontwikkelde stier en is een zoon van Horstinge Waikiki .
Wij wensen de familie Maathuis heel veel succes met deze nieuwe stier.

Horstinge Iona geboren

Een dag voor het vertrek van haar zoon Hamersley, heeft Horstinge Fountain Rock een vaarskalf gekregen. Het vaarskalf woog 46 kilogram, maar kwam uiterst voorspoedig ter wereld. De naam van het vaarskalf is Horstinge Iona.

             
    Iona bij Fountain Rock    Zo moet ik ook staan op de keuring    Lekker eigenwijs na 5 dagen

Horstinge Hamersley Rock naar Holten

Op donderdag 22 maart is Horstinge Hamersley Rock verhuisd naar Holten. De familie Lubbersen heeft Hamersley gekocht om hun 2 koeien en 3 pinken te dekken.
Hamersley was het eerste kalf van Horstinge Fountain Rock.
Wij wensen de fam. Lubbersen veel succes met deze stier.

     
    Zo te zien heeft Hamersley het naar
    zijn zin op het nieuwe adres in Holten

Horstinge Bunbury krijgt stevig stierkalf

Op donderdag 15 maart heeft  Horstinge Bunbury een stierkalf gekregen. Het stierkalf woog 55 kilogram. De geboorte verliep zonder problemen. Het kalf is net als alle andere kalveren groot en lang, vandaar het hoge geboorte gewicht. Het kalf krijgt de naam Horstinge Inneston. Het kalf heeft rond beide ogen een mooie donkere aftekening, net als de moeder.

           
    Bunbury en Inneston kort na de geboorte    Op eigen benen in de grote stal    1 dag oud

Te Koop

Wij hebben nog enkele bijzonder mooie, goed ontwikkelde stierkalveren te koop voor de fokkerij.. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen. De stieren variëren in leeftijd van 3 maart tot en met  12 april 2011

         
    Achterzijde 7014    7014 (hoogte achter 134 cm.)

Horstinge Elkedra krijgt vaarskalf

Op zaterdag 10 maart heeft Horstinge Elkedra een vaarskalf gekregen. Ondanks het hoge geboorte gewicht van het vaarskalf van maar liefst 56 kg verliep de geboorte toch zonder problemen. Het kalf is erg groot en erg lang, maar niet extreem dik. Grootte en lengte geeft uiteraard ook extra gewicht. Het vaarskalf krijgt de naam Horstinge Isis.

             
    Isis 1 dag oud    Isis net voorzien van oornummers    Isis naast Elkedra

Bezoek Denemarken

Van woensdag 7 tot zondag 11 maart heb ik een bezoek gebracht aan  Denemarken. Ik verbleef op de boerderij van mijn vrienden Karin en Erling Christensen, die in het zuid Deense Visby een groot melkveebedrijf runnen, met ongeveer 500 melkkoeien. Op een dergelijk groot bedrijf is altijd wel werk en ik kon direct dan ook allerlei hand en span diensten verrichten.
Op vrijdag 9 maart ben ik naar het noord Deense Aars gereden waar een vleesvee tentoonstelling werd gehouden, met uiteraard een aantal Hereford dieren. De kwaliteit was als vanouds goed. De tendens van de fokkerij in Denemarken richt zich momenteel erg op bespiering en niet meer zo zeer op de grootte van de dieren. Algemeen kampioen bij de stieren werd Vokslev Eik eigendom van Gert Petz. Van deze stier is ook sperma beschikbaar bij Viking. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de uit Engeland geïmporteerde stier Knglee 1 Gabriel van Heine Slyk Soe. Een imposante stier van krap 2 jaar oud die nu reeds ruim 1100 kg woog. Algemeen vrouwelijk kampioen werd de net 2 jaar oude Haurum Fie een nakomeling van Moeskaer Inline van Lars Bastrup. Een dier met erg veel uitstraling.
Na de keuring heb ik samen met Joop Meijer en Harrie Teuben, die ook bij de show aanwezig waren, nog een bezoek gebracht aan het Hereford fokbedrijf Molgaard net ten noorden van Aars. Het bedrijf neemt nooit deel aan shows, maar maakte bijzonder veel indruk met de aanwezige dieren. Enorm veel bespiering op zowel de mannelijke als de vrouwelijke dieren.

 Horstinge Ives geboren

Op zaterdag 3 maart heeft Horstinge Waikiki een stierkalf gekregen. De geboorte verliep zeer voorspoedig. Het stierkalf had een geboortegewicht van 43 kg. Waikiki geeft bijzonder veel melk. Toen het kalf een keer had gedronken sprong het direct door het hok. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Ives gekregen.

         
    Ives samen met moeder Waikiki    Waikiki heeft zeer veel melk

Tweeling voor Horstinge Edenhope

Vrijdag 24 februari heeft Horstinge Edenhope een tweeling gekregen. Een stierkalf en een vaarskalf. De dierenarts heeft geassisteerd bij de bevalling omdat beide dieren gelijktijdig in het geboortekanaal zaten. Door 1 van de dieren terug te drukken verliep de geboorte toch nog heel voorspoedig. Ondanks dat het een tweeling is was het geboortegewicht van beide dieren toch nog verrassend hoog. Het stierkalf woog 35 kilo en het vaarskalf 40 kilo. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Inglewood gekregen en het vaarskalf heet Horstinge Inglehope.
Om beide kalveren groot te krijgen springt Roost 1 Carol momenteel bij als pleegmoeder. Nadat haar kalf dood was gelegen heeft ze toch nog de nodige melkproductie. Als Roost 1 Carol wordt vastgezet accepteert ze probleemloos beide kalveren.
Inmiddels een paar weken later zorgt Carol voor de tweeling alsof het haar eigen dieren zijn.

             
    Inglehope(L) en Inglewood 1 dag oud    Voor een tweeling toch redelijk groot    Edenhope(L) krijgt assistentie van Carol

De week toch nog een beetje goed gemaakt.

Zaterdagmorgen 11 februari heeft Praestebro Babette een vaarskalf gekregen. Ondanks het feit dat het 12 graden vroor verliep de geboorte zeer voorspoedig en stond het kalf binnen een uur te drinken bij de moeder. Eenmaal goed opgedroogd sprong ze door het hok.
Het kalf woog 54 kilo en heeft de naam Horstinge Ilura gekregen.
Na alle ellende van de afgelopen week toch nog een positief eind van de week.

       
    Horstinge Ilura samen met Babette    Toch maar gauw gaan staan -12 is koud

Hoeveel pech kun je hebben!!

Maandag 6 februari lag Oldemeule Susan, bij thuiskomst in het weiland en ze bleek niet meer te kunnen staan. Susan was uitgegleden op een bevroren plas water. Met de nodige hulp werd Susan naar de stal gebracht en in een dik pak stro gelegd, maar toonde weinig initiatief om te kunnen staan. Wel heeft ze zich in de loop van de avond nog op de andere zijde weten te leggen.
De volgende morgen bleek dat Susan vermoedelijk toch nog getracht heeft te gaan staan. Bij het gaan liggen is zij echter boven op Horstinge Irondale terecht gekomen. Irondale bleek dood te zijn.
Oldemeule Susan werd in de loop van dinsdag voor noodslachting afgevoerd. Bij de noodslachting bleek dat zij haar bekken had gebroken.

Dode tweeling voor Horstinge Farina

Donderdag 19 januari , 's morgens vroeg bleek Horstinge Farina te hebben afgekalfd van een tweeling. Helaas waren beide kalveren dood. Het waren een stierkalfje en een vaarskalfje. Bijzonder spijtig, maar ook dit hoort bij het leven op de  boerderij. Uiterlijk waren er geen afwijkingen aan de tweeling te zien.


TE KOOP !!!!!!!

Wij hebben nog enkele bijzonder mooie, goed ontwikkelde stierkalveren te koop voor de fokkerij.. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen   

Horstinge Ivanhoe geboren

Op 15 januari heeft de kampioenskoe van 2011 SMH Vanessa gekalfd en een stierkalf gekregen. Ondanks het feit dat het kalf 53 kilogram woog verliep de geboorte probleemloos. Het kalf is niet extra dik, maar is lang gebouwd en dat brengt ook extra gewicht met zich mee. De naam is Horstinge Ivanhoe.

       
    Horstinge Ivanhoe 5 dagen oud    Ivanhoe samen met SMH Vanessa    Eigenwijs de stal verkennen

Horstinge Irondale geboren

Op 13 januari heeft Roost 1 Carol een stierkalf gekregen. Het kalf woog 48 kilogram, maar de geboorte verliep uitermate voorspoedig.  Binnen een uur dronk het kalf en sprong door het hok. Het kalf heeft de naam Horstinge Irondale gekregen. Het kalf is lang en mooi donker van kleur.

       
  Horstinge Irondale met Roost 1 Carol    Irondale 2 dagen oud    Lekker drinken bij de moeder