Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuwsarchief 2011

Horstinge Hastings naar Friesland

Horstinge Hastings, de kampioen bij de jonge stieren tijdens de NVM te Zwolle is verkocht aan de familie Van der Wal te Noordbergum, van de stal Wallwood. Horstinge Hastings is een nakomeling van SMH Sally en de eigen stier SMH Empire 22 E. Hastings is geboren op 21 december 2010.
Wij wensen de familie Van der Wal veel foksucces toe met deze stier.

       
    Hastings kort voor vertrek 

Horstinge Irwin geboren

Op vrijdag 4 november is het eerste kalf van het nieuwe dekseizoen bij ons geboren. SMH Sally heeft 's nachts in de wei afgekalfd, zonder problemen. Het is een stierkalf geworden dat de naam Horstinge Irwin heeft gekregen. Irwin was 50 kilogram bij de geboorte en was bijzonder vitaal. Mede door de uitstekende melkgift van SMH Sally groeit Irwin als kool. Vader van het kalf is SMH Empire 23 E

       
    Horstinge Irwin 1 dag oud    Horstinge Irwin 1 week oud

Succes tijdens de Nationale Vleesvee manifestatie te Zwolle

De Nationale Vlees veemanifestatie die op zaterdag 31 oktober in Zwolle werd gehouden is voor ons erg succesvol verlopen. We waren met 7 dieren op de show aanwezig, waarvan 5 dieren rubriekswinnaar werden en de twee andere dieren in hun categorie een 2e plaats bezetten.
De plaatsingen in de rubrieken bracht ons met alle dieren in de groep dieren die gingen strijden om de kampioenschappen.

Dit resulteerde in:
Horstinge Hastings werd kampioen in de rubriek stieren tot 1 jaar.
Horstinge Hatherleigh werd kampioen in de rubriek vaarskalveren tot 1 jaar.
Horstinge Farina werd kampioen in de rubriek jonge koeien (1e kalfs)
Horstinge Edenhope werd reserve kampioen in de rubriek oudere koeien
SMH Empire werd reserve kampioen in de rubriek oudere stieren.

Tevens werden Horstinge Griffith, Horstinge Farina en Horstinge Edenhope gekroond tot beste afstammingsgroep van 1 stier.
Alle drie dieren hebben Moeskaer Santos als vader.

Al met al een geweldige dag, met een prachtig resultaat.

Vier vaarskalveren naar Eleveld

Eind oktober hebben we vier vaarskalveren verkocht aan de familie Van Essen uit Eleveld nabij Assen. Horstinge Hazledean, Horstinge Hassel, Horstinge Hitaba en Horstinge Harts Range, gaan voor de fam. Van Essen een natuurgebied beweiden. Het zijn de eerste Hereford dieren voor Van Essen, die tevens een melkveebedrijf runt. Alle vier dieren hebben als vader SMH Empire 23.
Wij wensen hen veel succes en plezier toe met deze vier vaarskalveren.

Horstinge Grafton

Eind oktober is Horstinge Grafton verkocht aan de familie F.P. van der Wal in het Friese Doezum. Grafton heeft afgelopen half jaar in de centrale opfokstal van Ruessink te Toldijk gestaan en beschikte over goede groeicijfers. Ook was het exterieur rapport veelbelovend voor deze jonge stier. Grafton was de laatste stier die bij ons op stal stond die afstamde van de top stier Moeskaer Santos.
Wij wensen de fam. Van der Wal veel fok succes toe met deze stier.

Horstinge Helen naar stal Lhee

Begin oktober is Horstinge Helen verkocht aan de familie J. Tooms te Dwingeloo. Helen is een dochter van Roost 1 Carol en de Canadese topstier Star Tohon 25 M. Helen is een zeer goed ontwikkeld vaarskalf met mooi fijn beenwerk.
Wij wensen de fam. Tooms heel veel succes toe met dit dier.

Algemeen kampioenschap vrouwelijke dieren


    SMH Vanessa 306

Tijdens de nationale Herefordkeuring op 10 september in Dalfsen is SMH Vanessa 306 gekroond tot nationaal kampioen bij de vrouwelijke dieren. Vanessa werd eerst tot kampioen uitgeroepen bij de gekalfde koeien waarnaar zij het algemeen kampioenschap van alle vrouwelijke dieren in de wacht sleepte. Vanessa is 7 jaar oud en is een dochter van de Canadese stier Remitall Guideline.

Horstinge Griffith werd uitgeroepen tot reserve kampioen bij het vrouwelijk jongvee tot 2 jaar.


Horstinge Griffith


Stierkalf voor SMH Ladyone

Op vrijdagavond 3 juni heeft SMH Ladyone voor de eerste keer gekalfd. Zij heeft een stierkalf gekregen met een geboortegewicht van 50 kilogram. De geboorte verliep zonder problemen. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Hyden gekregen.

              
    Direct na de geboorte    De volgende ochtend    In de wei

Horstinge Gregory en Horstinge Granite

Op 24 mei hebben we beide stieren verkocht aan de fam. Faber in Marrum.  Wij wensen de fam. Faber veel succes toe met de twee nieuwe dieren.


Dood kalf

Op zondagmorgen 15 mei heeft Horstinge Day Rock afgekalfd. Helaas bleek het kalf niet te leven.  Uiterlijk konden we geen bijzonderheden waarnemen. Het was een stierkalf.
Het zou het tweede kalf voor Day Rock zijn geweest. Bijzonder jammer maar ook dit hoort bij het boerderij leven

Horstinge Harts Range

Op 18 april is Horstinge Harts Range geboren. Moeder is de Knight Flyer dochter Horstinge Bunbury die met 88 punten staat ingeschreven. Het kalf woog 45 kilogram bij de geboorte. Vader is SMH Empire.

     

Vaarskalf voor Horstinge Edenhope

Op 13 april heeft de kampioen van 2009, Horstinge Edenhope gekalfd en heeft een vaarskalf gekregen. Het kalf woog 46 kilogram bij de geboorte. Het is het tweede kalf voor Edenhope. Qua aftekening lijkt ze erg veel op de moeder. Vader is SMH Empire. Het kalf heeft Hitaba als naam gekregen.

   
    Horstinge Hitaba 2 weken oud
     

Horstinge Hamersley Rock geboren

Op 12 april heeft Horstinge Fountain  Rock gekalfd en heeft een mooi stierkalf gekregen. Het kalf woog 48 kilogram, maar de geboorte verliep zeer gemakkelijk. Het kalf heeft de naam Horstinge Hamersley Rock gekregen. SMH Empire is de vader. Fountain Rock is een dochter van SMH Pearl Countess. Pearl was onze eerste preferente koe, die we vorig jaar helaas wegens ouderdom hebben moeten afvoeren.

   
    Hamersley Rock 2 weken oud

Horstinge Grafton naar Toldijk

Op zaterdag 9 april hebben we Horstinge Grafton naar de stierenopfok van de familie Ruessink in Toldijk gebracht. Grafton is een zoon van Moeskaer Santos en Horstinge Delmore. Delmore is op haar beurt weer een dochter van de Australische stier Bowen Western Star.

   
    Grafton bij aankomst in Toldijk 

Hereford fokkers lopen niet warm voor stierenveiling!

De stierenveiling in Toldijk op zaterdag 2 april is voor het ras Hereford  op een grote teleurstelling uitgelopen. Van de 4 te koop aangeboden stieren vond geen enkele stier een nieuwe eigenaar.
Terwijl bij met name de Blondes driftig werd geboden en over het algemeen goede prijzen werden geboden, verliep het bieden bij de Herefords uiterst moeizaam.
De 4 dieren die te koop werden aangeboden hadden zich in de opfokperiode prima gehouden en toonden allen een stukje kwaliteit. Van alle dieren waren de groeicijfers bekend en ook de exterieurbeoordeling was voor ieder dier afzonderlijk opgemaakt. Het was de kans voor de Hereford fokkers een mooie Nederlandse stier aan te kopen waarvan meerdere cijfers en waardes bekend waren, maar dit vond kennelijk geen waardering. Bijzonder jammer aangezien men tijdens vergaderingen en bijeenkomsten altijd aangeeft dat er meer gegevens over groei en exterieur en dergelijke moeten worden bijgehouden. Dat men dan ook iets extra's voor een dergelijk dier moet betalen, moet dan ook worden beseft.
Voor de vier Hereford fokkers, Reus, Schieven, Scholten en ons zelf was het, ondanks het teleurstellende resultaat een geweldige ervaring, dat zeer zeker  navolging verdiend.

 Vaarskalf voor Horstinge Elkedra

Op zaterdagmorgen net voor het vertrek naar de stierenveiling in Toldijk heeft Horstinge Elkedra een vaarskalf gekregen. Het is een bijzonder lang en groot kalf. Aangezien Elkedra ook zeer ruim ontwikkeld is heeft zij dit zeer beslist aan haar kalf doorgegeven.
Het kalf heeft een geboorte gewicht van 54 kilogram een heeft de naam Horstinge Hassel gekregen. SMH Empire is de trotse vader van dit vaarskalf.

        
    Hassel 8 uur oud    Hassel 1 dag oud

Horstinge Gibson definitief naar Spanje

Op woensdag 30 maart is Horstinge Gibson op transport gegaan naar Spanje. Door bemiddeling van ALH Genetics van de heer Langhout uit Damwoude is Gibson verkocht aan het KI station Aberekin. Daar gaat Gibson zijn werk doen voor een groep veehouders.
De laatste weken heeft Gibson allerlei veterinaire onderzoeken moeten ondergaan. Daarbij werd ook gekeken naar erfelijke afwijkingen en dergelijke. Nadat alle resultaten van de testen bekend waren en oke waren bevonden kon het transport plaatsvinden. Transporteur Gerke van der Land uit Twijzelerheide heeft Gibson opgehaald.

       
    Transporteur Gerke van der Land    Horstinge Gibson

      
    Op weg naar Spanje   

Horstinge Waikiki krijgt stierkalf

Op 22 maart heeft onze koe Horstinge Waikiki gekalfd en een mooi stierkalf gekregen. Het stier kalf woog 45 kilogram bij de geboorte die probleemloos verliep. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Hawker gekregen. Vader is de eigen stier SMH Empire.

     
    Horstinge Hawker 10 dagen oud

Twee stieren naar Denekamp

De familie Sleiderink uit Denekamp heeft twee jonge stieren bij ons gekocht. Horstinge Geraldton en Horstinge Generator zijn op woensdag 16 maart verhuisd van Achterste Erm  naar Denekamp. Wij wensen de familie Sleiderink veel succes met deze twee mooie jonge stieren.
Zo te zien hebben ze het best naar hun zin in de nieuwe weide.

     
    Geraldton en Generator in hun nieuwe weide(foto Sleiderink)

Stierkalf voor Praestebro Aviaja

Op 11 maart heeft Praestebro Aviaja een stierkalf gekregen. De geboorte verliep probleemloos mede door het geboorte gewicht van 40 kilogram. Het stierkalf heeft  een bijzondere aftekening op zijn hoofd. Het stierkalf heeft de naam Horstinge Highbury gekregen. Vader is de eigen stier SMH Empire.

     
    Aviaja en Highbury 2 dagen oud

TV uitzending met Horstinge Edenhope

Op dinsdag 29 maart a.s. om 10.45 uur wordt door de NTR de film uitgezonden waarin Horstinge Edenhope figureerde.

Horstinge Hester geboren

Op 6 maart is Horstinge Hester geboren. Moeder van het vaarskalf is Praestebro Babette. Vader onze eigen fokstier SMH Empire. Het vaarskalf had een geboorte gewicht van maar liefst 59 kilogram. Ondanks het gewicht verliep de geboorte vlot en probleemloos.

     
    Horstinge Hester     

Keizersnede voor Roost Daisy

Op 3 maart hebben we een keizersnede moeten laten uitvoeren bij Roost  1 Daisy. Het kalf bleek dusdanig verkeerd te liggen dat het niet op natuurlijke wijze geboren kon worden. Het lag achterstevoren en op de rug. De dierenarts heeft het kalf vakkundig op de wereld gebracht. Het bleek een stierkalf te zijn van maar liefst 58 kilogram. Het stierkalf Haslam en de moeder Daisy maken het uitstekend. Vader is SMH Empire.

        
    Daisy en Haslam    Haslam (10dagen)

1e kalf van nieuwe stier SMH Empire

Op 23 februari heeft Horstinge Farina gekalfd. Het was voor Farina haar eerste kalf.  De geboorte verliep probleemloos en dat was mede te danken aan het geboorte gewicht van het kalf, 38 kilogram. Het is een vaarskalf en heeft de naam Horstine Hazledean gekregen. Het was teven het eerste kalf van onze nieuwe fokstier SMH Empire.

     
    Hazledean 3 weken oud

Stierenveiling 1 week uitgesteld

De stierenveiling die gepland stond voor zaterdag 26 maart a.s. is 1 week uitgesteld en wordt nu gehouden op zaterdag 2 april.
Locatie is bij de fam. Ruessink, Holtslagweg 3 te Toldijk.

Delmore en Gascoyne naar Tull en 't Waal

Horstinge Delmore en Horstinge Gascoyne zijn verkocht aan Antonie Kraaijenveld in Tull en 't Waal. Delmore is een dochter van de Australische stier Bowen Western Star en Gascoyne is een zoon van Moeskaer Santos en de 87 punten koe Praestebro Aviaja.
Voor Antonie waren dit de eerste twee Herefords, waar hij mee verder wil fokken. Wij wensen hem daarbij veel succes en hopen dat deze twee dieren een goede basis zullen vormen.

Horstinge Helen geboren

Op donderdagmorgen 20 januari heeft Roost 1 Carol, na een draagtijd van 292 dagen gekalfd. Gezien de lange draagtijd waren wij er op voorbereidt, dat het een stierkalf zou worden, maar tot onze grote verassing bleek het een vaarskalf te zijn. Het geboorte gewicht was 45 kilogram. De geboorte verliep bijzonder vlot. Na het breken van de waterblaas was het kalf binnen een half uur geboren. Het kalf heeft de naam Horstinge Helen gekregen. Vader van het vaarskalf is Star Tohon 25 M.


Bezoek stierenopfokstation Toldijk

Op zaterdag 15 januari heb ik een bezoek gebracht aan het centrale stieren opfok station van de heer Ruessink in Toldijk. Deze dag was speciaal georganiseerd voor de eigenaren van de stieren.
Onder het genot van een kop koffie en een broodje werden de ervaringen tussen de diverse eigenaren uitgewisseld. Het bleek dat de 4 Hereford stieren qua groei prima mee kunnen komen met de Charolais en de Blondes. De Hereford stieren groeiden in de eerste drie maande gemiddeld 1667 gram per dag.
Horstinge Granite deed het ook bijzonder goed. In de eerste periode groeide hij maar liefst 2679 gram. Na de eerste periode werd het rantsoen voor de Herefords toch iets aangepast, door meer structuur in het voer aan te brengen. Desondanks wist Granite over de eerste drie maanden een gemiddelde groei te behalen van 1892 gram.
Op zaterdag 26 maart 2011 worden de 4 Hereford stieren geveild op het bedrijf van Ruessink in Toldijk  Als echte Hereford liefhebber mag u dit niet missen.
Bent u op zoek naar een prima ontwikkelde fokstier met een uitstekende groei, dan mag u HORSTINGE GRANITE niet missen!!!!
Vader van Granite is Moeskaer Santos. Moeder is SMH Sally (Dorepoll Headliner)

       
    Granite tijdens de keuring in september     

TV optreden Horstinge Edenhope

Op zaterdag 15 januari heeft Horstinge Edenhope gefigureerd bij TV opnames van de NTR (NPS).
De NTR was op zoek naar een koe die zich makkelijk liet hanteren. In eerste instantie wilde men een Schotse Hooglander of een Heckrund, maar men kon geen dier vinden dat voldeed. Omdat de opnames werden gemaakt bij de Papeloze kerk in Schoonoord is men via via bij ons terecht gekomen. Edenhope was soms toch wel wat nerveus met de camera's om haar heen, maar de beelden die nodig waren konden worden gemaakt. Van twee uur filmen zal ongeveer 1 minuut film overblijven.
Medio maart zal de film door de NTR worden uitgezonden. Wij houden u via deze site op de hoogte van de exacte datum.
Meer foto's kunt u zien in het fotoalbum.

   

   


   
   

Horstinge Hatherleigh geboren

Op donderdag 6 januari is Horstinge Hatherleigh geboren. Het is een vaarskalf met een geboortegewicht van 48 kilogram. De moeder is SMH Vanessa. Het is het twee kalf dat bij ons is geboren van de Stier Star Tohon 25M. De geboorte verliep zonder problemen.

     
    Hatherleigh 2 dagen oud

Grafton en Geraldton afgespeend

Vrijdag 7 januari hebben we de twee jonge stieren Horstinge Grafton en Horstinge Geraldton afgespeend. De dieren werden geschoren ontwormd en opgestald. Grafton heeft als moeder Horstinge Delmore en als vader Moeskaer Santos. Geraldton heeft als moeder Horstinge Day Rock. De vader is ook Moeskaer Santos. BEIDE STIEREN ZIJN TE KOOP.

       
    Horstinge Grafton    Horstinge Geraldton

Horstinge Gibson naar Spanje

Dankzij bemiddeling van ALH-Genetics uit Damwoude hebben wij Horstinge Gibson verkocht aan een veehouder in Spanje, die Gibson als dekstier gaat gebruiken. Voor zover wij weten is dit het eerste Nederlandse Hereford dier dat naar Spanje wordt geexporteerd. Men was in Spanje op zoek naar een stier met veel Canadese fokinvloeden, waaraan Gibson voldoet..
Het DNA onderzoek is inmiddels in gang gezet waarna ook de nodige gezondheidstesten nog moeten worden doorlopen. Als deze allemaal goed zijn gaat Gibson eind februari, begin maart naar Spanje.
Gibson heeft Moeskaer Santos als vader en Moeskaer Ambrosia als moeder.


Horstinge Geelong

Horstinge Geelong is verkocht aan de fam. Keurhorst in Emst. Het is de tweede keer dat de fam. Keurhorst een dekstier bij ons koopt. Geelong heeft als moeder de met 88 punten ingeschreven Horstinge Bunbury en als vader Moeskaer Santos (89 pnt) Wij wensen de fam. Keurhorst veel succes met deze jonge stier en hopen dat hij voor goed nageslacht gaat zorgen.