Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuwsarchief 2010

Horstinge Hastings in de sneeuw

Vier dagen na zijn geboorte voelt Horstinge Hastings zich al uitstekend thuis in de sneeuw.

       


Wintersurprise van Star Tohon 25M

Bij -13 °C is op 21 december om vijf uur 's ochtends Horstinge Hastings geboren.  Een stierkalf van 47 kilogram. Moeder van het kalf is SMH Sally. De vader is de stier Star Tohon 25M. Volgens ons is dit het eerste Star Tohon kalf dat in Nederland is geboren. In 2009 hebben wij 5 rietjes van deze stier geïmporteerd vanuit Denemarken. Tohon geeft over het algemeen mooie donkere kalveren. Dat is ook van toepassing op Hastings. Het kalf had weinig problemen met de kou. Wel bevroor het restant van de navelstreng tijdelijk, maar had verder geen nadelige gevolgen. Op de foto's kunt u ook zien dat het zweet van de moeder kort na de bevalling ook bevroor. Koe en kalf maken het uitstekend.

       

OCHTENDGLOREN

Ondanks de zeer lage temperaturen in de ochtend voelen de Herefords zich toch uitstekend thuis in de wei.
De foto is genomen op maandag 20 december bij - 10 °C.

         

 

TE KOOP !!!!!!!!

Wij hebben nog enkele stierkalveren te koop voor de fokkerij of om af te mesten. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen.


Horstinge Glen Helen naar Ubbena

Op zaterdag 11 december is Horstinge Glen Helen opgehaald door  haar nieuwe eigenaar, de familie Uildriks uit Ubbena. Het is inmiddels het vierde dier dat de familie Uildriks bij ons heeft gekocht. Glen Helen is een dochter van de kampioen van 2009 Horstinge Edenhope en heeft als vader Double-U Real Good.
Wij wensen de familie Uildriks veel succes met dit dier.

Agromek Denemarken

Op vrijdag 3 december heb ik een bezoek gebracht aan Agromek, de grote Deense landbouwbeurs die in Herning wordt gehouden. Uiteraard ging mijn interesse uit naar de veekeuring waar ongeveer 55 Hereford dieren werden gekeurd. In verband met het slechte weer waren er geen andere bezoekers uit Nederland. Wel waren er Zweedse en Finse gasten.
Het aanbod van dieren bestond grotendeels uit jonge stieren en jonge vrouwelijke dieren, de toekomst van de fokkerij. De geshowde dieren waren zoals gebruikelijk van een hoog niveau.

Algemeen kampioen bij de stieren werd Baraps Johnny van Aage Bonde. Een jonge stier van 21 maand met veel lengte, prima bespiering en goed beenwerk. De stier woog 893 kilogram. Reservekampioen werd Slyks Elevation van Jens Peder Soe. Elevation is een nakomeling van Sdr. Ydbys Apollo. Deze stier woog 953 kilogram.

Algemeen kanpioen bij de vrouwlijke dieren werd Bonde 1 Betsy, ook eigendom van Aage Bonde. Een geweldig mooi vaarskalf van ruim 8 maand van de stier Supreme Ceasar. Het vaarskalf woog 371 kilogram. Reservekampioen werd Moeskaer Diva 1131 van Peder Petersen. Een lange koe met veel uitstraling.
Voor foto's zie https://www.hereford.dk/avler/   ( 8 december resultater kodkvaesskue)

Horstinge Goodparla en Horstinge Gabyon

Horstinge Goodparla en Horstinge Gabyon zijn verkocht aan de familie Esschendal in Dalen. Goodparla is een dochter van de stier Supreme Ceasar en Gabyon is een dochter van Moeskaer Santos. Wij hopen dat de familie Esschendal veel succes  foksucces heeft in de toekomst met deze twee dieren.

Twee dieren naar Wassink te Tonden

Op zaterdag 9 oktober heeft de familie Wassink uit Tonden twee jonge dieren bij ons gekocht. Vaarskalf Horstinge Gipsy Rock en het stierkalf  Horstinge Greenway verhuisden naar de wei van de familie Wassink.
Gipsy Rock is een dochter van SMH Pearl Countess en heeft Moeskaer Santos als vader. Greenway is een zoon van Horstinge Elkedra met Bowen Western Star als vader. Wij hopen dat de familie Wassink veel geluk heeft met deze twee dieren.

Horstinge Forrest naar Maasland

Op vrijdag 8 oktober hebben wij Horstinge Forrest verkocht aan de familie Sonneveld in Maasland. De familie Sonneveld was sinds kort in het bezit van 12 Hereford pinken die nog gedekt moesten worden. In de dieren  zaten reeds bloedlijnen van de stal Horstinge, via Horstinge Westfield en Horstinge Wagin, waardoor de familie Sonneveld bij ons terecht kwam op zoek naar een geschikte stier. De keus is daarbij op Forrest gevallen.
Wij wensen de fam. Sonneveld veel fokplezier toe met Forrest.

Horstinge Granite

Op zaterdag 2 oktober hebben we Horstinge Granite naar de centrale stierenopfokstal van de fam. Ruessink in Toldijk gebracht. Samen met stieren van Scholten, Reus en Schieven wordt Granite tot en met maart gevoerd en regelmatig gewogen, zodat onder andere de dag-groei berekend kan worden.
Eind maart zal er een grote veiling worden gehouden op het bedrijf van Ruessink waarbij de opgefokte dieren te koop worden aangeboden. Aangezien Granite kampioen was bij de jonge stieren tijdens de laatste Hereford keuring verwachten wij veel van hem. Te meer omdat het een zoon is van Moeskaer Santos. Via deze site houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen van Granite.

AFSCHEID

Vorige week hebben we tot onze grote spijt afscheid moeten nemen van twee topkoeien, die ons door de jaren heen veel goede kalveren hebben gebracht.
SMH Pearl Countess en Moeskaer Ambrosia hebben we moeten afvoeren in verband met ouderdom. Pearl heeft afgelopen jaar het predicaat preferente koe gekregen op basis van haar nakomelingen. Alle stierkalveren zijn ingezet als fokstier en alle vaarskalveren voor de fokkerij. Zij was onze eerste vrouwelijke aankoop in Denemarken uit de stal van Sondermarken van Jens Michael Jensen.
Moeskaer Ambrosia heeft tien keer bij ons gekalfd en daarbij 9 kalveren groot gebracht. Opmerkelijk is echter wel dat het allemaal stierkalveren waren.

NATIONALE KEURING DALFSEN

Tijdens de Nationale Hereford Keuring in Dalfsen, op 11 september zijn wij bijzonder succesvol geweest.

SMH Ladyone en Horstinge Farina werden beiden rubriekswinnaars.

Horstinge Farina werd tevens uitgeroepen tot reserve kampioen bij de pinken.

Horstinge Edenhope werd reserve kampioen bij de gekalfde koeien.

Horstinge Granite werd kampioen bij de stieren tot 1 jaar. 
Granite gaat begin oktober naar de centrale stierenopfok in Toldijk

   
    Sonja met Granite


TE KOOP

Op de link TE KOOP, staan een aantal dieren omschreven die wij momenteel ter verkoop aanbieden.

Bezoek uit Denemarken

Op maandag 23 augustus hebben Edel en Egon Petz (Roost Polled Hereford) uit Denemarken op hun eerste vakantiedag een bezoek gebracht aan ons bedrijf. Alle dieren werden aan een grondige inspectie onderworpen, waarbij hun extra aandacht uiteraard uitging naar hun twee eigen gefokte dieren die ik vorig jaar heb gekocht, Roost 1 Carol en Roost 1 Daisy.
 

     

 

Edel en Egon worden zelf ook aandachtig bekeken door Roost 1 Carol.

Team van Horstinge Herefords voor de Nationale Keuring te Dalfsen.

De volgende dieren kunt u van ons verwachten op de Nationale Hereford keuring op zaterdag 11 september a.s.

   
    Horstinge Gregory    Horstinge Granite    SMH Empire
   
    SMH Ladyone    Horstinge Gingin    Horstinge Farina
     
    Horstinge Edenhope    Horstinge Glen Helen

Horstinge Generator geboren

Op 3 augustus heeft Oldemeule Susan afgekalfd. Ondanks het feit dat het kalf 57 kilo woog verliep de geboorte probleemloos. Het stierkalf oogt geweldig en heeft de naam Horstinge Generator gekregen. Op de foto ziet u Generator 1 week oud.

   

Sperma

Eind mei ben ik naar Denemarken geweest en heb een aantal rietjes sperma opgehaald voor een aantal collega Hereford fokkers en voor ons zelf. In totaal werden 40 rietjes opgehaald van de stieren Supreme Ceasar, Harvie Java en CCR Stamina 199S.
Zelf gaan wij de rietjes van Harvie Java en CCR Stamina 199S gebruiken. Harvie Java is reeds vaker in Nederland gebruikt. Overgrootvader is Remitall Keynote 20X.
CCR Stamina 199S is nieuw en komt via Moeskaer Herefords uit Canada. Vader is RU Boulder, moeder is Golden-oak Keepsake. Grootvader is Remitall Boomer 46B.

       
    Harvie Java    CCR Stamina 199S

SMH Empire bij de koeien.

Op 14 mei is onze nieuwe dekstier SMH Empire bij de koeien gebracht om deze te dekken. Na het nodige duw- en trekwerk met enkele oude koeien volgde een gevecht van een uur met Horstinge Granite. Granite, die inmiddels 6 maand oud is, dacht de baas te zijn over de kudde. Empire had toch iets meer in zijn mars en heeft het heft nu in handen genomen.
Wij hopen dat hij voor goede nakomelingen gaat zorgen.

       

Horstinge Glen Helen geboren

Op 10 mei heeft de kampioen van Dalfsen 2009 Horstinge Edenhope gekalfd. Het is een vaarskalf, genaamd Glen Helen, met een geboortegewicht van 39 kilogram. De geboorte verliep uitermate snel. Vader van het vaarskalf is Double-U Real Good.

Horstinge Greenway geboren

Op 6 mei heeft Horstinge Elkedra gekalfd. Het is een stierkalf en woog 45 kilogram bij de geboorte. Vader van het stierkalf is de Australische stier Bowen Western Star. Het kalf is een echte stier. Doet precies wat het zelf wil en loopt overal naar toe. De moeder heeft het er maar druk mee om het kalf te volgen.

   

Video kan niet worden geladen.

Horstinge Grafton geboren

Op 25 april heeft Horstinge Delmore gekalfd. Het was een stierkalf van 41 kilogram. Om 17.00 uur begon het geboorte proces en om 18.00 uur was het kalf al geboren. Het kalf heeft de naam Horstinge Grafton gekregen.

Horstinge Delmore heeft vorig jaar tijdens de zomerperiode een ernstige vorm van zonnebrand gehad. Door de koe gedurende 8 weken overdag op te stallen en de nodige medicatie te geven is zij er weer bovenop gekomen. Daarom zijn wij extra blij dat het kalf goed gezond is.

Horstinge Geelong geboren

Op 5 april is stierkalf Horstinge Geelong geboren. Moeder is Knight Flyer koe Horstinge Bunbury.  Geelong woog 51 kilogram bij de geboorte, die probleemloos verliep.

 

Horstinge Gabyon geboren

Op dinsdag 30 maart is Horstinge Gabyon geboren. Gabyon is een nakomeling van Horstinge Waikiki. Gabyon woog 42 kilogram en was direct uitermate attent na de geboorte. Doordat het kalf achterwaarts lag hebben we geholpen bij de geboorte, maar dit leverde geen enkel probleem op.
 

Horstinge Gascoyne geboren

Zondag 28 maart heeft onze kampioenskoe Praestebro Aviaja  afgekalfd van een stierkalf. Het kalf woog 49 kilogram en kwam probleemloos op de wereld. Het kalf krijgt de naam Horstinge Gascoyne.
 

Horstinge Gibson geboren

Op 14 maart heeft Moeskaer Ambrosia afgekalfd van een stierkalf. Het kalf woog maar liefst 60 kilo maar de geboorte verliep toch uitermate voorspoedig. het kalf heeft de naam Horstinge Gibson gekregen.
Opmerkelijk is dat Moeskar Ambrosia nu voor de 9e keer bij ons heeft gekalfd  en alle keren een stierkalf op de wereld heeft gezet.
 

Exterieurkeuring

De op 4 maart gehouden exterieurkeuring is uitermate succesvol verlopen. Drieëntwintig collega Herefordfokkers waren naar Achterste Erm gekomen om tekst en uitleg te krijgen van de heer A. van Gent. Als eerste werd Horstinge Day Rock uitvoerig op haar exterieur beoordeeld. Haar eindscore in algemeen voorkomen was 86 punten. Daarna werden twee dieren naast elkaar gezet en gelijktijdig beoordeeld zodat een goed beeld werd verkregen van de verschillen van de beide koeien.

       
    De heer A. van Gent geeft uitleg    Horstinge Day Rock wordt gemeten
 

HORSTINGE GIPSY ROCK GEBOREN

Op 28 februari is SMH Pearl Countes voor het derde achtereenvolgende jaar bevallen van een vaarskalf. Het kalven is uitermate snel gegaan, want om 13.00 uur waren er nog geen voortekenen en toen we om 17.00 uur in de stal kwamen stond Horstinge Gipsy Rock al naast Pearl. Ze woog 50 kilo.

 

HORSTINGE GRIFFITH EN GOODPARLA GEBOREN

Op 22 februari werden twee vaarskalveren geboren. 's Morgens kalfde Praestebro Babette en 's avonds Roost 1 Daisy. Babette kalfde erg gemakkelijk af ondanks dat het kalf 53 kilo zwaar was. Het kalf krijgt de naam Horstinge Griffith.
Daisy moest bij de geboorte geholpen worden omdat het kalf achterwaarts lag. Zij krijgt de naam Horstinge Goodparla en woog 49 kilo.

 

AANKOMST NIEUWE DIEREN

Op vrijdag 15 januari hebben wij twee dieren uit Denemarken geïmporteerd.
Onze nieuwe dekstier SMH Empire en een pink SMH Ladyone. De dieren zijn gekocht bij Sondermarken Hereford van Jens Michael Jensen uit Glud in Denemarken.
SMH Empire is een zoon van Romany 1 Captain R22 C1. SMH Ladyone is een dochter van Stockmaster 9925 en heeft een Zweedse moeder.
SMH Empire en SMH Ladyone zijn geboren in maart 2009.
 

                   
    SMH Empire    SMH Ladyone