Horstinge Polled Herefords

Bezoekersteller

Nieuwsarchief 2016

Horstinge Macorna en Horstinge Marrabel verkocht

Horstinge Macorna en Horstinge Marrabel zijn gekocht door de familie De Meijer in Oudenbosch. De familie De Meijer zocht een paar rustige grazers in hun weiland gelegen rond de woning. Macorna en Marrabel voldeden hieraan. Macorna is de helft van een tweeling van SMH Ladyone X Moeskaer Replay en Marrabel is een dochter van Horstinge Hatherleigh X Moeskaer Replay. De beide dieren hebben zich probleemloos aangepast aan hun nieuwe omgeving.

Horstinge Maitland naar Wierden

Horstinge Maitland is verhuist naar Wierden naar de familie Hegeman. Maitland is een zoon van Horstinge Kiandra (reserve kampioen 2015)  X Moeskaer Replay. Maitland mag in het seizoen 2017 voor nieuw nageslacht gaan zorgen in de kudde van Hegeman.
Wij hopen dat hij aan zijn verwachtingen gaat voldoen. Hij volgt Horstinge Jurien op.

Horstinge Miles en Horstinge Magnum naar België

Horstinge Miles en Horstinge Magnum zijn verkocht aan de familie Loncke, wondende te Izegem in België. Miles en Magnum gaan in het voorjaar van 2017 naar de boerderij van Loncke in Frankrijk om voor nageslacht te zorgen. Miles en Magnum zijn een tweeling van Horstinge Hester X Moeskaer Replay. In 2014 heeft de fam. Loncke ook al twee dekstieren van ons gekocht en in 2015 drie vaarskalveren.
Wij wensen de familie Loncke heel veel succes met deze twee jonge veelbelovende stieren.   

Groot succes tijdens Nationale Hereford keuring 2016

Tijdens de Nationale Hereford keuring op zaterdag 10 september in Dalfsen zijn wij bijzonder succesvol geweest. De Zwitserse keurmeester de heer Walter Faessler was onder de indruk van de kwaliteit van onze dieren.
Bij de vrouwelijke dieren werd Horstinge Laura ( Horstinge Hester X Roost 1 Holger)kampioen bij de pinken. Horstinge Jindera ( Horstinge Hester X CCR 57 g Stamina ET 199s) werd kampioen bij de jonge koeien en Horstinge Griffith (Praestebro Babette X Moeskaer Santos) werd kampioen bij de oudere koeien. Kalf Horstinge Melrose, (Horstinge Jindera X Moeskaer Replay) werd verkozen tot Miss Future en samen met haar moeder Jindera ook nog tot beste zoogstel.
Horstinge Jindera werd  gekozen tot algemeen kampioen bij de vrouwelijke dieren en Horstinge Laura werd uitgeroepen tot algemeen reservekampioen.

Bij de mannelijke dieren werd Horstinge Mackay (Horstinge Elkedra X Moeskaer Keno) kampioen jonge stieren onder 1 jaar en legde Moeskaer Replay beslag op de tweede plaats in de categorie oudere stieren. Moeskaer Replay werd verkozen tot algemeen reserve kampioen bij de stieren.

Horstinge Laura, Horstinge Loongana en Horstinge Larrakeyah vormden samen de beste afstammingsgroep van 1 stier: Roost 1 Holger.

     
    Algemeen kampioen vrouwelijk Horstinge Jindera (L) en algemeen reserve kampioen Horstinge Laura (R)

    Moeskaer Replay 
    Algemeen reserve kampioen mannelijk Moeskaer Replay

    keuring 2016
    Overzicht keuring 2016

2e tweeling van het jaar

Op 9 april heeft SMH Ladyone 22E een tweeling gekregen. Als eerste werd er een stierkalf geboren en enkele ogenblikken later een vaarskalf. Het stierkalf woog 38 kg en heeft de naam Horstinge Muggon gekregen. Het vaarskalfje was 2 kg lichter en heet Horstinge Macorna. Vaders van de tweeling is onze eigen stier Moeskaer Replay.

    Muggon    Macorna    muggon en macorna
    Horstinge Muggon 2 dagen oud    Horstinge Macorna    Muggon en Macorna druk aan het drinken

1e kalf voor Horstinge Kiandra

De reserve kampioen vrouwelijke dieren van 2015 op de Nationale Hereford keuring, Horstinge Kiandra heeft op 5 april een stierkalf gekregen. Kiandra kalfde voor de eerste keer, maar heeft probleemloos het kalf in het land op de wereld gebracht. Het was een stierkalf dat 39 kilogram woog. Een heel mooi gewicht voor een eerste geboorte. Het kalf heeft de naam Horstinge Maitland gekregen. De vader is Moeskaer Replay.

    Maitland    Maitland
    Horstinge Maitland laat zich de melk goed smaken    Maitland lekker nieuwsgierig

Horstinge Day Rock krijgt vaarskalf

Op 21 maart heeft Horstinge Day Rock een vaarskalf gekregen. Het tweede vaarskalf van het seizoen. De geboorte verliep probleemloos en er is geen hulp aan te pas gekomen. Het kalf woog 42 kg en heeft de naam Horstinge Marqua gekregen. Vader van het kalf is Moeskaer Replay. Day Rock zelf is nog een afstamming van SMH Pearl Countess, die in 2000 door ons werd geïmporteerd vanuit Denemarken.

    Marqua    Marqua
    Horstinge Marqua    Horstinge Marqua 3 weken oud

Stierkalf voor Horstinge Vanessa

Op 20 maart heeft Vanessa afgekalfd. Ze heeft een stierkalf gekregen. Het kalf lag achterwaarts en op de rug. Met behulp van een buurman veehouder werd het kalf toch probleemloos op de wereld gezet. Het kalf woog 44 kg en heeft de naam Horstinge Melbourne gekregen. Vader van het kalf is Moeskaer Replay. Vader van Vanessa is Moeskaer Santos.

    Melbourne    melbourne 2
    Melbourne naast Vanessa    Melbourne 2 weken oud

Tweeling voor Horstinge Hester

Op 9 februari heeft Horstinge Hester een tweeling gekregen. De geboorte verliep echter nogal wat bijzonder. 's Morgens vroeg om 05.30 uur stond Hester als eerste aan het voerhek te vreten en er leek nog niets aan de hand. Toen Sonja om 08.00 uur het hooi nog even aanschoof waren er al pootjes zichtbaar. Omdat ik zelf ondertussen al op het werk was, kwam de buurman voor de zekerheid even kijken. Het kalf kwam er vlot af en nadat het de eerste melk had gedronken is ook Sonja naar het werk gegaan. Toen ik 's middags om 16.30 uur thuis kwam kon ik mijn ogen niet geloven, want er stonden twee klaveren in het afkalfhok naast Hester. Ik dacht eerst nog dat een ander kalf mogelijk onder het hek door was gekropen, maar die kalveren hadden al een oormerk in dus dat was onmogelijk. Toen ik Sonja belde om te vragen of zij een verrassing voor mij wilde bewaren was ook zij zeer verbaasd. Omdat het eerste kalf een vrij groot kalf leek werd er geen tweede meer verwacht. Dat het eerste kalf vrij groot was bleek wel bij het wegen. Het kalf woog 48 kg. Groot was echter onze verbazing toen ook het tweede kalf 48 kg bleek te wegen. Hester was al dagen erg ongemakkelijk. Achteraf weten we waarom. De kalveren hebben de namen Horstinge Miles en Horstinge Magnum gekregen.
Groot voordeel is dat ook deze tweeling bij de surrogaat moeder Roost 1 Carol  wat extra melk mee kunnen drinken.

               
    Net geboren    Horstinge Miles    Horstinge Morgan    Miles en Morgan 1 week oud

Horstinge Morgan geboren

Op 5 februari heeft onze oudste koe SMH Vanessa (12jr) een stierkalf gekregen. De geboorte verliep zonder problemen en het kalf liet zich de melk direct goed smaken. Voor haar leeftijd heeft Vanessa nog altijd een mooi vierkant uier waar meer dan voldoende Melk in zit. Het kalf  woog 47 kg een heeft de naam Horstinge Morgan gekregen. Vader van het kalf is Moeskaer Replay

   
    Horstinge Morgan 1 week oud 

Dood kalf Roost 1 Carol

Roost 1 Carol heeft helaas een dood kalf gekregen. Enkele uren voor de daadwerkelijk geboorte begon Carol te bloeden. De voortekenen waren op dat moment niet goed.
Op het moment dat het kalf goed in het geboorte kanaal lag hebben we direct het kalf gehaald, maar bij het bijvoelen constateerden we al geen teken van leven in het kalf. De navelstreng bleek heel kort te zijn afgebroken en het vermoeden is dan ook dat de navelstreng bij het keren van het kalf is afgeknapt waardoor de bloeding is ontstaan. Het was een stierkalf. We weten dat dit ook bij het leven op de boerderij hoort maar is toch altijd weer bijzonder sneu. Roost 1 Carol is echter zeer begaan met de andere kalveren die geboren zijn en laat alle kalveren graag bij haar zuigen.

Vaarskalf voor Edenhope

Op 4 februari heeft Horstinge Edenhope een vaarskalf gekregen. De geboorte verliep vlot en het kalf was direct levendig en stond binnen de kortste keren te drinken. Het kalf heeft de naam Horstinge Milrose gekregen. Milrose is het eerste kalf van onze vorig jaar gekochte stier Moeskaer Replay. Het kalf  woog 42 kg.

       
    Milrose 2 weken oud    Ik voel me al een hele dame! 

Horstinge Lancelin naar Weiderij Horison te Maasland

Horstinge Lancelin is als dekstier verkocht aan de familie Sonneveld van Weiderij de Horison te Maasland. Lancelin, geboren op 27 april 2015, is een zoon van Horstinge Jindera (Horstinge Hester X CCR 57g Stamina ET 199s). De vader is Square d- Diesel 957 U. Wij wensen de familie veel succes met hun nieuwe dekstier.

       
    Voor het eerst even weer buiten de stal    .... en toch zo de veewagen in lopen!!

Horstinge Mackay geboren

Vorig jaar waren het bijna allemaal vaarskalveren, maar dit jaar starten we met een stiertje. Horstinge Elkedra heeft op zaterdag 16 januari een stierkalf gekregen. De vader van het kalf is Moeskaer Keno. Elkedra is bij de 1e inseminatie met het sperma van Keno drachtig geraakt. Het stierkalf woog 46 kg en was direct erg pienter. Het kalf heet Horstinge Mackay.

             
    Direct erg pienter    5 dagen oud samen met ma    Ik red me alleen ook prima